Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Honia

moje pytanie wynikało z tego iż wybrałaść dość kosztowny w budowie projekt, dużo tam załamań, wykuszy i innych upiększeń - może aż trochę za dużo

Na początku gdy ja szukałam to też tak było ale mąż stawiał weto i przeliczał mi lukarnę - jej koszt na ilość powierzchni jaką za te pieniadze można uzyskać, więc stwierdziłam że nawet najprostrze jest piękne jak to oprawisz piękną roślinnością itp

dlatego jeśli kasa nie jest dla ciebie kłopotem to spoko można taki projekt rozpatrywać

pozdr

Marzenka

Honia-przejrzałam Twój projekt. To co zauważyłam :

-bardzo dużo lukarn, wykuszy, skomplikowany dach, dużo niestandardowych okien,.....podraża to koszty budowy ....na moje oko to może w 350000-400000 się zamkniesz przy skromnej wykończeniówce,

-brak przejścia z domu do garażu....trzeba będzie zadylać naokoło....w zimie przy -15 to może być niezbyt przyjemne :wink: ,

-pomieszczenie gospodarcze takie malutkie....no ale to nie problem jesli będziesz grzać prądem albo gazem od monopolisty :lol: ,bo jeśli ma to być piec na ekogroszek to niestety pomieszczenie to jako kotłownia nie spełnia norm,

-wizualnie fajnie zaprojektowane wnętrze-inne niż wszystkie czyli taki duży hol u góry przerobiony na pokój rodzinny czy pokój kominkowy na dole.....takie nietypowe rzadko spotykane rozwiązania.....dosyć ciekawe,

Jest to dom dla kogoś kto ma wystarczająco dużo pokemonów żeby go wybudować i ciekawie wakończyć. Jeśli jesteś taką osobą to domek może być jak najbardziej ciekawy w realizacji.....duże wyzwanie :wink: .

Marzenia są po to aby je realizować,chociaż w połowie :) Tak więc po długich negocjacjach z moim mężem,który jest bardzo praktyczny wybór padł na ten właśnie projekt.Wiem ,że jak ja bym się rozpędziła to budowa zakończyła by się może za 10 lat,a nie o to chodzi.A wiem ,że on jest lepszym ekonomistą niż ja :D .W tej kwestii mogę mu całkowicie zaufać.

Maciejko-iskra to bardzo ładny, prosty i funkcjonalny projekt......na etapie wyboru projektu oglądałam go dokładnie nie raz....ale ma jak dla naszej rodziny za mało pokoi :wink: .

No, ludziska....jeszcze 2,5 godziny i fajrant :D .

Te 10 lat by było gdybym wybrała projekt spełniający wszystkie moje marzenia.

Po zejściu na ziemię wybraliśmy iskierkę i mamy nadzieję ,że uda się w przeciągu 3 lat ją wybudować (max) z własnych środków lub przy niewielkim kredycie na wykończenie.Teraz jesteśmy w momencie adaptacji projektu-dziś załatwiony geolog :lol:

Eskimos ma już prawie prywatny wątek, w którym ocenia zgłaszane mu projekty - strach... O ile pamiętam nie przyznaje sie do przygotowania zawodowego. Ale potrafi być bezlitosny w przypadku projektów pięknych i maksymalnie niepraktycznych (drogich) w budowie.

Maciejko, będziesz się budowała w Murowańcu? Ciekawa jestem jakie możecie mieć warunki glebowe? U mnie na Mazowszu można liczyć na piachy lub glinę. Jak się ma szczęście to jedynie głazek narzutowy. Kiedyś miałam przyjemność kopać dół w Beskidzie Niskim - ciężka praca, choć tam tylko flisz karpacki. Od tamtej pory aktywnie segreguję śmiecie, kompresuję kartony i zgniatam PET-y przed wrzuceniem do kontenera.