Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

mazidło -to jakiś izolbet był do izolacji przeciwwilgociowej,

styropian 8 do fundamnetów (ten sztywniejszy i coś tam)

siatka+ klej

folia kubełkowa

o i właśnie to w tej chwili robimy - dziś skończyliśmy kleić siatkę i zaczęliśmy kłaść folię

Plan na jutro - obłożyć folią resztę fundamentu i zaczynamy obsypywanie domku.

Musze się w tym miejscu pochwalić mężem - bo kurcze to niby urzędas ale jak trzeba zakasać rękawy to z każdą robotą sobie poradzi (i z takim pomocnikiem jak ja).

Normalnie chyba jak drógi dom będziemy budowali to go sami postawimy :wink: :wink: :wink:

Słuchajcie a Wy sami ocieplacie??? Ja właśnie stoję przed ocieplaniem nie fundamentów, ale podpiwniczenia, muszę to teraz zrobi by później móc obsypa piaskiem. I sie zastanawiam czy będę to umiała sama zrobi z moim chłopakiem, czy zatrudni ekipę. Jak dzwoniłam to ekipa chce 20zł/metr, czyli byłabym 1600zł do tyłu. Kierownik mi powiedział, że trzeba da narazie dysperbit, później styropian, siatkę z klejem, i później znowu dysperbit.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam szanowne towarzystwo :D My dopiero zaczynamy we wrześniu więc będziemy daaaaaaaaleko w tyle za Wami. Na ten rok jest w planie zrobienie stanu surowego otwartego od wiosny 2008 ruszamy dalej. Budowę będziemy prowadzić w bliskich okolicach Błonia :lol: . Wycene dachu mamy już zrobioną, dekarza umówionego do ułożenia dachóweczki również. Punktem na razie najsłabszym jest ekipa murarska, ktora jakos nie moze się zorganizować i w sumie nie wiem czy jutro nie zostanę z niczym, bo jutro ma o nas dzwonić nasz ewentualny przyszly wykonawca. Ceny nas już nieźle zrzucily na ziemię :evil: ale bez tego chyba by się nie obeszło przy budowaniu domu. Tyle ode mnie, pozdrawiam i życzę wszystkim spokojengo budowania tudzież wykańczania świeżo powstałych domków :D

Słuchajcie a Wy sami ocieplacie??? Ja właśnie stoję przed ocieplaniem nie fundamentów, ale podpiwniczenia, muszę to teraz zrobi by później móc obsypa piaskiem. I sie zastanawiam czy będę to umiała sama zrobi z moim chłopakiem, czy zatrudni ekipę. Jak dzwoniłam to ekipa chce 20zł/metr, czyli byłabym 1600zł do tyłu. Kierownik mi powiedział, że trzeba da narazie dysperbit, później styropian, siatkę z klejem, i później znowu dysperbit.

ja mam w planie robic sm wlasnie tak jak pisze Twoj kierownik. mysle ze dam rade a nawet jak cos bedzie troche koslawo to i tak wiekszosc bezie pod ziemia. najwaznijsze to szczelnie malowac dysperbitem aby zaizolowac

witam..

Dawno nie pisałam...ale nie było o czym.Zreszta wyjechałam na 2 tyg na studia, a kiedy wczoraj wrociłam.... :lol:

Posze jakie postepu:

Wreszcie złapalismy naszego kochanego architekta!!!!! :evil:

Nasi budowlaniscy spężyli sie maksymalnie i na dzisiaj mamy juz ofoliowany dach, na dole działówki zrobione, i zaczeli robic na gorze.Do tego zgodzili sie podjąć budowy schodow zabiegowych i jest juz konstrukcja.A gdy usłyszeli,ze chcemy tynkowac gipsem- sami postanowili wytynkowac tradycyjnie!!!! :D Sa naprawde super!!!Teraz gaszą wapno przed domem.Powiekszyli nam okna z 60 na 80cm i do 10 dniu zamontujemy je.

Słupy zastąpili metalowymi w scianach, wiec gora jest taka, jak byc powinna- bez słupow w kazdym pokoju!!!!

Zdjecia z budowy wkleje jutro, bo na razie musze jechac i zrobic aktualne.

Ciesze sie jak dziecko,ze juz blizej konca....Troche opoznione roboty przez Firme, ale wazne,ze teraz wzieli sie ostro do pracy.

Pozdrawiam!!!!!! :D

a co do ocieplenia- z tego co wiem to powinno sie ocieplic nawet piwniczke. Zreszta sa moje zdjecia w dzienniku budowy- tez mam około 50 cm pod ziemią. :D

Słupy zastąpili metalowymi w scianach, wiec gora jest taka, jak byc powinna- bez słupow w kazdym pokoju!!!!

a jakie zastosowali slupy, przekroj, rozmiar bo zastanawia mnie to samo

drewnianych majster w scianie nie chce robic bo mowi ze drewno zawsze troche pracuje i beda pekniecia a o innym rozwiazaniu nie pomyslalem. zapodawaj info bo za okolo tydzien zaczynaja nam dach robic :lol:

Mozesz pojechac do sklepu, gdzie maja stal i zapytaj. Lezały na poddaszu i wyglądały jak "szyny"..Ale dopytam sie. Aha dali tez duzo kleszczy i dzieki temu tez kilka słupow zlikwidowali.

Mąż mi juz podpowiedział...

podwójny teownik 14cm

lub profil 10x10

:D

jak beda to dam zdjecia..powinny juz dzisiaj byc zrobione...bo jeden konczy szalowac schowy a reszta była na gorze...zrobie zdjecia i dam

Mozesz pojechac do sklepu, gdzie maja stal i zapytaj. Lezały na poddaszu i wyglądały jak "szyny"..Ale dopytam sie. Aha dali tez duzo kleszczy i dzieki temu tez kilka słupow zlikwidowali.

Mąż mi juz podpowiedział...

podwójny teownik 14cm

lub profil 10x10

:D

jak beda to dam zdjecia..powinny juz dzisiaj byc zrobione...bo jeden konczy szalowac schowy a reszta była na gorze...zrobie zdjecia i dam

u nas slupy sa tylko 3 aczkolwiek wolalbym miec zero

co to sa kleszcze i do czego tego uzywaliscie?

zdjecia mile widziane

nam dzis przywiezli w koncu mazurska wiezbe wiec do dachu coraz blizej :D

elais my do tematu ocieplania podeszliśmy całkiem zieloni bez doświadczenia w tym zakresie ale od czego forum i logiczne myślenie. Sądze że nie jest to takie pismo coby normalni ludzie sobie z tym nie poradzili - tym bardziej że byly to fundamenty które później częsciowo zasypywaliśmy, nad powierzchnią gruntu później też pójdzie jakaś obróbka więc wiele spier..niczyć się nie da.

Mazidłem odlecieliśmy środek i zewnątrz fundament - nakładając przy pomocy specjalnych szczotek (na trzonki poszła moja szczotka do zamiatania)

Niektórzy na forum piszą że mazali kilkakrotnie i po czasie mając na uwadze to że trochę tego towaru zostało to przyznaję racje że warto byłoby jeszcze raz newralgiczne miejsca potraktować.

Styropian układaliśmy w ten sposób: punktowo na powierzchnię jednego arkusza ok 8 placków - tak lepiej niż rozmazywać na całej powierzchni - zaprawy do klejenia. Ocieplaliśmy 7 warstw bloczków. Zaczynając od góry układaliśmy dwa rzędy styropianu podkładając pod spód podpórki (z resztek styropianu) wtedy styropian nie "zjeżdzał w dół a na samym dole kleiliśmy w póżniejszym terminie opierając dół styropianu o ławę.

Klejenie siatki: na mur naciągaliśmy warstwę kleju do zatapinia siadki na to szedł arkusz siatki i póżniej po zatopieniu w tym siadki ewentualnie uzupełnialiśmy klej lub usuwali nadmiar. Na rogach dawaliśmy siatkę na zakład ok 15 cm - co lepiej usztywniało niż gotowy narożnik (i taniej).

Folia - u nas kubełkowa - z cała premedytacją pomimo tego że na forum widziałam innaczej - kubełki dawaliśmy do zewnątrz a nie na styropian. tak stwierdziliśmy że dla nas jest lepiej ale nie czuję się w tym temacie autorytetem. Niezależnie jaką folię warto ją dać - zauważyliśmy że nawet kilkugodzinne stykanie się piasku z nieofoliowanym fundamentem powodował zawilgacanie się ściany fundamentowej Folię ustawiając na ławie zalewaliśmy niewielką warstwą betonu co naszym zdaniem ma uchronić styropian przed podgryzaniem od spodu przez szkodniki glebowe.

