Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana szyb

Recommended Posts

witam

mam problem a nie mogę tego znaleźć na forum.

Czy ktoś z was wymieniał w oknach plastikowych (MonteX)

szyby podwójne na zestaw potrójny? Czy to jest w ogóle możliwe?

Chodzi mi o polepszenie właściwości ochrony przed hałasem

Właściwie mam podobny problem. Z tego co wiem, to zestawy dźwiękoszczelne składają się z dwóch szyb, z których pierwsza jest grubości 6 mm. Przestrzeń między szybami wypełniona jest specjalnym gazem. Podstawową zasadą jest jak największa odległość pomiędzy szybami. Wydaje mi się, że normalne ramy niezbyt się nadają do zainstalowania dźwiękoszczelnych zestawów, ale może się mylę. Z chęcią poczekam na dalsze głosy w dyskusji.

Podstawowa zasada to im cieższe szyby tym lepiej izolują, a jeszcze lepiej jak są sklejone żywicą ew. folią np szyby zespolone P2,P3,P4 itd To samo się dotyczy ciężkiego gazu wpuszczanego do środka zestawu szybowego.

Nie można zapomnieć o sprwdzeniu czy okna sa szczelne bo na nic wtedy nie pomogą szyby!!

:grin: szyba jednokomorowa ma 24 mm [4 szyba, 16 pustka, 4 - szyba]

Dwukomorowa ma też 24 mm[4 szyba, 6 pustka, 4 szyba, 6 pustka, 4 szyba]

Nie ma więc problemu.

Sęk w tym, że szyba dwukomorowa nie poprawia zdecydowanie izolacyjności akustycznej.

Lepsze są szyby jednokomorowe [4 szyba, 16 pustka {albo 14} i szyba 6 lub klejona dwuwarstwowa i do tego argon.

Efektu może nie być jak okna są nieszczelne lub nieszczelny jest montaż.

Pchelek, dzwoniłem dzisiaj do firmy m&S i polecili okna z szybami antywłamaniowymi, jednokomorowe wypełnione argonem. Szyba zewnętrzna miała mieć 9,3 mm a wewnętrzna 6 mm. Izolacyjność 39 dB. Może poszukam jeszcze, gdzieś w internecie zauważyłem okna 51 dB, ale jak zadzwoniłem okazało się, że tak naprawdę to 45 dB, no i fima była z Opola. Szukam okien z okolic Warszawy, czy może coś doradzisz (okna PCV)? Jaki profil powinien być przy tego typu oknach - im więcej komór tym lepiej?

dzięki za wszystkie informacje, ale mi chodziło o troszkę coś innego. A mianowicie: czy da się wymienić same skrzydła bez ruszania ram? Słyszałem (od człowieka pracującego w sklepie pewnej "firmy okiennej", że daje się wymieniać zestaw dwu na trójszybowy bez "demolki" otworu okiennego

Pozdrawiam i czekam na głosy w dyskusji

Mogą to być różni producenci i tak muszą przygotować zestaw pod wymiar. Tylko dlaczego chcesz zmienić na zestaw trzyszybowy? Wszyscy z którymi rozmawiałem radzą raczaj większą odległość pomiędzy szybami i różne grubości szyb, tak aby nie następowało zjawisko rezonansu. Szczególnie szyba zewnętrzna im grubsza tym lepsza, mniej przenosi fale dźwiękowe. Dodatkowo można zastosować rolety zewnętrzne, ale oczywiście one tłumią hałas kiedy są opuszczone.

ok,posłucham Ciebie Marku 13 i wezmę pod uwagę zestaw z grubszą szyba zewnętrzną. Chodzi mi też o sam proces wymiany. Jak to się odbywa? Może wiesz coś o tym? Wyjmuje się skrzydło, czy same szyby? A co ze szczelnością? Gdzie oni to wymieniają? Na miejscu, czy u siebie?Czy taki zestaw szybowy to coś w rodzaju kasety, którą sie lokuje w ramie? Jeśli wiesz coś na ten temat, to napisz parę słów. Z góry dziękuję

:grin: Przyjdzie majster - pomierzy wymiary szyb. Chyba, że masz stare faktury zamównienia - czasami są na nich podane wymiary szyb.

Następnym razem przywiezie szyby - wyjmie listwy przyszybowe i starą szybę, następnie wstawi szyby nowe i z powrotem założy listwy.

Skrzydeł nie będzie zdejmował - nawet niewskazane - bo przy szkleniu ustawia się skrzydło tak by się zamykało swobodnie.

Następnie wypije kawkę i zainkasuje gotówkę.

Na szczelność nie ma to wpływu.