Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie architekt kosztował 1600 zł (brutto) w tym: adaptacja, przeprojektowanie dachu, przesunięcie ściany, doprojektowanie wc, zmiana usytuowania oraz ilości okien + skompletowanie dokumentów niezbędnych do pnb i odrolnienie.

Do starostwa nawet nie musiałam się fatygować, pozwolenie na budowę odebrałam od p. architekt

agnieszkakusi gdzie robiłaś adaptację? MOżesz mi panią polecić? Bo Ty przecież z naszego regionu jesteś? :)

Dziekuję za Wasze informacje - okazuje się, że rzeczywiście niezły jest wachlarz cen i dzięki Wam nie wybiorę tej z najwyższej półki!!! Cały czas zbieram info.

I za moment będę ciekawa ile za robociznę? Szukam sprawdzonej, niedrogiej ekipy. No ale Wy też! Więc swojej nie polecicie - ale cenami się podzielcie:)

witam moge podzielic sie informacjami na temat cen z mojego regionu

i tak : mapki projektowe : 750 zl , następne 1500 zl za wrysowanie domu i wszystkiego co potrzebne w te mapki :)

w gminie tez placimy jakies grosze - 200 do 300 zl

potem starostwo i wydzial geodezji 100 zl

i prawie mozna zaczynac :)

zostaje wytycznie budynku na dzialce - geodeta : 900 zl

zdjęcie humusu okolo 400 zl

kierownik budowy 1300 zl

uffff to chyba wszystko

w mojej gminie ( CZOSNÓW ) musze to przyznac jest generalnie przyjazna atmosfera dla inwestorow ale nachodzic sie trzeba oj trzeba :)

pozdrawiam :)

A u mnie to papierologia przedstawia się tak

mapki sytuacyjne - 42,94 (starostwo)

decyzja o warunkach zab- 100,00 (gmina)

mapa sytacyjna - 800,00 (ale obmnierzył i naniósł zmiany dla całego siedliska, się nachodzili we dwóch ze 4 godz)

projekt z adaptacją - 2.500 (ma być ok 15 stycz - projekt przerobiony z gotowych "truskawek" na naszę wersję

wytyczenie budynku - w zależności od ilości punktów, 100 za 1,- robić będzie ten sam geodeta co mapki

ekipy budowlane - dla odważnych spotkałam się nawet z kwotą 15 tys (mury +dach) - ale na pewno ich nie weżmiemy ale średnio to 15-20 mury,10 - dach

trochę się ociągamy z dalszymi pracami bo budowę rozpoczniemy najwcześniej w maju - warunki gruntowe i w 2007 tylko stan surowy - w zależności ile nam kasy starczy

DANAD

My mamy projekt indywidualny, a budować będziemy z bloczków komorkowych. Murarz nam tak doradził. Mój stan surowy czyli mury wyniesie 26.500, a dach to około 14.000. Murarza mam, z dekarzem jestem po telefonicznym uzgodnieniu. Budować się będziemy 30km na północ od Wrocławia, pod lasem.

Pozdrawiam wszystkich. Natalia.

Witam wszystkich

Szlag mnie dziś chyba trafi!!!!!

Miałam wczoraj odebrać Warunki oczywiscie co ? nieodebrałam dlaczego ? bo jedyny urbanista który pracował w gminie już nie pracuje!!! i nie ma ich kto podpisać!mam teraz czekać min tydzień aż znajdzie się zastępstwo dla tego który odszedł! a tak byłam szczęsliwa miałam odebrać warunki , złozyć o pozwolenie na budowe i w marcu ruszyć , teraz pewno wszystko się przesunie:)

wyobrażacie sobie że w gminie warszawa-włochy bez urbanisty nie odbieże się warunków? nikt nie jest władny je podpisać? nawet burmistrz!

dzis pokłóciłam się ze wszystkimi zaczynając od pana który je pisał przez naczelnika po sekretarke burmistrza i jeszcze dwie inne osoby:)

Pytam tej krowy naczelnik czy na Pozwolenie też będę tyle czekała a ona mi łaskawie ze nie czeka się do 62 dn, w życiu nie dam rady zacząc w marcu dobrze będzie jak w kwietniu?

a wy już wszystko macie pozałatwiane ? jestem załamana!

gdzie kupujecie okna, myslicie juz o tym bo też są niezłe terminy , u nas ok 3 m-cy, może poleccicie kogos z terenu w-wy?

pozdrawiam

Pytam tej krowy naczelnik czy na Pozwolenie też będę tyle czekała a ona mi łaskawie ze nie czeka się do 62 dn, w życiu nie dam rady zacząc w marcu dobrze będzie jak w kwietniu?

a wy już wszystko macie pozałatwiane

Witam!... :D ...niestety na pozwolenie trzeba czekać 62 dni :cry: ...odliczamy i pozostało 56 :) ..żeby sie budować trzeba mieć czasami anielską cierpliwosć ! :wink:

Maciejko ale Ty już chociaż czekasz na pozwolenie a ja?

Trafić człowieka może bo wiesz że warunki napisane można by je odebrać ale nie nie można przez jeden durnowaty podpis!

Ktoś kiedyś mi powiedział że ,,jak przebrniesz przez urzędy to już najgorsze załatwiłeś,, i chyba ma racje-droga przez męke!

a macie ekipy?

ja mam muszę tylko termin przesunąc na koniec marca bo w życiu nie dam rady wczesniej zacząć, jutro podpisuje umowę przedwstępną.

A tak jak juz mówimy o cenach to mój kierownik budowy (jednocześnie architekt) za wprowadzenie zmian w projekcie zainkasował 600 zł ( zmiana konstrukcji ganku przed wejściem do domu, zmiana układu ścian wewnętrznych - działowych, doprojektowanie - zmiana miejsca kominów + jeden dodatkowy, doprojektowanie drzwi wejściowych z garażu do kuchni) wszystkie dokumenty on załatwia. Za kierowniczenie chce 1000 zł. Był już kierownikiem budowy u mojego znajomego (dom obok mojej działki) i widziałem, że pokazywał się tam, jak rozmawiałem z pracownikami, którzy tam budowali na budowie to mówili, że "straszna kutwa z niego niczego nie pozwoli zrobić tak żeby było łatwiej, gania z tymi papierami i się czepia" myslę więc, że nie będzie najgorzej. Pozyjemy zobaczymy.

P.S.

Jak mnie korci żeby zacząć budowe już teraz. Czekam tylko na wpis do księgi wieczystej, adnotacji o kredycie i uruchomia mi pierwszą transzę. Na fundamenty mam ale boje sie mrozu. Niech on juz przyjdzie to moje męki się skończą.

OJJJJ!!!! korci, korci żeby budować, ale nici z tego...Ekipa zajęta i dopiero początek marca start z bloczków :wink: ...u nas słońce, więc jadę popatrzeć na moją ziemię(800 mkw :lol: ) i może do Castoramy...Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu nie rozmawiamy na inne tematy tylko budowlane...kupiliśmy materiał na fundamenty, w poniedziałek kupujemy okna a w lutym dach....całe ZYCIE JUZ KRĘCI SIĘ WOKÓŁ BUDOWY :wink:....i mam marzenie " wiosno!!! przyjdź szybko i grzej, grzej, grzej...pozdrawiam czekających na marzec!!! u.