Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

:( :( :o :oops: o kurcze a mi jest normalnie aż wstyd, że dałem 8,10 zł za BK czytając Wasze posty to przepłaciłem jak choroba. Ale dzięki temu mam nauczkę, że nie zawsze 10 % upustu musi oznaczać dobre zakupy. Pojechałem do innej hurtowni a tam cena 7,80 zł ale cóż rachunek już zapłacony, towar na placu :x w sumie straciłem 300 zł nie dużo ale i nie mało cena duża za naukę ale wiem co mogę myśleć o pracownikach tej hurtowni bo jak zajechałem do nich i powiedziałem, że przepłaciłem i że trzeba by coś wymyśleć to powiedzieli ...... no zgadnijcie co ......... że "trzeba było sprawdzać ceny" o wy h... pomyślełem ale podziękowałem i wyszedłem tam już nie wrócę. Powiedzenie mówi pecunia non olet ale dla nich moja przestała mieć jakikolwiek zapach bo ich już więcej nie zobaczą i nie powąchają. A co mi tam.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dołączam się i ja :)

Póki co etap załatwiania papierów do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę. Ekipa murarzy już jest, umowa podpisana :) Do końca roku ma stanąć stan surowy. A póki co twardo oczyszamy działkę własnymi rękami, co by mniej wzieli za wyrównanie terenu...

A ceny strasznie idą w górę, ciekawe czy w tym roku ceny działek znów będą tak leciały w górę jak w zeszłym...

Dołączamy się do zacenego grona bobów budowniczych. Jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę, z raczej zbierania papierów o niego...w czerwcu chcemy stawiac. W czwartek za to podpisujemy ( Chyba) :roll: umowę z majstrem. po pozwoleniu kredycik - we frankach, bo mimo dopłat od państwa bedzie mniej i faktur nie trzeba. W tym roku stan surowy, potem pchniemy chałupe i wykończenióka na iwosne 2008. Sen z powiek spędza nam pozwolenie..oj się wlecze, a to tego , a to tego nie ma. Jutro przyciskam architekta adaptującego projekt.Libra dobredomy. Chcemy stawiac z Porothermu 25 p+w i wełna..ale ile? Myślimy o 15, ale może mniej styknie, żeby był wysoki współczynnik przenikania ciepla?

hej swimmer :) będę budować ten sam domek co Wy :)

:( :( :o :oops: o kurcze a mi jest normalnie aż wstyd, że dałem 8,10 zł za BK czytając Wasze posty to przepłaciłem jak choroba. Ale dzięki temu mam nauczkę, że nie zawsze 10 % upustu musi oznaczać dobre zakupy. Pojechałem do innej hurtowni a tam cena 7,80 zł ale cóż rachunek już zapłacony, towar na placu :x w sumie straciłem 300 zł nie dużo ale i nie mało cena duża za naukę ale wiem co mogę myśleć o pracownikach tej hurtowni bo jak zajechałem do nich i powiedziałem, że przepłaciłem i że trzeba by coś wymyśleć to powiedzieli ...... no zgadnijcie co ......... że "trzeba było sprawdzać ceny" o wy h... pomyślełem ale podziękowałem i wyszedłem tam już nie wrócę. Powiedzenie mówi pecunia non olet ale dla nich moja przestała mieć jakikolwiek zapach bo ich już więcej nie zobaczą i nie powąchają. A co mi tam.

Nie ma się co przejmować w końcu to tylko kilkasetek. W porównaniu z całością to kropla w morzu. W sumie i tak wszyscy straciliśmy w porównaniu np. z początkiem roku.

Do mientowego my też z okolic szczecinka :D

Witam

długo mnie nie było ale miałem trochę pracy, trochę wolnego, załatwianie odłożonych spraw więc i czasu nie za wiele :cry:

Adar a z której strony? Ja Turowo.

Co do budowania - za ok. tydzień składamy wniosek o wydanie pozwolenia.

Działka jest już naszą własnością, także możemy oficjalnie "chwalić się" tym, w każdym koniecznym papierze.

W ostatniej chwili dokonaliśmy jeszcze jednej zmiany w projekcie - wydłużyliśmy cały dom o ok. 1 metr. co dam nam ok. 12 m2 pow. użytkowej.

Ale najważniejsze - mamy wykonawcę :D :D :D

Ustaliliśmy cenę i termin - czerwiec 2007. Firma solidna, ma dobrą opinę, objechaliśmy okolicę, żeby zobaczyć ich dokonania - wyglądało dobrze.

Co do ceny - za ok. 110 m2 pow. użytk. (90 mieszkanie + 20 garaz) dogadaliśmy się na 38 tys. Zakres prac obejmuje: fundamenty, ściany (bez tynków, ocieplenia. okien), kompletny dach, rozprowadzenie instalacji. Materiał kupujemy sami, wykonawca zadeklarował, że pojeździ z nami po hurtowniach, żeby doradzać albo pomóc co do cen (ma upusty).

Jedyny problem to prąd - pod koniec marca, jak będzie powolenie mamy iść do Energi podpisać umowę, dopiero wtedy zaczną działać (projekt, itd.). Żeby wyrobili się do czerwca szanse raczej marne. W ostateczności kupię agregat - już sprawdzałem ceny, nie jest tak źle 8)

Co do cen materiałów - bardziej martwi mnie czas realizacji zamówień - zamawiać w lutym żeby dostać w czerwcu, ale to niestety jest już jakaś norma.

Co do cen - zawsze te parę złotych można zjechać, jeśli różnica w ciągu tygodnia czy dwóch od poprzedniego zakupu wynosi kilkaset zł to można jakoś przeboleć :( ale kiedy robota w połowie a tu informacja, że to co potrzebujesz na jutro bedzie za tydzień to dopiero może dobić :evil:

Chociaż każde 200 zł oszczędzone na materiałch byłoby mile widziane - można dołożyć do wykończenia. :D

pozdrawiam

My z przeciwnej Parsęcko

Ekipy jeszcze nie mamy, ale mój mąż szuka dalej od szczecinka bo tu ceny z kosmosu. Działka już tez na własność, projekt u architekta - do przeróbek. I nie moge się doczekać budowy i całej reszty.

Pozdrawiam

gratulacje Renka Grabow -to kiedy ruszasz z kopaniem ??

ceny- bk -H+H 600 po: 7,8 7,9 Allegro 7,4 , a ja jeszcze u jednoego pana sprawdzę - on ma taki mały skład to może coś ok 7.3 się uda

termmorganika - 165 - 170 m3

bloczek betonowy od 2,95 do 3,4 w zależności od firmy (i jakości)

\

Teraz do banku po kasę i może pierwsze zakupy materiałów uda się zrobić jeszcze w lutym. Jeszcze negocjujemy z wykonawcami, dostaliśmy tak wysokie oferty, że musimy znaleźć kogoś równie dobrego a tańszego. W okolicach W-wy to jest pewnie problem :evil: Mam nadzieje, że w marcu juz będzie wiosna i bedzie można zaczynać, jeżeli nie to w kwietniu

Widzę, że monitorujesz ceny na bieżąco, dzieki bo mnie to tez czeka lada dzien...

My z przeciwnej Parsęcko

Ekipy jeszcze nie mamy, ale mój mąż szuka dalej od szczecinka bo tu ceny z kosmosu. Działka już tez na własność, projekt u architekta - do przeróbek. I nie moge się doczekać budowy i całej reszty.

Pozdrawiam

słyszałem, że do Szczecinka zjeżdżają ekipy ze Złocieńca, Drawska.

Myślę, że ten mój wykonawca nie tnie mnie zbyt wiele, zresztą jak sama wiesz wybór tutaj nie jest wielki, a 1000 zł w jedną czy tamtą to nie jest kwota, która przesądza o opłacalności tej budowy, jeśli można dopatrywać się tutaj jakieś opłacalności. najważniejsze, żęby był solidny i miał dobra opinię, nawet wśród swojej konkurencji.

Jak chcesz moge podesłać Ci jakieś namiary na priv, kilku ich obdzwoniłem.

Jaki masz projekt?

pzdr

No więc wczoraj byliśmy na spotkaniu z naszym przyszłym wykonawcą. :) Zrobili na nas bardzo dobre wrażenie (wygląda na to, że znają się na rzeczy, podali nam mnóstwo adresów postawionych przez siebie domów), gadaliśmy chyba z półtorej godziny i przy okazji wyjaśnili nam mnóstwo wątpliwości (szczególnie związanych z ogrzewaniem). No i cena - 1800 zł netto za metr - zawiera wszystko, łącznie z białym montażem i ogrzewaniem elektrycznym. Minus jeden - przekonali nas, że warto budować dom parterowy (podobno łatwiej ogrzac kominkiem, a na poddaszu w domu szkieletowym latem zawsze będzie upał, no i schody, chociaż ładne, też mają swoje wady). No więc upatrzony projekt można wywalić do kosza :evil:

Znowu zaczynamy od początku przeglądanie projektów - kurka, parterowe mi się nie podobają, chcę mieć dach dwuspoadowy a taki ciężko znaleźć, a jeszcze dodatkowo w technologii drewnianej... :roll:

No więc muszę uzbroić sie w cierpliwosć i oglądać, oglądać... Dom ma być: nie za duży (do 120m), z dwuspadowym dachem, musi mieć pomieszczenie gospodarcze, jedną łazienkę, trzy sypialnie i salon otwarty na kuchnię, no i jeszcze wyjście na taras po zachodniej stronie. Ciekawe, czy znajdę coś, co spełni te wymagania :o

A JA POLECAM SWÓJ (link poniżej) :lol:

My raczej posukujemy z drugiej strony - Miastko, Bytów

Bardzo chętnie, poproszę

:D

Jaki masz projekt?

"OLIWKA" z http://www.hbstudio.pl/

A z czego budujesz? Masz już jakieś namiary na dobre ceny w hurtowniach? A jak ze stalą?

Ja na razie biegam za kredytem, żeby jak tylko bedzie pozwolenie na budowę, wiedzieć gdzie złożyć wniosek.

My raczej posukujemy z drugiej strony - Miastko, Bytów

Bardzo chętnie, poproszę

:D

Jaki masz projekt?

"OLIWKA" z http://www.hbstudio.pl/

A z czego budujesz? Masz już jakieś namiary na dobre ceny w hurtowniach? A jak ze stalą?

Ja na razie biegam za kredytem, żeby jak tylko bedzie pozwolenie na budowę, wiedzieć gdzie złożyć wniosek.

My na razie spokojnie - przymierzamy się do hurtowni, ale ponieważ mamy zaczynać w czerwcu nie spieszymy się. Chociaż na niektóre materiały trzeba czekać do 2 - 3 m-cy, więc może i powinniśmy.

Budujemy suporex + styropian.

Do banku też się wybieramy, ale kiepsko idzie - kończę pracę po 17-tej, czasem nawet później, a w soboty wszystko pozamykane.

Planuję kilka dni wolnego, może wtedy się uda.

Namiary wyślę Ci jutro.

pozdrawiam

ula@ ... to smutne, mam nadzieję, że zwolniłaś drania z pracy - dziwne jak niektórych ludzi malo interesują sprawy innych (nawet jeśli biorą za to pieniądze) :evil:

Rozpoczęcie budowy dla pewności pojechałam zgłosić sama i może dzięki temu już dziś mogę się pochwalić wymurowanymi bloczkami :wink:

Ula - masz prawo się zdenerwować, ale daj mu drugą szansę (a jak kolejny kier bud będzie gorszy) może się jeszcze czymś dobrym wykaże

ja to myslę że tak jak dla mnie to kier bud potrzebny mi jest po to żeby wpisy robił i kasy za dużo nie chciał

Caen - to ty kiedy ławy zalewałaś

A ja dziś projekcik odebrałam i w Starostwie prawie wszystkie dokumenty złożyłam (jeszcze 2 zaświadczenia) do pozwolenia

majstra do murów uzgodniliśmy, bk prawie zamówione

jestem z siebie zadowolona - ten tydzień to dla mnie dobry tydzień