Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A nam blaszak spadł niespodziewanie z nieba, a właściwie z ogłoszenia na forum. My musimy go tylko we własnym zakresie zabrać z punktu A i postawić w punkcie B. Dodam, że oba punkty leżą w jednej wsi. W komplecie był też bardzo porządny kibelek.

Blaszak jest pierwsza klasa! Ocieplony storopianem, podłoga z desek i zadaszony taras od frontu.

To i tak szybko się uwineliście z koncepcją ;-). Nam to prawie 1 rok zajeło. Ale projekt zgodnie z umową po 60 dniach od ostatecznej wersji dostaliśmy. I też stodoła ;-)

Ekipy tez brak, kredytu brak ale dobrze będzie ;-)

A tak BTW to gdzie "budujecie" ?

Mikopiko Dzieki 8)

Grzegorz Koncepcja powstawala w sumie 6 miesiecy ... ruszylo jak sobie narysowalismy chalupe kreda na parkingu :lol: Bedziemy sie budowac w Kajetanach k/ Nadarzyna.

Dzisiaj widzialem sie z architektem. Zadzwonil wczesniej wstrzasniety i zmieszany ze chyba konstruktorowi po miesiacu zwodzenia jednak nie wyszlo i ze chcialby sie skonsultowac...

TRAGEDIA - konstruktor twierdzi ze Terivy nie daje sie do pomieszczen mieszkalnych sic! i zaprojektowal strop monolityczny, do tego zaprojektowal 24 slupy zelbetowe idace od parteru - trzymajace dach, bo nie chcial obciazac stropu i dac podparcia wiezby a pozniej rozjezdzala mu sie calosc :evil: O wiezbie juz nic nie mowie, jakies dziwne zlacza, belki, zelbetowe przedluzenia murlaty :o

Architekt ma znalezc kolejnego konstruktora bo z tym nie ma co gadac. ma ostateczny termin do konca marca. Jak do tego czasu nie zakończy sprawy to chyba kupię jakiś projekt gotowy pasujący na 80%.

Podrawiam

Zonzi

Co taka cisza!?

Wiosna idzie!

Co kładziecie na dach i dlaczego?

Mój wykonawca nie chce dachówki układać a blachodachówkę (ułożenie) dał w cenie (rozsądnej) robocizny stanu surowego. Dużo droższy jest prosty dach dwuspadowy z dachówki niż pokrycie blachą? Bo mi wychodzi, że koszty materiałów podobne a trwałość, cóż o to niech sie martwią moje dzieci.

Sam już nie wiem - im więcej czytam, tym więcej pytań. Tak sobie jezdżę i patrzę na dachy: u mnie coś jak 1:1. Dalej głupi jestem. Osiołkowi w żłobie dano.

A tu wiosna!

ULA!!!!! Jak budowa ? ruszyła??

12MAREK co do pokrycia dachu (u mnie to jeszcze trochę :cry: ) to my będziemy wybierać dachówkę ! Ponoć blacha strasznie zachowuje się w czasie deszczu ale nie chciałabym obrazić kogoś kto wybrał takie pokrycie. Dla każdego co innego jest ważne i może niech inni się wypowiedzą! :lol:

Terivy nie daje sie do pomieszczen mieszkalnych

Bardzo ciekawe stwierdzenie. My zmieniliśmy strop żelbetowy monolityczny na terivę.

No bardzo ciekawe, bo my też zmieniliśmy na terive i nasz architekt nic takiego nie mówił. Jakaś nowa teoria!

Co kładziecie na dach i dlaczego?

My kładziemy dachówkę Braasa brązową-podwójne S. Dach mamy 215m2 koszt dachówki + gąsiory i inne wyszedł prawie 11 000 + 1 000 orynnowanie. Bez deskowania.

Blachodachówka od początku nie wchodziła w grę.