Trochę się rozpisałam ale wiem że jak się szuka informacji to czasami taka sentencja nawet łopatologiczna może pomóc. Słowa krytyki uznaję bo jak na wstępie mówiłam nie zajmuję się tym na codzień a jedynie piszę jak to robiliśmy my.

Co do kleszczy.....nie wiem do czego były potrzebne, ale osoba, ktora robi więźbe powinna wiedziec.Az tak nie siedze w tym...

A wczoraj wieczorem widziałam juz 3 scianki wktorych sa słupy metalowe- fajnie to wygląda i rzeczywiscie zniknął nam wszystkie słupy...Mam dobra firme. Jak chcesz to moge dac Ci nr tel do szefa i osobiscie zapytasz, w jaki sposob pozbyli sie słupow. napisz na privat to co podesle. Godni polecenia. Zrobili kawał dobrej roboty, ktora spieprzył architekt i to w cenie budowy. :D

Renka - dzięki

jeśli chodzi o słupy konstrukcyjne od więźby dachowej - drewniane

to my długo walczyliśmy z projektantem żeby je w ściany powstawiał i przez to dał nam właśnie coś takiego metalowego - jakś szynę

ale cieśla oglądając projekt stwierdził że on wolałby wylane betonowe słupy w ścianie - mniejszy koszt dla nas, dla cieśli mniej skomplikowana konstrukcja

potwierdził to murarz

jaka jest prawda z tymi słupami - dowiem się jak będzie wszytko pod dachem i przez rok się nie zawali :)

z innych odstępstw od projektu to zmieniliśmy wymiary okien na tzw standardowe 150 szer, poza jednym kuchennym i łazienkowym - 120 cm szer, czy zrobiliśmy dobrze - odpowieź jak wyżej :wink:

co do ceny..

za 8 słupow metalowych zapłacilismy koło 400zł. :D Wiec mysle,ze to nie jest tak duzo....a nasi odradzili betonowe słupy, ale dlaczego, to nie wiem....Kazdy robi wg własnego doswiadczenia.Jedno wiem, ze drewnianych nie daje sie..a reszta- czas pokaze.

dzieki

juz gadalem z moim wykonawca i bierzemy slpy pod uwage. tylko ze scianka za slupem miala by doslownie z 40cm i nie wiadomo czy by sie dobrze trzymala - moze dospawamy do slupa jakies cienkie prety i wpuscimy je w spoiny :D

jeszcze raz dzieki za pomysl

MaEmi dzięki za odpowiedź. Jeszcze siezastanaiwamy z tym ociepleniem, możei zrobimy sami. Murarze krzykneli nam 25 zł za metr, 80m2, to wychodzi 2 tys.!!!! Dosyć drogo. Znowu znajomy znajomych powiedział że zrobił by nam to za 15 zł za metr kwadratowy, jeszcze jutro jesteśmy umówieni z jedna ekipą. Zobaczymy co nam powiedzą.Ale to co Ty napisałaś to sobie wydrukuje i jeszcze raz przetrawię, może bedziemy też sami potrafili to zrobić :-)

W galerii sa zdjecia jak wyglądają takie słupy w scianie( link jest w dzienniku).

a co do ocieplenia- nam zrobili w cenie budowy.Podobno wlicza sie to do robicizny jako fundamenty.. :D

wchodza zaraz poczatkiem sierpnia.

A dzisiaj zalali nam schody..alez miałam przejscia.Mąż zamowił 3 kubiki na schody.Akurat byłam na budowie .Podjechałm Pan zukiem z otwartym tyłem i mowi,ze przywiozł beton.Ja oczy w słup.Byłam pewna,ze ma byc w gruszce.Zaraz dzwonie do meza, on do firmy i cofnęlismy faceta. A na tym betonie juz kozuch był.jak mieli go lac na schody o takiej konstrukcji?! :evil: Co za osły!!!Mysleli,ze pozbeda sie byle jakiego betonu...Dobrze ze robotnicy byli....

I mamy juz na gorze prawie wszystkie scianki.Problemem jest to,ze braknie nam kilkanascie cegieł, mimo,ze kupilismy wiecej o pare metrow...Czekam na info ile musze dokupic.

Jutro elektryk przychodzi konczyc dół, zeby w piatek- sobote zacząć tynkowac....