Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

magdar

Recommended Posts

Dostaliśmy z firmy wycenę obu interesujących nas projektów. Różnica - 600 zł, oba będą kosztowały 240 tys. (bez kominka i mebli) :roll:

Napiszcie, który podoba Wam się bardziej:

1. http://img201.imageshack.us/img201/6443/sierpien2tz1.jpg

2. http://img201.imageshack.us/img201/5850/dom2518zo3.jpg

Sklaniamy się ku temu pierwszemu, bo ma dwuspadowy dach, jest trochę wyższy i ogólnie jakoś nam bardziej "leży", chociaż oba w środku są bardzo podobne :D

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostaliśmy z firmy wycenę obu interesujących nas projektów. Różnica - 600 zł, oba będą kosztowały 240 tys. (bez kominka i mebli) :roll:

Napiszcie, który podoba Wam się bardziej:

1. http://img201.imageshack.us/img201/6443/sierpien2tz1.jpg

2. http://img201.imageshack.us/img201/5850/dom2518zo3.jpg

Sklaniamy się ku temu pierwszemu, bo ma dwuspadowy dach, jest trochę wyższy i ogólnie jakoś nam bardziej "leży", chociaż oba w środku są bardzo podobne :D

Witaj Agnieszko,

Mi osobiście też się bardziej podoba jedynka. Jeszcze tylko kwiaty w oknach i jest super :D

A możesz podać więcej szczegółów co do kosztów i samego wnętrza oczywiście :p

Witam wszystkich ponownie :D

Agnieszko dwójeczka też jest niczego sobie. Jednak najważniejsze aby to wam się domek podobał. Nie sugeruj się tym co mówią inni, ja tak na początku robiłam i aby wszyscy byli zadowoleni musielibyśmy nie wiadomo jaką willę postawić :-? . A w końcu stanęło na tym, że będziemy mieć prosta chałupkę z dwuspadowym dachem :p .

A my aktualnie jesteśmy na etapie załatwiania mapek do projektowania, dalej intensywnie myślimy nad projektem, szukamy dobrych ekip budowlanych, za jakieś dwa tygodnie kopiemy studnie i tak kręci się powoli :lol: .

AnetkaS, wnętrze wygląda tak:

http://img201.imageshack.us/img201/9724/rzut1xf7.jpg

Chcemy wprowadzić kilka zmian: taras zrobić z boku, połączyc we dwa maleńkie pomieszczenia i zrobić z nich garderobę oraz powiększyć łazienkę kosztem pokoju :)

Wycena wygląda tak: liczą 1800 zł netto za metr kwadratowy pow. zabudowy, plus 800 za taras. Pewnie sporo, ale dom ma być pod klucz, w tym jest wszystko oprócz mebli kuchennych, pokojowych i kominka (za sam dom, działki i przyłączy do tego nie wliczam). Aha, a technologia to szkielet drewniany.

Miwi, rzecz w tym, że oba mi sie podobają :D To już jest któryś z kolei projekt (po drodze było najpierw kilka z poddaszem użytkowym), w głowie mi się już kręci od wybierania i chciałabym już wybrać, zapłacic i mieć z głowy :oops:

a my wczoraj złozyliśmy w banku dokumenty o kredyt. Podobno w poniedziałek mam mieć odpowiedź czy kredyt będzie przyznany. Troche się obawiam, bo jakiś czas temu mieliśmy trochę życiowych zawirowań i zalegaliśmy z ratami. Nigdy nie doszła sprawa do windykacji, ale mimo to...teraz jesteśmy na "czysto" i jeden kredyt nawet nadpłaciliśmy z prawie rocznym wyprzedzeniem. Czy ktoś brał kredyt na budowę domu i miał coś podobnego w papierach?

A_gnieszko ten pierwszy bardzo ładniusi domek rzeczywiście tylko kwiatków w oknach brakuje :)

A my dalej w polu... :cry: nawet nie w polu, bo działek nie ma :evil: A te które się szykują na wrzesień to ceny tak jak pisałam wcześniej :roll:

I żeby nie było wątpliwości to nie szukamy działki w mieście bo tu ceny to nawet nie chcę pisać :lol: tylko w okolicy 20km od Szczecina i jest po prostu lipa... działki uzbrojone wyprzedane :x

Ale nadziei nie tracę na budowę w 2007 8)

Kusi, ja planuję gazowe propanem. I tu mam mały problem. Zbiornik na gaz musi być w odległości 6 m od drogi i 3 m od domu, czyli dom musiałabym mieć przesunięty wgłąb działki o 9m (chciałam o 6m). Pomyślałam, zakopiemy zbiornik (odległości mogą być mniejsze), wtedy będzie można grzać gazem propan-butan (tańszy), ale wczoraj się dowiedziałam, że u nas wody gruntowe są wysoko i w takim wypadku to raczej nici z zakopywania.

No i oczywiście kominek :D .

Agnieszko u nas też tak było, przejrzeliśmy chyba z 1000 projektów i nic nam nie pasowało. Zapadła decyzja, że zrobimy indywidualny. Ostatnia rozmowa z architektem dużo nam dała, teraz siedzimy i kombinujemy nad każdym szczegółem. Życzę ci dobrych wyborów sobie zresztą tez :D .

Kusi u nas kominka nie będzie a będziemy mieć piec węglowy z podajnikiem, bo najtaniej nas to wyjdzie, tym bardziej, że mąż osobisty :wink: w branży węglowej pracuje i deputacik roczny na węgiel mamy na 6 ton :lol: .

Pozdrowienia dla całej grupy 2007 :p

Moi rodzice mają piec Hef z Lublińca. Działa już jakieś trzy lat bez zarzutu, kotłownię odwiedzają tak raz na tydzień w celu dosypania węgla. O czasowym zegarze nic nie wiem (muszę spytać), ale na pewno idzie ustawić temperaturę, jaka potem piec trzyma. Prawdopodobnie zakupimy coś podobnego :D .

Kusi deputacik faktycznie jest super, w domku ciepełko za darmochę :wink: :lol: .

Witam serdecznie nasze gwiazdeczki forumowe :D . Własnie od jakichś 60 minut jesteśmy szczęśliwymi prawnymi posiadaczami działeczki w Zebrzydowicach Dolnych.....akcik notarialny już w domku :) .

Teraz czekamy aż architekt wróci z urlopu i tam właśnie skierujemy swe kroki.

A co do ogrzewania to też raczej piec węglowy z podajnikiem (najlepiej na ekogroszek)...rozważamy jeszcze gazowe - ale umowa z naszym monopistą mnie przeraza....to chyba nie wychodzi jakoś super tanio :cry: . A może Wy sie orientujecie -może macie jakieś doświadczenie u znajomych jeśli chodzi o ceny ogrzewania np. na 1 sezon ekogroszkiem i gazem domku 120m2 ? Bo na razie to co wiem to tylko takie "zasłyszane ploty" :wink: . A tu trzeba faktów, faktów, faktów...... :D . Pozdrawiam serdecznie, Dagmara.

Daggulka - GRATULACJE :D ,

Ja wczoraj, Ty dzisiaj - trza to oblać :D

Z tego co się orientowałam, to najtańszy jest gaz ziemny, potem paliwa stałe, potem olej opałowy, gaz płynny i na szarym końcu prąd (gdzieś to miałam w jakiejś ostatniej gazecie, jak wrócę do domku do poszukam).

I wszystko ma swoje wady i zalety. Dla ogrzewania olejem trzeba specjalne pomiesczenie na magazynowanie oleju a zbiorniki z olejem trzeba trzymać w specjalnej wannie, dla paliw stałych też potrzeba miejsca na to paliwo, trzeba ładować kocioł, czyścić go itd., instalacja na gaz jest bezobsługowa ale droższa.

Straszą, że podniosą akzyzę na olej i nie będzie już taki atrakcyjny. Co z gazem będzie to nie wiem.

Daggulka, gratulacje!!! Bardzo przyjemna chwila :D

U nas z ogrzewaniem jest troche skomplikowanie, bo gazu ziemnego nie ma i nie będzie, z butli za drogi, a pieca na węgiel nie chcemy, bo raz na jakiś czas wyjeżdżamy na dłużej - nie mamy tu nikogo, kto pod naszą nieobecnośc dorzucałby do pieca :)

Będzie więc kominek, a kiedy nas nie będzie - grzejniki na prąd. Na szczęście z tego, co mówią użytkownicy domów szkieletowych - prawidłowo ocieplony jest energooszczędny, łatwo się nagrzewa i rachunki za prąd (2 taryfy) nie powinny nas zeżreć 8)