MaEmi 13.03.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 z tą cegłą to ostrożnie - zobacz towar zanim zapłacisz.80 to chyba bez vatu ??ja dokonałam zakupu - kontakt przez allegro i część cegły się nie nadaje A ja mam pytanie za 100 punktów- wczoraj mi je mąż zadał i szczerze mówiąc nie byłam pewna odpowiedzipozwolenie na budowe - co to właściwie mam dostać do ręki ??papierek z decyzją + podstęplowane projekty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 13.03.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 MaEmi ja dostałam papierek z decyzją+ postemplowane projekty. Za dwa tygodnie mam się zgłosić tylko z tym papierkiem i bedę miała prawomocne pozwolenie!!!![/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 13.03.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 ms. dziękuję za wsparcie....u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 13.03.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 dzięki elais jeśli się mylę to sprostujcie ale chcę mieć jasność w tej kwesti: pozwolenie jest bezpłatneale trzeba zapłacić za dziennik budowydziennik budowy odbieram (po tych 2 tyg) przy uprawamacnianiu pozwoleniai dopiero wtedy można wytyczyć dom- pierwszy wpis w dzienniku dokonuje geodetapóźniej dziennik do kier-buda???- czy tablica jest wymagana przepisami (czy dobrowolna) czy ktoś słyszał o karach za nie posiadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 13.03.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 dzięki elais jeśli się mylę to sprostujcie ale chcę mieć jasność w tej kwesti: pozwolenie jest bezpłatne ale trzeba zapłacić za dziennik budowy dziennik budowy odbieram (po tych 2 tyg) przy uprawamacnianiu pozwolenia i dopiero wtedy można wytyczyć dom - pierwszy wpis w dzienniku dokonuje geodeta później dziennik do kier-buda??? - czy tablica jest wymagana przepisami (czy dobrowolna) czy ktoś słyszał o karach za nie posiadanie Mnie dziennik budowy zarejestrowali i podstęplowali na miejscu, od ręki. Dziennik wypełniony przez kierownika budowy - te podstawowe dane na początku i musiałam mieć ze sobą kopię zawiadomienia o rozpoczęciu robót. Przy czym z tego co mówiła moja kierownik to w różnych gminach jest różnie, nie każda gmina rejestując dziennik wymaga zgłoszenia robót. Jeśli chodzi o tablicę to moja kierownik mówi, że jest konieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Tablica - konieczna. Dziennik rejestrują w momencie odbioru prawomocnego pozwolenia na budowę (tak było w moim starostwie). Zgłoszenie rozpoczęcia robót budowlanych - min. 7 dni przed rozpoczęciem robót. Żeby zgłosić rozpoczęcie robót potrzebne jest prawomocne pozwolenie na budowę i oświadczenie kier. budowy. nie każda [gmina] rejestując dziennik wymaga zgłoszenia robót my już mamy podstemplowany dziennik, ale jeszcze nie zrobiliśmy zgłoszenia robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 13.03.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 co zawiera oświadczenia kier-buda??? gdzie kupię dziennik budowy ??? jak zgłaszam rozpoczecie robót ???(poza prawomocnym postanowieniem i oświadczeniem kier-buda) - w tym samym organie co pozwolenie ??? przepraszam że tak pytająco - ale na kogo można liczyć jak nie na towarzyszów niedoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 13.03.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 co zawiera oświadczenia kier-buda??? gdzie kupię dziennik budowy ??? jak zgłaszam rozpoczecie robót ???(poza prawomocnym postanowieniem i oświadczeniem kier-buda) - w tym samym organie co pozwolenie ??? przepraszam że tak pytająco - ale na kogo można liczyć jak nie na towarzyszów niedoli Dziennik budowy to choćby przez internet Rozpoczęcie robót zgłasza się w powiatowym inspektoracie nadzoru robót budowlanych (chyba nie pomyliłam ). Tam można pobrać druki zgłoszenia robót i oświadczenie dla kierownika budowy, które musi wypałnić i dołączyć dokumenty potwierdzające jego uprawnienia - na pewno będzie wiedział co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Dziennik budowy można kupić:- np. w urzedzie, gdzie występujesz o pozwolenie na budowę (z reguły gdzieś przy szatni lub w kancelarii mogą mieć zapasik)- w sklepie papierniczym (spotkalam się z tym w warszawie),- nie wiem jak z księgarniami (nie pytałam). MaEmi - pozwolenie na budowę zawiera pouczenie. Poza tym starostwo zawiadamia PINB o wydaniu pozwolenia na budowę (trzeba dokładnie przeczytać kto oprócz Ciebie jest zawiadamiany). Ja wyczytalam wszystko właśnie z pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 13.03.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 na forum częściej używa się określenia wykusz (np. to co jest w projekcie u Renki). Jak zwał tak zwał, ale wystaje, ma swoje fundamenty i geodeta nie omieszka mnie dodatkowo skasować. Niewiele sami zrobimy na budowie, ale chociaż geodeta jest w rodzinie. Zawsze to mała oszczędność Dzięki dziewczyny za rozpracowanie tematu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 13.03.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 UWAGA UWAGA OD PONIEDZIAŁKU RUSZAMY PEŁNĄ PARĄ!!! GRATULUJĘ I TRZYMAM KCIUKI, ABY NIE BYŁO OBSUWU!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 13.03.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 co zawiera oświadczenia kier-buda??? gdzie kupię dziennik budowy ??? jak zgłaszam rozpoczecie robót ???(poza prawomocnym postanowieniem i oświadczeniem kier-buda) - w tym samym organie co pozwolenie ??? przepraszam że tak pytająco - ale na kogo można liczyć jak nie na towarzyszów niedoli Rzeczywiście co gmina to obyczaj - u nas dziennik budowy dostarczyliśmy do gminy razem z wnioskiem o rozpoczęcie robót i oswiadczenie inspektora nadzoru o objęciu kierownictwa budowy (nie mam kierownika - inspektor będzie prowadził dziennik). DZiennik odbierzemy wypełniony i ostemplowany za tydzień. Tablicę budowy kupiłam na allegro za 19 sic!!! pln - chociaż to nie było drogie. Ach jak to miło mieć już jakies doświadczenia budowlane, chociażby tak nikłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 13.03.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Dziennik budowy można kupić: - np. w urzedzie, gdzie występujesz o pozwolenie na budowę (z reguły gdzieś przy szatni lub w kancelarii mogą mieć zapasik) - w sklepie papierniczym (spotkalam się z tym w warszawie), - nie wiem jak z księgarniami (nie pytałam). MaEmi - pozwolenie na budowę zawiera pouczenie. Poza tym starostwo zawiadamia PINB o wydaniu pozwolenia na budowę (trzeba dokładnie przeczytać kto oprócz Ciebie jest zawiadamiany). Ja wyczytalam wszystko właśnie z pozwolenia na budowę. A propo's księgarni to jest do kupienia w Warszawie w Księgarni Bankowej na Jana Pawła (przy placu Bankowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 13.03.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Halo!!!!Wiosna pełną parą !jakieś zmiany u was?Ula jak tam ? wklejaj zdjęcia!Wiolasz co z papierzyskami?Renka jak dzisiejsze spotkanie?Ludzie piszcie!Co tu taka cisza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszekmario 13.03.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 w koszalinie cegla taka na komin kosztuje ponad 1 zł. ja kupiłem po 1,02 i to byla dla mnie dobra cena a za 0,80 zl jesli jest ok to tylko brac dzisiejsze poszukiwania blocz. fund. zakonczyly sie na 2,92 brutto za sztuke wysokosci 12 cm tylko facet nie chce przechowac do ok 20 kwietnia a znając zycie to za chwile bedzie drozej na dzilce zostawic sie boje bo moga lokalizacje zmienic mikopiko zycze powodzenia i jak najmniej nieprzewidzianych sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszekmario 13.03.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 czy macie juz fachowców od dachu jesli tak to ile sobie licza za wkonanie wiezby oraz pokrycie dachowka u mnie min to 55zl za mkw prostego dwuspadowego dachu pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 13.03.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 mikopiko...witanko! zdjęcia niedługo będą...dziś zbrojenie, jutro też, w czwartek zalewanie...niestety nie zobaczę, bo mam wyjazd służbowy...dziś czuję brzemie budowy a to początek...mam problem, żeby pogodzić ją z pracą i domem...za bardzo to wszystko przeżywam...a mąż mówi, że go nakręcam tylko i za dużo dyskutuje ...jasne, przecież my kobiety nie znamy się ...a ja chcę tylko mieć kontrolę nad wszystkim i nie daję rady....jeszcze córka chora....ehhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 13.03.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Ula, zdrowia dla córeczki, rzeczywiście jak dziecko chore to pod górkę... I nie próbuj ogarnąć wszystkiego bo oszalejesz chociaż to musi być trudne bo mi się też nie udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 13.03.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Halo!!!! Wiosna pełną parą ! jakieś zmiany u was? Ula jak tam ? wklejaj zdjęcia! Wiolasz co z papierzyskami? Renka jak dzisiejsze spotkanie? Ludzie piszcie! Co tu taka cisza? Cześć, rzeczywiście trochę drgnęło podpisujemy umowę pojutrze, a w sobotę zaczynamy rozbórkę drewnianego domku. Już za chwileczkę, już za momencik A co u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 13.03.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Ula nie martw się! Chamstwo należy zwalczać siłą, wolą i godnością osobistą [...] Dziecię wyzdrowieje! Dla pocieszenia moje też kaszlą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts