Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga - alternatywa

wiewióra1976

Recommended Posts

Co można położyć na podłogę oprócz drewna lub kafelek/gresu? Tak rozważam na razie teoretycznie różne aspekty budowy domu i to pytanie mnie dobija. Wszedzie widzę STRASZNE WADY, np:

- drewno: drogo, trzeba dbać (cyklinowanie, olejowanie czy co tam jeszcze) oraz uważać - łażenie w butach dom- ogród niewskazane

- kafelki - TWARDE czyli przy małych dzieciach niebezpieczne - wada podstawowa, poza tym po prostu nie lubię kafelek

-wykładzina elastyczna? estetyka średnia (chyba) - choć obecnie mam w kuchni i przedpokoju i bardzo sobie chwalę - ale do salonu to chyba niekoniecznie się nadaje

-wylewka epoksydowa? nic nie wiem na ten temat

-albo coś, o czym jeszcze nie mam pojęcia...

Powyższe rozważania odbywam zawsze w tonie marudnym, przekonana, że nie ma dobrego wyjścia.

Co można położyć na podłogę oprócz drewna lub kafelek/gresu? Tak rozważam na razie teoretycznie różne aspekty budowy domu i to pytanie mnie dobija. Wszedzie widzę STRASZNE WADY, np:

- drewno: drogo, trzeba dbać (cyklinowanie, olejowanie czy co tam jeszcze) oraz uważać - łażenie w butach dom- ogród niewskazane

- kafelki - TWARDE czyli przy małych dzieciach niebezpieczne - wada podstawowa, poza tym po prostu nie lubię kafelek

-wykładzina elastyczna? estetyka średnia (chyba) - choć obecnie mam w kuchni i przedpokoju i bardzo sobie chwalę - ale do salonu to chyba niekoniecznie się nadaje

-wylewka epoksydowa? nic nie wiem na ten temat

-albo coś, o czym jeszcze nie mam pojęcia...

Powyższe rozważania odbywam zawsze w tonie marudnym, przekonana, że nie ma dobrego wyjścia.

Panele laminowane?

Wykładzina dywanowa (tu też kwestia butów)?

Aha, wykładzinę mam teraz w obu pokojach (czyli w całym mieszkaniu poza kuchnia i łazienką). Co prawda nie dywanową, ale sizalową. Jest w kolorowe kropki i ciapki po wszystkich możliwych artykułach spożywczych. Nie do doprania :( No i bardzo chłonie wilgoć - w sensie wysusza powietrze, nie że jest wilgotna. To wady. Zalety - ciągle mi się podoba kolor i faktura i fakt, że do wszystkiego pasuje (kolor naturalny jasno - słomkowy).