ula1719501037 08.06.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 .....a jesli chodzi o mnię to ...zapytaj 30 czerwca...może będę do przodu ....ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 08.06.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 .....a jesli chodzi o mnię to ...zapytaj 30 czerwca...może będę do przodu ....ok? 30????? nie mogę ...wiesz już dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 08.06.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Miko, To o tobie to powidzenie "kobieta zmienną jest" Ula zawzięcie prezentuje swoją chatę, ja podobnie, a ty teraz wamp najprawdziwszy!!! I tak trzymaj, trzeba się wyróżniać. Dzięki że zdjęłaś to gibkie ciało, bo dostawałam oczopląsów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 08.06.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Osobiście pochwale się (jako iz to grupa o planowaniu budowy) że dzisiaj przyjeżdza koparkowy zebrać humus. Gratulacje z powodu pana koparkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 08.06.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Miko, To o tobie to powidzenie "kobieta zmienną jest" Ula zawzięcie prezentuje swoją chatę, ja podobnie, a ty teraz wamp najprawdziwszy!!! I tak trzymaj, trzeba się wyróżniać. Dzięki że zdjęłaś to gibkie ciało, bo dostawałam oczopląsów ja tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagi31 09.06.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 u nas nie ma takiego problemu z ulotkami....ale i tak bym nie wzieła nikogo z takiej ulotki.Wole poprzez polecenie brac, bardziej sprawdzona osoba. A elektrycy robia wszystko- nawet alarm. A co do prezentu....tez uwazam,ze wystarcza kwiaty i cos drobnego.Wiem, jak my zapraszalismy znajomych na poprawiny, nie stac nas było na zaproszenie na wesele- to tylko kwiaty przyniesli, jedni jakis obrusik.Potraktuj to, jakbyscie szli na imieniny, nic zobowiązującego. Mam pytanie do wszystkich, ktorzy zaczeli budowe teraz... Jak to jest z tym przezimowaniem budynku??Bierzemy duuzy kredyt (prawie juz zreszta jest na koncie), a wszyscy mowia,ze powinnismy wykanczac na wiosne, teraz okna, tynki, wylewki i CO, wode. Jak my bedziemy tyle czekac, to z torbami pojdziemy. Czy jest ktos, kto bedzie wykaczał dom od razu i nie czekał do wiosny?? ile ewentualnie powinien schnąć zanim zakładalibyśmy płytki, parkiet i malowali??Nie wiem,co robic!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 09.06.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Mam pytanie do wszystkich, ktorzy zaczeli budowe teraz... Jak to jest z tym przezimowaniem budynku??Bierzemy duuzy kredyt (prawie juz zreszta jest na koncie), a wszyscy mowia,ze powinnismy wykanczac na wiosne, teraz okna, tynki, wylewki i CO, wode. Jak my bedziemy tyle czekac, to z torbami pojdziemy. Czy jest ktos, kto bedzie wykaczał dom od razu i nie czekał do wiosny?? ile ewentualnie powinien schnąć zanim zakładalibyśmy płytki, parkiet i malowali??Nie wiem,co robic!!! Dagi te przezimowania budynku były dobre za dawnych czasów a nie teraz w dobie kredytu i tak szybkim wzroście materiału. Można ewentualnie zaczekać z zewn ociepleniem budynku do przyszłego roku tak , żeby z murów wyszła wilgoć...tak my robimy..i wykańczamy się w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwozelka 09.06.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Mam pytanie do wszystkich, ktorzy zaczeli budowe teraz... Jak to jest z tym przezimowaniem budynku??Bierzemy duuzy kredyt (prawie juz zreszta jest na koncie), a wszyscy mowia,ze powinnismy wykanczac na wiosne, teraz okna, tynki, wylewki i CO, wode. Jak my bedziemy tyle czekac, to z torbami pojdziemy. Czy jest ktos, kto bedzie wykaczał dom od razu i nie czekał do wiosny?? ile ewentualnie powinien schnąć zanim zakładalibyśmy płytki, parkiet i malowali??Nie wiem,co robic!!! Dagi te przezimowania budynku były dobre za dawnych czasów a nie teraz w dobie kredytu i tak szybkim wzroście materiału. Można ewentualnie zaczekać z zewn ociepleniem budynku do przyszłego roku tak , żeby z murów wyszła wilgoć...tak my robimy..i wykańczamy się w tym roku Ja reż robię wszystko miałam ten sam dylemat, fachowiec powiedział czy widziałam kiedyś domy budowane na szeroka skalę które "zimują" , to tylko obiegowa opinia inwestorów budujących systemem gospodarczym jedna podstawowa zasada beton ma być betonem, zaprawa zaprawą a materiał na ściany dobry a nie robiony na podwórku ot i cała filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagi31 09.06.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 tez tak mysle,ze mozna konczyc...ale jak bedzie grzyb kiedys???Sa rozne szkoły....a jak reszta??? A drugie pytanko.Co robi sie najpier- CO, czy tynki???Myslałam o tynkach gipsowych- i to powaznie, koszt 25zł/m2, ale wszyscy odradzaja. znalazłam tynkarzy z tradycyjnum tynkiem, tj zółty piasek i chcą 11zł/m2 plus materiał.Ale potem trzeba jeszcze cos zrobic ze sciana,zeby mozna było malowac a gipsowy jest od razu pod malownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 09.06.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 tez tak mysle,ze mozna konczyc...ale jak bedzie grzyb kiedys??? Sa rozne szkoły....a jak reszta??? A drugie pytanko.Co robi sie najpier- CO, czy tynki??? Myslałam o tynkach gipsowych- i to powaznie, koszt 25zł/m2, ale wszyscy odradzaja. znalazłam tynkarzy z tradycyjnum tynkiem, tj zółty piasek i chcą 11zł/m2 plus materiał.Ale potem trzeba jeszcze cos zrobic ze sciana,zeby mozna było malowac a gipsowy jest od razu pod malownie my będziemy mieć tradycyjny 26 zł z materiałem ale tynk będzie tak wyprowadzony, że będzie można potem pomalować go, gipsowy jest gładki .... ale też nam go odradzali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagi31 09.06.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Mam pytanie do wszystkich, ktorzy zaczeli budowe teraz... Jak to jest z tym przezimowaniem budynku??Bierzemy duuzy kredyt (prawie juz zreszta jest na koncie), a wszyscy mowia,ze powinnismy wykanczac na wiosne, teraz okna, tynki, wylewki i CO, wode. Jak my bedziemy tyle czekac, to z torbami pojdziemy. Czy jest ktos, kto bedzie wykaczał dom od razu i nie czekał do wiosny?? ile ewentualnie powinien schnąć zanim zakładalibyśmy płytki, parkiet i malowali??Nie wiem,co robic!!! Dagi te przezimowania budynku były dobre za dawnych czasów a nie teraz w dobie kredytu i tak szybkim wzroście materiału. Można ewentualnie zaczekać z zewn ociepleniem budynku do przyszłego roku tak , żeby z murów wyszła wilgoć...tak my robimy..i wykańczamy się w tym roku Ja reż robię wszystko miałam ten sam dylemat, fachowiec powiedział czy widziałam kiedyś domy budowane na szeroka skalę które "zimują" , to tylko obiegowa opinia inwestorów budujących systemem gospodarczym jedna podstawowa zasada beton ma być betonem, zaprawa zaprawą a materiał na ściany dobry a nie robiony na podwórku ot i cała filozofia mam pytanko do Ciebie.Oglądałam twoj domek.Jestes w stanie powiedziec mi, jaki masz kąt nachylenia dachu??I ile jest cegieł na gorze zanim zostały połozone krokwie?? oglądałam poddasze i jest w sam raz, a patrze u mnie na ten kawałek dachu, ktory zrobili(do rozbiorki) i mam wrazenie,ze jakis jest zły i bede miała nisko na gorze. mamy 3 cegły na gorze a kąt 45stopni.Czy to nie za mało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 10.06.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Mam pytanie do wszystkich, ktorzy zaczeli budowe teraz... Jak to jest z tym przezimowaniem budynku??Bierzemy duuzy kredyt (prawie juz zreszta jest na koncie), a wszyscy mowia,ze powinnismy wykanczac na wiosne, teraz okna, tynki, wylewki i CO, wode. Jak my bedziemy tyle czekac, to z torbami pojdziemy. Czy jest ktos, kto bedzie wykaczał dom od razu i nie czekał do wiosny?? ile ewentualnie powinien schnąć zanim zakładalibyśmy płytki, parkiet i malowali??Nie wiem,co robic!!! Dagi te przezimowania budynku były dobre za dawnych czasów a nie teraz w dobie kredytu i tak szybkim wzroście materiału. Można ewentualnie zaczekać z zewn ociepleniem budynku do przyszłego roku tak , żeby z murów wyszła wilgoć...tak my robimy..i wykańczamy się w tym roku Ja reż robię wszystko miałam ten sam dylemat, fachowiec powiedział czy widziałam kiedyś domy budowane na szeroka skalę które "zimują" , to tylko obiegowa opinia inwestorów budujących systemem gospodarczym jedna podstawowa zasada beton ma być betonem, zaprawa zaprawą a materiał na ściany dobry a nie robiony na podwórku ot i cała filozofia mam pytanko do Ciebie.Oglądałam twoj domek.Jestes w stanie powiedziec mi, jaki masz kąt nachylenia dachu??I ile jest cegieł na gorze zanim zostały połozone krokwie?? oglądałam poddasze i jest w sam raz, a patrze u mnie na ten kawałek dachu, ktory zrobili(do rozbiorki) i mam wrazenie,ze jakis jest zły i bede miała nisko na gorze. mamy 3 cegły na gorze a kąt 45stopni.Czy to nie za mało?? pytasz iwozelkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 11.06.