Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

Czy może ktoś mi pomóc. Działkę mam nie uzbrojoną - czekam na prąd , oczywiście coś wynikło i pewnie nie zdążą przed rozpoczęciem budowy, jaki kupić agregator prądu aby ekipa budująca mogła z niego skorzystać,

może masz blisko sąsiada który ci pozwoli korzystać z prądu

ja tak zrobiłem zapłaciłem za prąd 200,00 a agregaty są drogie

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy może ktoś mi pomóc. Działkę mam nie uzbrojoną - czekam na prąd , oczywiście coś wynikło i pewnie nie zdążą przed rozpoczęciem budowy, jaki kupić agregator prądu aby ekipa budująca mogła z niego skorzystać,

może masz blisko sąsiada który ci pozwoli korzystać z prądu

ja tak zrobiłem zapłaciłem za prąd 200,00 a agregaty są drogie

pozdrawiam

Też nad tym myślę ale robiłeś jakis dodatkowy licznik czy tak na piękne oczy. nie znam tych ludzi . W poblizu mnie budują sie dwa domy i jestem pewna że jedni korzystaja z prądu od tych sasiadów. Pozdrawiam

[

Też nad tym myślę ale robiłeś jakis dodatkowy licznik czy tak na piękne oczy. nie znam tych ludzi . W poblizu mnie budują sie dwa domy i jestem pewna że jedni korzystaja z prądu od tych sasiadów. Pozdrawiam[/quote

dowiedz się ile płacą na miesiąc za prąd ,i zaproponuj że zapłacisz im całość

ja zużyłem na budowie za 200,00 zł ( dwa miesiące)

a prowizorka kosztowała mnie 600,00

nie musiałem zakładac prowizorki ,ale w energetyce to strasznie długo sie załatwia ja czekałem 3 miesiące

ja pisze o tym jak zaczyna sie załatwiać dok.na podłaczenie,plan ,uzgodnienia

i podłaczenie

ja dałem dokumenty o warunki 12 maja i na razie czekam

to zadzwon do nich i sie zapytaj

jak ja do Starostwa zadzwonilem w ostatni dzien w ktorym cos tam powinno byc dla mnie gotowe to nawet nie mogli znalezc mojego wniosku juz nie mowiac o gotowej opinii czy decyzji. jak bym nie zadzwonil to pewnie szybko bym tego nie dostal a tak to przed 15-ta podjechalem i czekalo juz ladnie na biureczku

kto nie pilnuje ten nie ma :lol:

Hej,

Planowałem rozpocząć budowę w tym roku, ale chyba się to nie uda. Na razie czekam na wypis z ksiąg wieczystych (szlag mnie trafia, mają to w komputerze, a potrzebują 2 tygodni, żeby wydrukować i przybić pieczątkę). Z rzeczy, które realnie powinno udać się zrobić jeszcze w tym roku to:

1. podział działki - 1 m-c (lipiec)

2. darowizna (dostajemy połówkę od teściów :-) - ktoś wie ile to może potrwać? załatwianie z notariuszem, wpisy do ksiąg itp. (sierpień?)

3. wybór i kupno projektu - w tak zwanym międzyczasie (sierpień)

4. adaptacja projektu, projekt zagospodarowania działki itp. - dopiero jak będzie podzielona działka i pewnie potrwa 1 m-c (sierpnień/wrzesień)

5. załatwienie nadzoru archeologicznego (stanowisko na działce) - około 1-2 m-cy, można zacząć dopiero jak będzie podzielona działka, ale robić jednocześnie z adaptacją (sierpień/wrzesień)

6. ustalenie warunków przyłączy (woda, prąd, kanalizacji i gazu nie ma) - ktoś wie ile to trwa (sierpień/wrzesień)

7. uzyskanie pozwolenia na budowę - zakładając (mało realnie), że poprzednie terminy się nie poprzesuwają, papiery złożę we wrześniu i na pozwolenie będę czekał około 2 m-cy, to w listopadzie powinno być.

Listopad to trochę późno. Fundamentów chyba nie zrobię (choć bardzo bym chciał), ale może chociaż uda się zrobić przyłącza (woda, prąd) i utwardzić "drogę" jakimś gruzem.

Co myślicie? O czymś zapomniałem?

P.S. Bo pewnie nie mogę się zabrać za przyłącza itp. przed uzyskaniem pozwolenia na budowę... mam rację?

Hej,

Planowałem rozpocząć budowę w tym roku, ale chyba się to nie uda. Na razie czekam na wypis z ksiąg wieczystych (szlag mnie trafia, mają to w komputerze, a potrzebują 2 tygodni, żeby wydrukować i przybić pieczątkę). Z rzeczy, które realnie powinno udać się zrobić jeszcze w tym roku to:

1. podział działki - 1 m-c (lipiec)

2. darowizna (dostajemy połówkę od teściów :-) - ktoś wie ile to może potrwać? załatwianie z notariuszem, wpisy do ksiąg itp. (sierpień?)

3. wybór i kupno projektu - w tak zwanym międzyczasie (sierpień)

4. adaptacja projektu, projekt zagospodarowania działki itp. - dopiero jak będzie podzielona działka i pewnie potrwa 1 m-c (sierpnień/wrzesień)

5. załatwienie nadzoru archeologicznego (stanowisko na działce) - około 1-2 m-cy, można zacząć dopiero jak będzie podzielona działka, ale robić jednocześnie z adaptacją (sierpień/wrzesień)

6. ustalenie warunków przyłączy (woda, prąd, kanalizacji i gazu nie ma) - ktoś wie ile to trwa (sierpień/wrzesień)

7. uzyskanie pozwolenia na budowę - zakładając (mało realnie), że poprzednie terminy się nie poprzesuwają, papiery złożę we wrześniu i na pozwolenie będę czekał około 2 m-cy, to w listopadzie powinno być.

Listopad to trochę późno. Fundamentów chyba nie zrobię (choć bardzo bym chciał), ale może chociaż uda się zrobić przyłącza (woda, prąd) i utwardzić "drogę" jakimś gruzem.

Co myślicie? O czymś zapomniałem?

P.S. Bo pewnie nie mogę się zabrać za przyłącza itp. przed uzyskaniem pozwolenia na budowę... mam rację?

A co z warunkami zabudowy ( wynikają z planu zagospodarowania przestrzennego) z urzędu gminy lub miasta jak tego nie masz to dolicz sobie ok.3-4 miesięcy to zajmuje 1 pozycję w całej tej drodze do pozwolenia, nastaw się na dużo nerwów, Ja zaczęłam we wrześniu 2006r. a pozwolenie otrzymałam parę dni temu. Pozdrawiam i życzę wytrwałości i powodzenia.

Dzięki wielkie za uwagi...

Z tego co się zorientowałem, to ja nie potrzebuje Warunków Zabudowy, tylko wypis z planu zagospodarowania (warunki zabudowy potrzebne są jak nie ma planu, a u mnie w gminie jest). Mam już wypis z planu zagospodarowania dla całej działki (niepodzielonej), więc po podziale powinien chyba być taki sam (bo niby czemu miałby się różnić). A otrzymanie go trwało około tygodnia, więc nie jest źle. Tydzień powinno też potrwać otrzymanie wypisu i wyrysu dla podzielonej działki... :-) (mam nadzieję).

Hello

My tez zaczelismy w tym szczesliwym 2007 roku

za 10 dni zalewamy strop

teraz mamy przestoj - miesiac juz nic nie robimy - ale mamy bardzo wprawna ekipe - stan zero i sciany parteru postawili w miesiac

Hej,

zamawiasz termin u notariusza ( u mojego notariusza zamawialam termin 3 dni przed) on to zglasza do sadu i wpisuja Was do ksiegi - a na to maja az 3 miesiace, u nas zazwyczaj uwijaja sie w dwa

dawno mnie nie było....bo nic sie nie działo.

Firma miała dokonczyc 2 inne domki, wiec my musielismy czekac. Zreszta i tak szukalismy architekta,zeby zrobił poprawki dachu-i nie znalezlismy go :evil: Ale nasi robotnicy i tak w ciązgu miesiąca byli u nas dwie soboty i mamy juz konstrukcje dachu zrobiona- te podstawowe belki(jak to sie fachowow nazywa???)A dzisiaj- ruszają juz do konca!!!Dokupilismy drzewa,zeby wzmocnic dach i usunąc słupy z pokoi.Szef powiedział nam,ze jak juz dzisiaj wejdą to do konca zostają :lol:

Powiedzcie mi ile trwa robienie dachu?/mam 2 spadowy dach, 1 balkonik mały, ponad 230m2 i tak, jak mowilam- głowna konstrukcja juz jest.

elektrycy zrobili doł. Czekamy tez na okna- powinny do 2 tyg przyjechac, i brama garazowa kupiona.W sosbote mają wytynkowac garaz i zamontują brame. Reszte robot planowanych jest na koniec lipca....tynk, elewacja, ogrodzenie, CO, elektrycy z gorą....

Cegła na działowki tez juz czeka..zazdroszcze wam,ze juz skonczyliście stan surowy- :-? buduje od 2 marca i..miałam ponad miesiąc przerwy, bo firma wzięła za duzo na raz roboty!!!Co za czasy!!!Dobrze,ze sa w miare niedrodzy a dokladni i naprawde super budują. :D

jade na działke zrobic nowe zdjęcia do dziennika budowy!!!

Aha- MAM WAKACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I wiecej czasu na pogaduszki z robotnikami :wink: Biore syna i jade.

Milego poniedziałku!!!

alez sie ciesze...... :p