md2 03.08.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Witam, wariant optymistyczny budowy sieci wodociągowej oraz stosownego przyłącza do naszego domu zakładał, iz działania rozpoczęte na początku br. pozwolą na zrealizowanie inwestycji do września br. i zamieszkanie w domu. NIC BARDZIEJ MYLNEGO, właśnie wczoraj mając już właśnie nadzieję, że jesteśmy w posiadaniu wszystkich dokumentów niezbędnych do wykonania sieci wodociagu, dowiedziellismy się, w Gminie, iz jeszcze tylko potrzebujemy "Decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia" Niestety nasz projektant, który zajmował się opracowaniem dokumentacji (zajmował się to za dużo powiedziane twiertdzi, że coś takiego nie jest potrzebne. Niestety nie chce puścic "typa" do Urzędu, bo jest okropmie antypatyczny i arogancki i obawiam się, ze po jego wizycie zawiśniemy na tablicy "tych klientów nie obsługujemy" Będę wdzięczna za waszą pomoc i opinie tych, którzy już przeszli drogę sieci wodociagu- (bo to podobno problem jest właśnie w sieci, bo przyłącze do domu już tej nieszczęsnej decyzji nie potrzebuje): 1.czy napewno taka decyzja jest potrzebna ?! 2.jeśli niestety tak, to czy istnieje jakiś sposób na przyspieszenie otrzymania tego bezcennego dokumentu, podobno załatwianie trwa dosyć długo, bo Sanepid się nie spieszy. Wszystkie potrzebne dokumenty posiadamy tj. projekt, ZUD, warunki MPWIK, akt notarialny itp. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 03.08.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 No niestety ale w Gminie mają rację. Do projektu wodociągu muszą być "Uwarunkowania Środowiskowe". Wydanie tej decyzji trwa ok 1,5 miesiąca i muszą się tam znajdować: - wypis i wyrys z planu zagospodarowania terenu- orginalne mapy ewidencyjne z naniesioną trasą wodociągu i pasem oddziaływania na środowisko- informacja o planowanym przedsięwzięciu- czasami wykaz właścicieli i władającychA i zacznij się modlić aby po złożeniu o tą decyzję nie kazano Ci robić różnych raportów itp związanych z tą decyzjąAle bądź dobrej myśli- VERTE;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
md2 03.08.2006 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Art-p dziękuję za odpowiedź myślałam, że moze w Gminie się mylą ale niestety .... A swoją drogą projektant ma w....... Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 03.08.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Już wiele razy spotkałem się z tym że projektanci robią sam projekt (powiedzmy wykonawczy) a wszelkie uzgodnienia olewają. Nie rozumiem tego za bardzo- no ale cóż liczy się tylko kasa... kasa.... kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
md2 03.08.2006 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Mam prośbę o opinię szczególnie do "ziomali" z Białołęki, bo tego obszaru moja sprawa dotyczy. Moze ktoś przechodził tą cierniowa drogą i ma jakieś cenne rady Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 03.08.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Jak jeszcze mogę coś zasugerować to sprawdź czy w Twoim rejonie nie ma programu ochrony fauny i flory "Natura 2000". To można znaleźć w internecie. Jeżeli jest na tym obszarze to jeszcze bardziej komplikuje sprawy papierkowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 03.08.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 bo to podobno problem jest właśnie w sieci, bo przyłącze do domu już tej nieszczęsnej decyzji nie potrzebuje): 1.czy napewno taka decyzja jest potrzebna ?! 2.jeśli niestety tak, to czy istnieje jakiś sposób na przyspieszenie otrzymania tego bezcennego dokumentu, podobno załatwianie trwa dosyć długo, bo Sanepid się nie spieszy. 1. decyzja potrzebna, dotyczy rzeczywscie tylko wodociagu, a nie przyłącza. 2. Jedyny sposób na przyspieszenie to zajśc i w miare uprzejmie zapytać co sie dzieje w Twojej sprawie. Droga jest długa i dlatego czasochłonna. Najpierw wniosek trafia do wójta/burmistrza. Tenże, po zasięgnięciu opinii starosty i sanepidu wydaje powstanowienie określające koniecznośc sporzadzenia raportu oddziaływania na środowisko (lub o braku takiej koniecnosci). Nastepnie przygotowuje decyzje, przed która musi jeszcze uzgodnić warunki realizacji przedsiewzięcia (znowu postanowienie starosty i sanepidu). A wreszcie wydanie decyzji. Rady: jak wyżej, módl sie zeby nie było obszarów Natura 2000 na przebiegu trasy wodociągu, dobrze opisz inwestycję, to wtedy może nie zarządają Raportu. Informacje możesz przygotowac sama, zbyt dużo czasu to nie zajmie. Dla uproszczenia (choć i tak Ci o tym powiedza w urzędzi, ale kto wie), inforkacja musi zawierać dane o: 1) rodzaju, skali i usytuowaniu przedsięwzięcia, 2) powierzchni zajmowanej nieruchomości, a także obiektu budowlanego oraz dotychczasowym sposobie ich wykorzystywania i pokryciu szatą roślinną, 3) rodzaju technologii, 4) ewentualnych wariantach przedsięwzięcia, 5) przewidywanej ilości wykorzystywanej wody i innych wykorzystywanych surowców, materiałów, paliw oraz energii, 6) rozwiązaniach chroniących środowisko, 7) rodzajach i przewidywanej ilości wprowadzanych do środowiska substancji lub energii przy zastosowaniu rozwiązań chroniących środowisko, możliwym transgranicznym oddziaływaniu na środowisko, 9) obszarach podlegających ochronie na podstawie ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody znajdujących się w zasięgu znaczącego oddziaływania przedsięwzięcia. oraz jak napisano, poświadczoną przez właściwy organ kopię mapy ewidencyjnej z zaznaczonym przebiegiem granic terenu, którego dotyczy wniosek, oraz obejmującej obszar, na który będzie oddziaływać przedsięwzięcie. W razie problemów, pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.08.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Łukasz ... a czy masz może wzór Raportu, albo wiesz gdzie znaleźć info ?PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 03.08.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Łukasz ... a czy masz może wzór Raportu, albo wiesz gdzie znaleźć info ? Pozdro J Sorki, nie ma czegoś takiego jak "wzór raportu". Każdy raport jest wykonywany pod kątem danej inwestycji. Jeżlei chodzi o zawartość takiego raportu, to wynika ona z Prawa ochrony środowiska. W razie potrzeby, mogę zacytować lub podac dokłądną podstawe prawną. Jeżleli chodzi o "gotowca", którego można by szybko przystosowac do potrzeb, to nie mam takiego, który opisywałby wpływ wodociągu, gdyż na ogół nie jest wymagany raport. Wpływ wodociągu ogranicza siętylko do fazy budowy (zrobienie wykopu), na etapie eksploatacji juz nie ma oddziąlywania na środowisko, dlatego sens robienia wodociągu jest tylko dla dużych inwestycji realizowanych na obszarach cennych przyrodniczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 04.08.2006 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Jasne, chodziło mi raczej nie o gotowca, ale o zawartość raportu ( opinie instytucji ??? badania ???, etc. ) Bo wiadomo, że opis, podkłady, ale co jeszcze ? J ..z reguły wystarcza informacja, ale czasami uparty urzędas ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 04.08.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Ale na tym etapie żaden raport nie jest jeszcze wymagany!Dopiero procedura uzyskiwania decyzji o środowiskowycxh uwarunkowaniach okresli czy takowy raport jest wymagany (i prawodopodobnie nie będzie) - tak ja napisał Łukasz. md_2 : do wniosku o wydanie decyzji należy załączyć dokument o nazwie "informacja o planowanym przedsięwzięciu" i wypisać dane wg punktów, które podał Łukasz. Napisz do mnie na priv i podaj e-mail, wyslę ci przykładowy opis dla wodociągu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
md2 04.08.2006 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Witam, dziękuję za wszystkie cenne rady. Wczoraj złożyłam wniosek +mapę i "informację " tak mi poradzono, żeby przyspieszyć sprawę. Muszę spędzić trochę czasu (weekend) aby porządnie przygotować tą bezcenną informację o planowanym przedsięwzięciu, skoro tak wiele od dniej zależy. Chatte, wysyłam namiary na priva i będę bardzo wdzięcz za wszelkie informacje i dokumenty. Jak na razie muszę zacząć przyzwyczajać się do myśli, że z wodociągu nici w zaplanowanym czasie, przeprowadzka we wrześniu ???, kolejne wydane pieniądze na wykop studni (stara był zaplanowana tylko na gospodarcze cele), nowy mocniejszy hydrofor, filtry...... Mam w chwili obecnej dosyć, gdyby mój p...... projektant nie wprowadził mnie w błąd, a ja gdybym dla swojej "spokojności" zweryfikowała jego zapewnienia.... no cóż, ten tylko nie robi błędów, co nic nie robi. Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 04.08.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 md2 - sprawdź pocztę (tą na weekend) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts