Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie! To jak to w końcu jest? Z tego, co piszą na stronie PKO BP SA to w chwili podpisywania umowy kredytowej nie można być właścicielem mieszkania, domu...(...), ale niektórzy mówią, że aby się załapać na ten kredyt z dopłatami - w przeszłości również nie można było być właścicielem żadnego lokum. Moze ktoś się orientuje, jak to jest naprawdę?

oliwkag2003

co więcej nawet na ulotkach w oddziałach - informacja jest taka podawana

ale

zadałam właśnie takie pytanie - i nie

mam jeszcze taką nadzieję że to wszystko jest na razie świerze i nie mają do czego się odnosić, może znajdzie się jakaś furtka

moja sytuacja wygląda w ten sposób - że mąż ma na siebie dom i gospod rolne, liczyliśmy że dom przepiszemy na teściów i się załapiemy

a tu nie

nie wiem czy czytałaś ale jest tam również zastrzeżenie co do posiadania garażu

No właśnie! To jak to w końcu jest? Z tego, co piszą na stronie PKO BP SA to w chwili podpisywania umowy kredytowej nie można być właścicielem mieszkania, domu...(...), ale niektórzy mówią, że aby się załapać na ten kredyt z dopłatami - w przeszłości również nie można było być właścicielem żadnego lokum. Moze ktoś się orientuje, jak to jest naprawdę?

Witaj!

Czytałam już trochę na ten temat i z przykrością stwierdzam ,że na ten kredyt z dopłatami załapują się tylko ludzie, którzy nie posiadają żadnego lokalu własnego i jest to ich pierwsze mieszkanie lub dom :cry: ....gdybyś chciała jest możliwość uzyskania go tylko w wypadku zrzeczenia się własności :evil: ..tyle mojej wiedzy ,ale może się mylę :oops: można jeszcze poszperać na ten temat w inernecie :wink:

pozdrawiam wszystkich! :D

Witam wszystkich serdecznie!!!

Przyłączam się do klubu :) Co prawda jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia ale ekipe mamy załatwioną, jak dobrze pójdzie to w lipcu start. Budowa to Witkowice/ Kęt.

Co do kredytu dofinansowywanego przez państwo to z tego co się orientuje i tak ciężko go dostać okres spłaty 50% odsetek ale tylko do części domu. Suma sumarum wyjdzie drożej niż we frankach :(

No to i ja się dołączam do tej grupy :D :D :D , co prawda zaczynamy budowe w sierpniu i jak pozostałych smuci mnie to że ceny rosnął w tak szybkim tępie. :( :( :(

Myślimy jużo tym żeby zacząć kupować materiały teraz, z odbiorem w sierpniu ale jeszcze nie mamy wybranych hurtowni, a budujemy sie w

Dosinie miedzy Serockiem a Zegrzem,

Zycze powodzenia budującym w tym roku. :wink: :wink: :wink: :wink:

Ceny powiadacie. Moja hurtownia podnosi ceny supereksu o 0,40 zł/szt. Musiałem kupić teraz, choć w tej transzy nie mam tego zaplanowanego. Ale wizja utraty prawie 900 zł przy kolejnej nawet lekkiej podwyżce, która napewno zaraz będzie jest silniejsza i ruszyłem żelazne zasoby rezerwy. Co do żelaza to stal też w górę. Ehhhh co za czasy i bądź tu mądry i planuj wydatki.

Kochani,

Przyłączam się do grupy.

PB mamy od miesiąca i zdążyliśmy przed śniegiem zalać fundament. Teraz czekamy na odwilż. Nasza ekipa kończy inny domek, który jest już pod dachem, a do nas mają wrócić jak się ociepli. Choć cały czas są jakby u nas bo tu nocują, rozbudowyjemy nasz drewniak, który w trakcie tej rozbudowy trzeba bedzie rozebrać, ale chwilowo stoi.

:wink: :wink: :wink: Witam wszystkich bobów budowniczych. Takie forum to swietny pomysl. Ja planuje budowe od jakis 3 lat. Rok temu juz mialem ruszać, kiedy okazao sie, że dzialka na której planowaem wznieść swój wymazony domek nie jest budowlana, a teść zapewnial mnie, że jest budowlana. I zalamalem sie bo koszt indywidualnego przkwalifikowania z rolnej na budowlana to okolo 8 tys zl. Ostatecznie sam zlożylem wniosek o przekwalifikowanie do gminy i czekam drugi rok. Moja sytuacja dotyczy Lublina i okolic no i problemu z cholerna obwodnica w konopnicy. Zamiwrzalem i zamierzam budować sie w Plouszowicach 5 km za Lublinem w strone Nalęczowa. Obecnie zmienily sie przepisy i urząd gminy tlomaczy ,że nie może przekwalifikowac dzialek w calej gminie bo nie ma na to pieniedzy, więc dalej czekam. Ale jak sie wkurzę to sam wylożę te 8 tys i ruszę i nikt mnie nie zatrzyma. Na poczatku tak jak DORI obecnie chcialem budowac dwupokoleniowy i jużmialem wszystko, bylem przed zakupem projektu, i tu informacja dla DORI, czytalem o twoich poszukiwaniach projrktu dla dwuch rodzin tzn. dziadków i twojej rodzinki. PROJEKT WLADYSLAW tak sie nazywa. Powierzchnia uzytkowa to okolo 160 m2, dwa oddzielne wejścia, mieszkanie dla dziadków to 55 m2 reszta z poddaszem twoja. Ja nawet nawiazalem kontakt z autorami projektu i dostalem wstepne dwie inne wersje twgo projektu, naprawde bylem zachwycony, ladna, prosta, ekonomiczna bryla, dach dwyspadowy w literę T bez garazu ale autorzy projekty zapewniali mnie, że może być z garażem. Dwa lata temu wyliczylem sobie koszt budowy i wynosil 220 tys megtodą gospodarczą, a wykonany przez firemę pod klucz 260 tys. Przy obecnych cenach materialów i robocizny bedzie to okolo 250 tys metodą gospodarzczą. Jeżeli chcialabyś wiecej info to napisz. Naprawdę wtedy przesiadywalem pokilka godzin na internecie i bylem na bieżaco ze wszystkimi cenami i materiaow i robocizny. Obecnie tescie wylamali sie i mój projekt to by debina w technologii drewnianej ale jak sie dowiedzialem jak budują firmy występujące obecnie na naszym rynku to odsapilem od tego. Wszyscy rzucili sie na domki z drewna ale nikt jeszcze nie użytkuje takiego domku dzej niż pare lat. Jak sie dowiedziaem o sposobach i materialach z jakich buduja te domorosle firmy to wspólczuję tym ludziom, którym oni pobudowali. Oczywisci nie chcialbym nadszarpnąć opini fachowym firmom szanuja\cym nasz rynek i klienata, ale uwierzcie mi za nich trzeba wylozyć dobra kase ale i drewniana chatka hjest piekna. Dla przykladu normalna firma projekt DĘBINA z DOMPROJEKT parterowy 112 m2 przy obecnych cenach drewna stawia pod klucz za średnio 260 tys, średni standart wykończenia natomiast firma z renima jaka znalazem postawi ten domek ale za 300 tys z bala 24 cm. Jak wifdzicie jest róznica. To uwierzcie mi forumowicze za 300 000 PLN to projekt ZADĘBIE ŚREDNIE murowany odpowiednik DĘBINY mam w naprawde wysokim standarcie. Na tym kończe swój króytki opis mojej sytuacji. Gównie bedę w grupie lubelskiej jezeli ktos mialby jakies pytania to na maila. Niebujcie się budować jednowarstwowych ścian naprawde ekonomiczne i cieple.

Hej to i ja się wpiszę. Pozwolenie na budowę dostałem w grudniu i miałem się budować w przyszłym roku ale:

- ceny rosną jak oszalałe

- murarz brak

- cieśli brak

i za namową żony postanowiłem w tym roku. Narazie mam wycenioną robociznę dach wszystkie roboty wyceniono mi na 38 zł z m2. Czekam na murarza.

pozdrawiam

sebciu

Hej to i ja się wpiszę. Pozwolenie na budowę dostałem w grudniu i miałem się budować w przyszłym roku ale:

- ceny rosną jak oszalałe

- murarz brak

- cieśli brak

i za namową żony postanowiłem w tym roku. Narazie mam wycenioną robociznę dach wszystkie roboty wyceniono mi na 38 zł z m2. Czekam na murarza.

pozdrawiam

sebciu

A jaki projekt ?