Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie niestety pracę się troche wstrzymały bo nie było wody i prądu. Teraz jak wyżej piszę mam szansę mieć jedo i drugie w tym tygodniu ale ciągle obawiam się pogody. Poza tym prowadziłem ciągłą walkę z pracownikami, którzy mieli budowac mi stan surowy (bez dachu). Rozpoczynałem walkę od 13.000 zł obecnie jest 9.000 zł i we wtorek mam podpisać umowe o rodziale kwot wypłacanych za wykonane etapy budowy. Nie nawidze zaliczek i dlatego chcę mieć umowę i spokojną głowę, że kasa owszem ale dopiero po wykonaniu prac ujętych w umowie.

Teraz bije się z myslami czy zaczynac kopanie fundamentów czy może poczekac do tej drugiej wiosny. Ciężko się zdecydować i ciągle szukam w internecie długoterminowych pogód. Ale wszędzie na dwoje baba wróżyła.

Po długim namyśle i konwersacjach z kierownikiem zdecydowaliśmy się rozpocząć już teraz - przecież taka pogoda jaka jest w tej chwili może nas zastać również pod koniec marca. Postanowiliśmy postawić stan 0 a z resztą prac w zależności od aury :roll:

z budowlańcami podpisaliśmy umowę i rozliczamy się dopiero po zakończeniu określonego etapu prac - co ważne: żadnych zaliczek

pozdrawiam, Kasia

Witam po raz pierwszy w tym roku!

Widzę, że wiele osób przeżywa podobne rozterki - budować czy nie budować ... w zimie - oto jest pytanie! :roll:

Pogoda zwariowała i największy mój niepokój budzi to, że prawdziwa zima może zrobić się w lutym i będzie trzymać do kwietnia - oby nie!!!

Pozwolenie dostaniemy w przyszłym tygodniu, uff, ale wstrzymamy się do prawdziwej wiosny - dom budujemy na lata i kilka miesięcy nas nie zbawi, a unikniemy nerwów i sprawdzania czy mróz coś rozsadzi....

Oby nam się dobrze budowało w 2007!!!

Renka

Witam Wszystkich,

Właśnie dzisiaj odebrałam prawomocne pozwolenie na budowę, zarejestrowałam dziennik budowy i zgłosiłam rozpoczęcie robót.

Tak naprawdę to zgodnie z umową z ekipą budowlaną termin rozpoczęcia robót to wiosna, czyli kwiecień/maj, ale jak tak dalej pójdzie to jest szansa, że zaczniemy wcześniej.

Umowę z ekipą budowlaną mamy już podpisaną, a budować będziemy Andromedę I z pracowni Dobre Domy

http://www.dobredomy.pl/?id_project=18

Jutro podpisujemy umowę kredytową i zaczynamy bieganie po hurtowniach budowlanych, bo straszą, że od marca duże podwyżki!!!

Życzę wszystkim zaczynającym powodzenia ....

Witam wszystkich

My tez zaczynamy na wiosne. Sprawy w urzedach zalatwieone na 90%.

Zaczynamy biegac po hurtowniach za matarialami.......ceny i terminy....tragedia.

Czy jest ktos z okolic Wroclawia ?? i jest na podobnym etapie? Zawsze razniej w grupie przy poszukiwaniu materiałów, zwlaszcza przy wycenie.

Pozdrawiam całą grupę!

Witam wszystkich

Zaczynamy biegac po hurtowniach za matarialami.......ceny i terminy....tragedia.

Czy jest ktos z okolic Wroclawia ?? i jest na podobnym etapie? Zawsze razniej w grupie przy poszukiwaniu materiałów, zwlaszcza przy wycenie.

Pozdrawiam całą grupę!

Gdzie budujecie, my w Dobrzykowicach pod Wrocławiem. Też myslimy o fachowcach i materiałach, Jaki macie projekt?. My czekamy na adaptację, a zacząć chcemy w marcu Chcemy budować z porothermu (tak się przymierzamy) Czy wiecie jakie są ceny u geodety wyznaczenia budynku na działce w naszych okolicy

Pozdrawiamy

Witam wszystkich

Pozdrawiam całą grupę!

Gdzie budujecie, my w Dobrzykowicach pod Wrocławiem. Też myslimy o fachowcach i materiałach, Jaki macie projekt?. My czekamy na adaptację, a zacząć chcemy w marcu Chcemy budować z porothermu (tak się przymierzamy) Czy wiecie jakie są ceny u geodety wyznaczenia budynku na działce w naszych okolicy

Pozdrawiamy

Witam

danad

My budujemy za Wrocławiem- trasa na Trzebnice , termin rozpoczecia budowy wypada kwiecien/ maj 2007 ( mamy juz umowe z wykonawcą - stan surowy otwarty ) ). Mamy projekt z z "archonu"- rododendrony5 ale wprowadzilismy kilka zmian, miedzy innymi powiekszylismy garaz. Rowniez Porotherm i bedziemy ocieplac welną. Obecnie rozglądamy sie za hurtowniami. Oczywiście przeglądam kilometry napisanego tekstu na forum i notuje to co obecnie mnie ciekawi, a jak widać jest tego sporo. Dobrze poczytać co piszą osoby, ktore są na zaawansowanym etapie albo juz zakonczyli budowe. Jedno jest pewne trzeba sie liczyć ze wzrostem cen w porownaniu do roku ubieglego.

Mam nadzieje, ze znajdzie sie jeszcze kilka osob zaczynających wiosną , zawsze dobrze jest wymienić doswiadczenia.

Jaki macie projekt??

Pozdrawiam

danad

jeszcze w kwestii geodety.... Nie wiem jeszcze ile za wyznaczenie budynku ale zaczęlismy od mapki do celow projektowych. Ceny są różne od 600-800 PLN. Wszystko zalezy czy bedzie sie korzystać z tego samego geodety do konca ( zawsze mozna liczyc na mniejszą kwote). Ile was kosztowal geodeta - mapka do celow projektowych ?

Pozdrawiam

Cześć vanka99

Ja za mapkę do celów projektowych zapłaciłam 800 stów ale u mnie do obmiaru i naniesienia zmian było spore siedlisko

za wytyczenie geodeta ( w tamtym roku) chciał po 50 zeta od punktu, jak bedzie w tym roku się okarze

Widzę że masz znajomy projekt - też kiedyś myśleliśmy o rodendronach

Jest tu na forum grupa budujących rododendrony i chyba nawet 5 wersję

pozdrowionka

Cześć vanka99

Ja za mapkę do celów projektowych zapłaciłam 800 stów ale u mnie do obmiaru i naniesienia zmian było spore siedlisko

za wytyczenie geodeta ( w tamtym roku) chciał po 50 zeta od punktu, jak bedzie w tym roku się okarze

pozdrowionka

Cześć vanka99

pozdrowionka

czyli ceny podobne...tylko dlaczego tak drogo.

Pozdrawiam

danad

jeszcze w kwestii geodety.... Nie wiem jeszcze ile za wyznaczenie budynku ale zaczęlismy od mapki do celow projektowych. Ceny są różne od 600-800 PLN. Wszystko zalezy czy bedzie sie korzystać z tego samego geodety do konca ( zawsze mozna liczyc na mniejszą kwote). Ile was kosztowal geodeta - mapka do celow projektowych ?

Pozdrawiam

Za mapkę do celów projektowych płacilismy 600 zł

Witam wszystkich

Pozdrawiam całą grupę!

Pozdrawiamy

Witam

danad

My budujemy w Szymanowie ( trasa na Psary i Trzebnice ), termin rozpoczecia budowy wypada kwiecien/ maj 2007 ( mamy juz umowe z wykonawcą - stan surowy otwarty ) ). Mamy projekt z z "archonu"- rododendrony5 ale wprowadzilismy kilka zmian, miedzy innymi powiekszylismy garaz. Rowniez Porotherm i bedziemy ocieplac welną. Obecnie rozglądamy sie za hurtowniami. Oczywiście przeglądam kilometry napisanego tekstu na forum i notuje to co obecnie mnie ciekawi, a jak widać jest tego sporo. Dobrze poczytać co piszą osoby, ktore są na zaawansowanym etapie albo juz zakonczyli budowe. Jedno jest pewne trzeba sie liczyć ze wzrostem cen w porownaniu do roku ubieglego.

Mam nadzieje, ze znajdzie sie jeszcze kilka osob zaczynających wiosną , zawsze dobrze jest wymienić doswiadczenia.

Jaki macie projekt??

Pozdrawiam

Mamy projekt Natalia z MG Projekt, Też szukamy materiałów i słyszeliśmy, że są problemy z wełną. Ile płacicie wykonawcom ?