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 z tym zimowaniem to nie o ewentualną wilgoć chyba chodzi lecz o rysy na ścianachWybaczcie ale nie jestem tak optymistycznie nastawiona - jeśli stawiamy na płycie betonowej to może nie -ale jeśli tradycyjnie to obsiadanie budynku w gruncie następuje, co prawda ryzyko takich rysunków na ścianach jest w każdym domu i starym też.Widmo kredytowego i cenowego galopu sprawia że stając przed takim wyborem również zdecydowałabym się na szybkie wykańczanie - ale zawsze warto mieć świadomość ewentyalnych minusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 11.06.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 z tym zimowaniem to nie o ewentualną wilgoć chyba chodzi lecz o rysy na ścianach Wybaczcie ale nie jestem tak optymistycznie nastawiona - jeśli stawiamy na płycie betonowej to może nie -ale jeśli tradycyjnie to obsiadanie budynku w gruncie następuje, co prawda ryzyko takich rysunków na ścianach jest w każdym domu i starym też. Widmo kredytowego i cenowego galopu sprawia że stając przed takim wyborem również zdecydowałabym się na szybkie wykańczanie - ale zawsze warto mieć świadomość ewentyalnych minusów Maemi ale ja napisałam, że z tym przezimowaniem to przeżytek i można się wykańczać od razu..oczywiście z umiarem pewnym a ewentualnie można poczekać z ociepleniem (jeśli ocieplamy się styropianem...bo jeśli wełną to niekoniecznie) bo tworzymy taki termos i wilgoć, która jest w pustakach...nie wyjdzie na zewn i możemy mieć grzyba - chioć oczywiście niekoniecznie . My z kolei fundamenty i chudziaka mieliśmy od pół roku zanim zaczęliśmy stawiać ściany a jak widzę, że ludzie wylewają chudziaka a po paru dniach już idą ze ścianami w górę to trochę mnie przeraża to i rzeczywiście pęknięcia potem mogą się pojawić ...albo strop i za trzy dni dalej i więźba i....no nie wiem.... jak uważacie to jest ok? Wydaje mi się, że zachowanie pewnych przerw jest mimo wszystko ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagi31 11.06.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 u nas od razu robili sciany..bo mowili,ze jak nie ma piwnicy to nie trzeba czekac tyle.Ale juz strop jak zalali to 28 dni, przepisowo.I podlewaliśmy strop codziennie a dzisiaj zaczeli robic dach.Na razie wiedziałam,ze nie przesunęli tych słupow..ale moze zrobia to pozniej...w koncu wiedza,ze o to chodzi Wczoraj mielismy spotkanie z drugim juz osobnikiem od Co..i tez nam nie przypasił,ale mamy namiar na kolejnego. We srode mąż bierze wolne i jedziemy na zakupy- okna zamawiamy, baterie i wszystko do Wc, bo mamy uklad i musimy wczesniej zamowic,zeby było duuuuuzo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 12.06.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Hej wszystkim! jak tam plany wakacyjne...czyżby tylko budowa i budowa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 12.06.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 W tym roku to tylko budowatyle świeżego powietrza i ruchu co przy budowie musi wystarczyća poza tym mój małżonek wpadł na pomysł cobyśmy razem magistra wkońcu zrobili - no i kolejny wydatek i zajęcie (ja tylko jego na razie wysyłam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 12.06.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Ula, Zgadzam się z MaEmi - wakacje na działce przy budowie, a poza tym jak mogłabym wyjechać i to zostawic!!! Siedziałabym na plaży i myślała co dzisiaj schrzanili na budowie! Dziekuję za takie wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 12.06.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 a poza tym mój małżonek wpadł na pomysł cobyśmy razem magistra wkońcu zrobili - no i kolejny wydatek i zajęcie (ja tylko jego na razie wysyłam) No to podziwiam, bo ja należę do tych co wolą się skupić na jednym projekcie. Mój mąż za to finiszuje z pracą magisterską i trochę sie skarży, że i studia i budowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 12.06.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 z tym zimowaniem to nie o ewentualną wilgoć chyba chodzi lecz o rysy na ścianach Wybaczcie ale nie jestem tak optymistycznie nastawiona - jeśli stawiamy na płycie betonowej to może nie -ale jeśli tradycyjnie to obsiadanie budynku w gruncie następuje, co prawda ryzyko takich rysunków na ścianach jest w każdym domu i starym też. Widmo kredytowego i cenowego galopu sprawia że stając przed takim wyborem również zdecydowałabym się na szybkie wykańczanie - ale zawsze warto mieć świadomość ewentyalnych minusów Mam świadomość, że szybkie budowanie może spowodować w przyszłości takie kłopoty, ale trudno - będziemy gipsować rysy i cieszyć się że już mieszkamy... Ja chciałabym zamieszkać na wiosnę 2008, bo termin na Boże Narodzenie przestaje być realny z moja ekipą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts