a_gnieszka 25.08.2006 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Dostaliśmy z firmy wycenę obu interesujących nas projektów. Różnica - 600 zł, oba będą kosztowały 240 tys. (bez kominka i mebli) Napiszcie, który podoba Wam się bardziej: 1. http://img201.imageshack.us/img201/6443/sierpien2tz1.jpg 2. http://img201.imageshack.us/img201/5850/dom2518zo3.jpg Sklaniamy się ku temu pierwszemu, bo ma dwuspadowy dach, jest trochę wyższy i ogólnie jakoś nam bardziej "leży", chociaż oba w środku są bardzo podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.08.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Dostaliśmy z firmy wycenę obu interesujących nas projektów. Różnica - 600 zł, oba będą kosztowały 240 tys. (bez kominka i mebli) Napiszcie, który podoba Wam się bardziej: 1. http://img201.imageshack.us/img201/6443/sierpien2tz1.jpg 2. http://img201.imageshack.us/img201/5850/dom2518zo3.jpg Sklaniamy się ku temu pierwszemu, bo ma dwuspadowy dach, jest trochę wyższy i ogólnie jakoś nam bardziej "leży", chociaż oba w środku są bardzo podobne Witaj Agnieszko, Mi osobiście też się bardziej podoba jedynka. Jeszcze tylko kwiaty w oknach i jest super A możesz podać więcej szczegółów co do kosztów i samego wnętrza oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwi 25.08.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam wszystkich ponownie Agnieszko dwójeczka też jest niczego sobie. Jednak najważniejsze aby to wam się domek podobał. Nie sugeruj się tym co mówią inni, ja tak na początku robiłam i aby wszyscy byli zadowoleni musielibyśmy nie wiadomo jaką willę postawić . A w końcu stanęło na tym, że będziemy mieć prosta chałupkę z dwuspadowym dachem . A my aktualnie jesteśmy na etapie załatwiania mapek do projektowania, dalej intensywnie myślimy nad projektem, szukamy dobrych ekip budowlanych, za jakieś dwa tygodnie kopiemy studnie i tak kręci się powoli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 25.08.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 AnetkaS, wnętrze wygląda tak: http://img201.imageshack.us/img201/9724/rzut1xf7.jpg Chcemy wprowadzić kilka zmian: taras zrobić z boku, połączyc we dwa maleńkie pomieszczenia i zrobić z nich garderobę oraz powiększyć łazienkę kosztem pokoju Wycena wygląda tak: liczą 1800 zł netto za metr kwadratowy pow. zabudowy, plus 800 za taras. Pewnie sporo, ale dom ma być pod klucz, w tym jest wszystko oprócz mebli kuchennych, pokojowych i kominka (za sam dom, działki i przyłączy do tego nie wliczam). Aha, a technologia to szkielet drewniany. Miwi, rzecz w tym, że oba mi sie podobają To już jest któryś z kolei projekt (po drodze było najpierw kilka z poddaszem użytkowym), w głowie mi się już kręci od wybierania i chciałabym już wybrać, zapłacic i mieć z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.08.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 a my wczoraj złozyliśmy w banku dokumenty o kredyt. Podobno w poniedziałek mam mieć odpowiedź czy kredyt będzie przyznany. Troche się obawiam, bo jakiś czas temu mieliśmy trochę życiowych zawirowań i zalegaliśmy z ratami. Nigdy nie doszła sprawa do windykacji, ale mimo to...teraz jesteśmy na "czysto" i jeden kredyt nawet nadpłaciliśmy z prawie rocznym wyprzedzeniem. Czy ktoś brał kredyt na budowę domu i miał coś podobnego w papierach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.08.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Agnieszo, bardzo fajny rozkład pomieszczeń , tylko brakuje mi tam kotłowni. Nie wiem, czy to pomieszczenie gospodarcze wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 25.08.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Kotłownia właściwie nam niepotrzebna - będzie kominek (drewno będziemy składować poza domem) i jako uzupełnienie ogrzewanie elektryczne. Więc musi wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 25.08.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 A_gnieszko ten pierwszy bardzo ładniusi domek rzeczywiście tylko kwiatków w oknach brakuje A my dalej w polu... nawet nie w polu, bo działek nie ma A te które się szykują na wrzesień to ceny tak jak pisałam wcześniej I żeby nie było wątpliwości to nie szukamy działki w mieście bo tu ceny to nawet nie chcę pisać tylko w okolicy 20km od Szczecina i jest po prostu lipa... działki uzbrojone wyprzedane Ale nadziei nie tracę na budowę w 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.08.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 słuchajcie, a jakie planujecie u siebie ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.08.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Kusi, ja planuję gazowe propanem. I tu mam mały problem. Zbiornik na gaz musi być w odległości 6 m od drogi i 3 m od domu, czyli dom musiałabym mieć przesunięty wgłąb działki o 9m (chciałam o 6m). Pomyślałam, zakopiemy zbiornik (odległości mogą być mniejsze), wtedy będzie można grzać gazem propan-butan (tańszy), ale wczoraj się dowiedziałam, że u nas wody gruntowe są wysoko i w takim wypadku to raczej nici z zakopywania. No i oczywiście kominek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.08.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 no mnie nie stac na gazowe.....zastanawiam się pomiędzy eko-groszkiem a normalnym węglowym - koszty niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwi 25.08.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Agnieszko u nas też tak było, przejrzeliśmy chyba z 1000 projektów i nic nam nie pasowało. Zapadła decyzja, że zrobimy indywidualny. Ostatnia rozmowa z architektem dużo nam dała, teraz siedzimy i kombinujemy nad każdym szczegółem. Życzę ci dobrych wyborów sobie zresztą tez . Kusi u nas kominka nie będzie a będziemy mieć piec węglowy z podajnikiem, bo najtaniej nas to wyjdzie, tym bardziej, że mąż osobisty w branży węglowej pracuje i deputacik roczny na węgiel mamy na 6 ton . Pozdrowienia dla całej grupy 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.08.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 miwi, a jaki piec z podajnikiem kupujecie? Ma on jakiś zegar na czasowe nastawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.08.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 kurcze czemu mój mąż nie ma takiego deputaciku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwi 25.08.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Moi rodzice mają piec Hef z Lublińca. Działa już jakieś trzy lat bez zarzutu, kotłownię odwiedzają tak raz na tydzień w celu dosypania węgla. O czasowym zegarze nic nie wiem (muszę spytać), ale na pewno idzie ustawić temperaturę, jaka potem piec trzyma. Prawdopodobnie zakupimy coś podobnego . Kusi deputacik faktycznie jest super, w domku ciepełko za darmochę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.08.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam serdecznie nasze gwiazdeczki forumowe . Własnie od jakichś 60 minut jesteśmy szczęśliwymi prawnymi posiadaczami działeczki w Zebrzydowicach Dolnych.....akcik notarialny już w domku . Teraz czekamy aż architekt wróci z urlopu i tam właśnie skierujemy swe kroki. A co do ogrzewania to też raczej piec węglowy z podajnikiem (najlepiej na ekogroszek)...rozważamy jeszcze gazowe - ale umowa z naszym monopistą mnie przeraza....to chyba nie wychodzi jakoś super tanio . A może Wy sie orientujecie -może macie jakieś doświadczenie u znajomych jeśli chodzi o ceny ogrzewania np. na 1 sezon ekogroszkiem i gazem domku 120m2 ? Bo na razie to co wiem to tylko takie "zasłyszane ploty" . A tu trzeba faktów, faktów, faktów...... . Pozdrawiam serdecznie, Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.08.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Daggulka - GRATULACJE , Ja wczoraj, Ty dzisiaj - trza to oblać Z tego co się orientowałam, to najtańszy jest gaz ziemny, potem paliwa stałe, potem olej opałowy, gaz płynny i na szarym końcu prąd (gdzieś to miałam w jakiejś ostatniej gazecie, jak wrócę do domku do poszukam). I wszystko ma swoje wady i zalety. Dla ogrzewania olejem trzeba specjalne pomiesczenie na magazynowanie oleju a zbiorniki z olejem trzeba trzymać w specjalnej wannie, dla paliw stałych też potrzeba miejsca na to paliwo, trzeba ładować kocioł, czyścić go itd., instalacja na gaz jest bezobsługowa ale droższa. Straszą, że podniosą akzyzę na olej i nie będzie już taki atrakcyjny. Co z gazem będzie to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 25.08.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Daggulka, gratulacje!!! Bardzo przyjemna chwila U nas z ogrzewaniem jest troche skomplikowanie, bo gazu ziemnego nie ma i nie będzie, z butli za drogi, a pieca na węgiel nie chcemy, bo raz na jakiś czas wyjeżdżamy na dłużej - nie mamy tu nikogo, kto pod naszą nieobecnośc dorzucałby do pieca Będzie więc kominek, a kiedy nas nie będzie - grzejniki na prąd. Na szczęście z tego, co mówią użytkownicy domów szkieletowych - prawidłowo ocieplony jest energooszczędny, łatwo się nagrzewa i rachunki za prąd (2 taryfy) nie powinny nas zeżreć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox 25.08.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Daggulka nio to widze ze jestes juz formalnie-prawna sasiadka... Gratulacje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.08.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Paradox - no, ba..... . Zastanawiałam się czy dziś nie "nawiedzić" działeczki , ale pogoda taka paskudna....nic tylko do ciepłego łózia po racy . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts