Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktoś z Was nanosił na mapę projekt przyłącza wody i prądu ?

mam pytanko, czy należy zaczekać, aż oba projekty będą gotowe, czy można to zrobić pojedynczo ?

wczoraj zleciłam naniesienie przyłącza wody.. hmmm, może powinnam zaczekać, aż będzie prąd i załatwić to za jednym razem ?

wrrr, zwariować można - żadnej ekipy w mojej okolicy wcześniej jak na lipiec nie moge znaleźć :evil: :evil: :evil:

i nawet rozmawiaćn ie chcą - dzwoń pan w kwietniu to się zobaczy...

:evil:

no dobra, bo mi ciśnienie podskoczy 8)

jutro spotkanie z architektem, ostatnie chyba, popatrzymy sobie w projekt...

potem tylko do starostwa i cierpliwe czekanie

chyba trzeba przespacerować się po bankach tylko jak słyszę terminy lipiec-sierpień to raczej nie muszę się spieszyć :(

pozdrawiam równie niecierpliwych jak ja

UWAGA

Dzisiaj zacząłem pierwsze prace :D Miałem wizytę geodetów (wytyczyli mi narożniki domu i środek studzienki wodociągowej oraz miejsce gdzie mam się włączyć do wodociągów), co prawda z robót ziemnych to tylko wykop pod położenie przewodu z wodą

http://img440.imageshack.us/img440/4459/resized12010719zv2.jpg

i wkopanie dwóch kręgów jako studzienki wodomierzowej

http://img148.imageshack.us/img148/9218/resized12010718pw1.jpg

ale jakby, kto pytał to zacząłem. Nigdy bym nie przypuszczał, że 12 stycznia będę mógł kopać w ziemi. A tu proszę. Nie obyło się bez przykrych niespodzianek :cry: w czasie kopania kręgów na głębokości 120 cm utknąłem na olbrzymim kamieniu (głazie). nie wiem, co robić. Jutro przyjedzie człowiek z wodociągów, który będzie u mnie robił podłączenie wody do sieci i powie mi, co mam robić mam nadzieję, że pozwoli zostawić wszystko tak jak jest. ewentualnie brakujące 30 cm do posadowienia wody (150 cm) obmuruje cegłami. Kręgi na pewno nie siądą nie maja szans, bo blokuje je ten kamul. A żeby nie obsypywała się ziemia to mogę podmurować. Choć ziemię kopałem saperka, bo mało miejsca i twarda jak cholera kopałem kawałki ziemi o grubości nie większej niż 1 - 2 cm, bo więcej nie dało się odciąć. Jutro też walka dokończę to, co zacząłem i przygotuje się na podłączenie wody może w poniedziałek. A no i najważniejsze dzisiaj uruchomili mi pierwsza transze kredytu po okazaniu odpisu księgi wieczystej z adnotacja o niewielkim :roll: zadłużeniu. Powodzenia dla wszystkich i uważajcie na kamieni wyskakują nieoczekiwanie. :lol:

Ja jak Marczysław mam zamiar zacząć na wiosnę tez od fundamentów, na resztę wezmę kredyt. Mam zamiar tylko w tym projekcie zmienić to ze będzie kotłownia w wydzielonej części garażu, zaoszczędzę na kominie dymnym i zyskam dodatkowe pomieszczenie , no i łatwy dostęp do kotłowni. Gdyż garaż długości 9 m nie jest mi potrzebny.

Tu jest link , ale nie da sie bezpośrednio do projektu trzeba wpisać SOnia

http://www.archeton.pl/index.aspx

CAEN

czy podobnie jak ja nie powinieneś wpisać się do klubu budujących zimą ???

Hihihihihi

Czyżby pomysł na nowy klub.

Być może i tak ale w dalszym ciągu uważam, że zaczeliśmy budowę na wiosnę 2007. W końcu pogoda jak w marcu. Najwyżej będziemy mieli dwie wiosny tego roku :D co za różnica którą wiosną zaczniemy pierwszą czy drugą :wink:

Witam serdecznie

Czy ktoś się orientuje jakie szanse powodzenia ma takie przedsięwzięcie?

Facet ma 1ha działki rolnej we Wrocławiu. Jest tam droga i media, wokół domy jednorodzinne, w oddali bud. wielorodzinne. Dostał warunki zabudowy i pozwolenie na budowę (zabudowa zagrodowa). Chętnie sprzeda nam 30 arów. Czy moglibyśmy to podczas kupna podzielić na małe działki, czy jednak zabudowa zagrodowa narzuca min. powierzchnię nowo wydzielanych działek?

Jeżeli to prawdopodobne, jakie czynności w dalszej kolejności? Czy wystąpienie o WZ dla małej działki, odrolnienie i pozwolenie na budowę?

Mam już taki mętlik w głowie...

Z góry dziękuje za pomoc

Aga

Witam!

My też zamierzamy się budować. Jesteśmy na samym poczatku, czyli w urzędach. Wiemy co chcemy mieć, taki dom naszych marzeń. Np.

http://www.budowlany.pl/pl/poszycie_dachowe_i_konstrukcja.php?artid=3988&

Ale czy starczy pieniążków. I jeszcze kwestia dopilnowania ekipy na budowie, aby nic nie spartolili.

Pozdrowienia dla wszystkich budujących się

JACKAM

I zapłaciłeś geodecie za wyznaczenie domu na działce

Rozumiem, że chodzi Ci o to ile zapłaciłem geodecie. Niestety nie jestem w tym temacie miarodajny, ponieważ usługi geodezyjne robi mi firma, w której pracuje przyszły mąż mojej siostry i ceny mam jakby to powiedziec :lol: promocyjne :oops:.

Nie ukrywam, że nie wiem ile do końca zapłacę bo rozliczam się z firma po wykonaniu wszystkich prac. Podejrzewam jednak, że nie będzie to tak dużo jak czytałem w postach innych osób.

Budowa to wojna i wszystkie chwyty sa dozwolone.