semir 24.09.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 tak projektu gotowego , i złożenie dokumentów na pozwolennie o budowe , to chyba dużo? no jak za gotowy to troche za duzo gotowe kształtuja sie od 1200-2500 indywidualny to juz inna spiewka my zapłacilismy 8000,00 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 24.09.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Ja jeszcze więcej bo koło dwunastu.Ale w komplecie mam projekt wszystkich instalacji z wentylacją mechanicznie włącznie. (Nie takie na odwal się do projektu tylko takie już cacy na gotowo do wdrożenia). No i z głowy załatwianie wszelkich papierków. Pani architekt się postarała - pozwolenie mieliśmy w dwa tygodnie. Niestety sporo odstajemy od tego wątku. Przez problemy z ekipą uda nam się postawić tylko stan zerowy do zimy (mam nadzieje że choć tyle). Ale i tak mam nadzieję że w przyszłym roku już będziemy mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 24.09.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 tak projektu gotowego , i złożenie dokumentów na pozwolennie o budowe , to chyba dużo? Nawet bardzo dużo moim zdaniem. Uważam, że mocno demonizuje się trudność z załatwieniem dokumentów do pozwolenia na budowę a zorienrtowany architekt lub kierownik budowy kosi kasę! Wszystkie potrzebne dokumenty do pozwolenia na budowę skompletowaliśmy sami. Zapewniam, że nie wymaga to wielkiej inteligencji tylko czasu, który trzeba wygospodarować z dnia pracy, bo oczywiście wszystkie urzędy działają tylko w standardowych godzinach. Geodeta skasował za zrobienie kilku kserokopii mapy 700 pln. To też uważam jest żenująca cena, bo nie napracował się za bardzo. Pani architekt przygotowała adaptację projektu tzn. naniosła zmiany na projekt gotowy oraz przygotowała osobny zeszyt z planem zagospodarowania działki oraz projektem za 1500 pln Wszystkie dokumenty wraz z projektem złożyliśmy w odpowienim wydziale gminy i po dwóch tygodniach mieliśmy pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 24.09.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam, my za adaptację zapłaciliśmy 2,5 tys (w tym załatwianie wszystkich papierów - osobiście odebraliśmy tylko pozwolenie i kupiliśmy dziennik), geodeta to osobna sprawa bo robi nam też inne rzeczy. generalnie całość papierologii to nie jest wejście na K2 zimą ale dla nas przede wszystkim problemem był czas - ja pracuję do 17-18-tej, żona do 15.30 więc pozostawało tylko tzw. wyrywanie się. próbowałem - nie zawsze się udawało, a raczej z reguły sie nie udawało, więc to czy koszy adaptacji na poziomie 2 czy 4 tys jest wysoki to raczej sprawa indywidualna. ja dla spokojnego snu zapytałbym jeszcze ze 2 -3 innych architektów o ich cenę. (co do mojego domu - mamy już tynki, kłada się gładzie, trochę też c. o. już leży, szukamy kotła i chętnych do robienia schodów)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 24.09.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 tak projektu gotowego, i złożenie dokumentów na pozwolennie o budowe, to chyba dużo? Już Ci napisali, że ze złożenia dokumentów najważniejsze jest ich wcześniejsze skompletowanie. My od architekta adaptującego projekt dostaliśmy wykaz dokumentów, o które mieliśmy się postarać. Architekt był miejscowy, w razie wątpliwości łapał za telefon i wyjaśniał sprawę u znajomego pana Leszka czy pani Ani. Z drugiej strony znajomi szukali architekta od adaptacji projektu, który wziął na siebie załatwianie papierów. Potem trochę się narzekali, że nie wyrabia się czasowo. Zamiast lepiej mieli dłużej. Zrobisz jak będziesz uważał, ale również polecam sprawdzenie cen u konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 24.09.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Moja teściowa nie pracuje i powiedziała że zajmnie się całągonitwą po urzedach, a wygadana z niej babka, a wiec oddam projekt do adaptacji wcześniej muszę kupić mapki do celów projktowych, i wziąśc wz co jeszcze musze zrobić sam i gdzie się udać za wszystkie informacje dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 25.09.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 tak projektu gotowego , i złożenie dokumentów na pozwolennie o budowe , to chyba dużo? kupiłem projekt gotowy i przekazałem go firmie która zajmuje się adaptacją i całą papierologią. z mojej strony była jeszcze mapa 1:500 do celów projektowych. za niczym więcej nie łaziłem. podpisałem pełnomocnictwo i za jakieś 3 miesiące miałem pozwolenie na budowę. całość - 1200 zł 4000 zł - to zdzierstwo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.09.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 kupiłem projekt gotowy i przekazałem go firmie która zajmuje się adaptacją i całą papierologią. z mojej strony była jeszcze mapa 1:500 do celów projektowych. za niczym więcej nie łaziłem. podpisałem pełnomocnictwo i za jakieś 3 miesiące miałem pozwolenie na budowę. całość - 1200 zł 4000 zł - to zdzierstwo !!! A możesz powiedzieć co to za firma za 1200? Ja znalazłem taką, co robi coś takiego za 2800 zł (ja kupuję tylko projekt gotowy i daję mapę 1:500, oni załatwiają wszystko inne aż do uzyskania PnB + w tej cenie możliwe niewielkie zmiany w projekcie gotowym, typu zmiana wielkości lub położenia okien itp.)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.09.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 kupiłem projekt gotowy i przekazałem go firmie która zajmuje się adaptacją i całą papierologią. z mojej strony była jeszcze mapa 1:500 do celów projektowych. za niczym więcej nie łaziłem. podpisałem pełnomocnictwo i za jakieś 3 miesiące miałem pozwolenie na budowę. całość - 1200 zł 4000 zł - to zdzierstwo !!! A możesz powiedzieć co to za firma za 1200? Ja znalazłem taką, co robi coś takiego za 2800 zł (ja kupuję tylko projekt gotowy i daję mapę 1:500, oni załatwiają wszystko inne aż do uzyskania PnB + w tej cenie możliwe niewielkie zmiany w projekcie gotowym, typu zmiana wielkości lub położenia okien itp.)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 26.09.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 kupiłem projekt gotowy i przekazałem go firmie która zajmuje się adaptacją i całą papierologią. z mojej strony była jeszcze mapa 1:500 do celów projektowych. za niczym więcej nie łaziłem. podpisałem pełnomocnictwo i za jakieś 3 miesiące miałem pozwolenie na budowę. całość - 1200 zł 4000 zł - to zdzierstwo !!! A możesz powiedzieć co to za firma za 1200? Ja znalazłem taką, co robi coś takiego za 2800 zł (ja kupuję tylko projekt gotowy i daję mapę 1:500, oni załatwiają wszystko inne aż do uzyskania PnB + w tej cenie możliwe niewielkie zmiany w projekcie gotowym, typu zmiana wielkości lub położenia okien itp.)... poszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.09.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 RENE-ENES Moja Zosia się boi Twojego awatarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 26.09.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 RENE-ENES Moja Zosia się boi Twojego awatarka nie taki zły miś - jak go malują pozdro dla Zosii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.09.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Dzięki RENE-ENES - przekażę A ja się pochwalę (choć w porównaniu z Wami to nie mam czym) - dziś pierwszy dzień budowy. Kopara ściąga humus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagi31 26.09.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 ja tez sie chwale. Koniec 2 etapu!!!!Mamy dach w komplecie. Teraz wykonczeniówka, choc doł juz jest pod malowanie... Dzis zapłaciłam za ocieplenie...w przyszłą sobote ruszamy. Mąż znalazł tez firme, ktora wykacza domy i w poniedziałek wchodza do nas.Mam dosc naszej firmy, ktora 3 tyg układała 220m dachówki!!!!A dzis poprostu nie przyszli..... Obiecali wykonczyc nam dom a tu prosze- zaczynają budowac kolejne 2 domy plus stacje benzynowa pod wykonczenie na ten rok. To chore..I niby kiedy mają do nas wejsc??W styczniu??A moze lutym???I konczyc pół roku??Nie, dziekuję. W poniedziałek robią nam ogrodzenie z tyłu, a reszta ekipy układają płytki w garazu i kotłowni na podłodze i metr na scianie... Pod koniec przyszłego tygodnia ma tez wrocic nasz znajomy i dokonczyc szpachlowanie dołu i ocieplac juz gore.... A panowie od kamienia..no coz, mieli byc koncem lipca....ale tylko mieli....Co za ludzie teraz sa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 26.09.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 To może też coś dorzucę. W poniedziałek wstawili nam okna. Dziś był elektryk i może jeszcze w tym tygodniu wkracza do akcji. Trochę to wszystko się ciągnie, ale jakoś idzie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagi31 27.09.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 gratuluje kolejnego kroku.... Okna to fajna sprawa...tak dom staje sie wiekszy, i wreszcie ma wyglad domu a nie budowli. A mam pytanie do tych, co juz zakonczyli stawianie domu i zaczynają robic w srodku... Jak jedziecie na budowe to jak mówicie??Ze jedziecie na działke?? A moze na budowe?Czy do domu??Bo ja wciąż ,ze na działke..i nie wiem, kiedy mi to minie... A przeciez to juz nie działka, ale dom!!!! I musze jeszcze cos powiedziec..chyba Sylwestra spedzimy juz u siebie.Wszystko na to wskazuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 27.09.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 U nas przeważa działka, chociaż czasem jest budowa. Po wstawieniu okien faktycznie zrobiło się całkiem inaczej Również gratuluję postępów na budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 27.09.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 okna też będę mieć za jakiś czas ...ciekawe jak to bedzie spać pewnie nie bedę mogła...tak było jak dachowe wstawili...potem je wyjeliśmy i już spałam dobrze a wam gratuluje ja postawiłam sobie termin dalszy , żeby si ę nie rozczarować czerwiec ale kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 28.09.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 ULKAAAAAAA masz ten net już czy nie tęsknię... i chciałam zobaczyć kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 28.09.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 U nas jak się budowało jeździliśmy na budowę. Teraz przestój i od razu z budowy zrobiła się działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts