Monika63 03.08.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Bardzo proszę o opinię na temat płyty indukcyjnej. Nie wiem czy warto płacić za to rozwiązanie (luksus?). Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek321 03.08.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Z tego co wiem, do indukcyjnej potrzebne są specjale garnki.Do zwykłej "tylko" z płaską "stopą" dna.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wschodnia 03.08.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 "Specjalność" garnków do płyty indukcyjnej polega na tym, by przyciągały magnes, tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika63 03.08.2006 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Dzieki za powyższe uwagi, ale w zasadzie nic nie przemawia na korzyść tej kuchni.Czy ktoś moze wie, czy jest ona całkiem "zdrowa" i czy jest bardziej ekonomiczna od płyty elektrycznej? Czekam niecierpliwie na Wasze uwagi, bo muszę lada dzień zdecydować o kupnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biolog 03.08.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Jest ekonomiczniejszaźródłem ciepła jest dno garnka, a nie grzałka tak jak to jest w przypadku zwykłych kuchenek elektrycznych, jak sięcoś wyleje to nie przypali, jest też szybsza, i łatwiejsza w sterowaniu, same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 11.08.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 W kwestiach zdrowia - nie moga jej uzywac osoby z rozrusznikiem serca.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 11.08.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 to o specjalnych garnkach, rozrusznikach i oszczędności ekonomicznej jest prawdą (chociaż naprawdę robi wrażenie czas zagotowania garnka wody oraz to, że po zdjęciu z płyty garnka płyta jest chłodna ). też jakiś czas temu staneliśmy przed tym dylematem i nie zdecydowaliśmy się na indukcję. powód: przede wszystkim koszty - wymiana garnków, poza tym cena płyty no i my generalnie gotujemy łikendowo, zadowalając się w tygodniu mikrofalą i piecem na taki styl życia naszym zdaniem indukcja się po prostu nie opłaci. chociaż z drugiej strony, indukcja robi wrażenie - kolega coś takiego sobie sprawił i najczęściej używa do pokazywania takich czarów gościom mieszka sam bez rodziny ale za to w kuchni jest trendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_koty 14.08.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 My też stoimy przed takim dylematem (teraz mamy ceramiczną) i zdecydowaliśmy się na indukcyjną. Pierwszy i najważniejszy powód to .... koty W tej chwili musze bardzo uważać, zeby nie wskoczyły na rozgrzaną płytę (garnki stoją dopóki płyta nie wystygnie), a przy indukcyjnej ten problem zniknie Kiedyś jak będziemy mieli dzieci myślę, ze też ta płyta bedzie bezpieczniejsza. W tej chwili mamy plytę ceramiczną i prawda jest taka, ze nagrzewa sie nietylko pole pod garnkiem ale też płyta wokół pola grzejnego. A jak się ma płytę z ramką stalową to i ramką sie nagrzewa. Mozna się sparzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.08.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 W kwestiach zdrowia - nie moga jej uzywac osoby z rozrusznikiem serca. Pozdrawiam A w Ameryce podobno Murzynow morduja Wybacz, ale w ten sam sposob mozna powiedziec, ze osoby z rozrusznikiem nie moga uzywac mikorfalowek, telefonow komorkowych oraz uzywac oswietlenia z halogenami na transformator a takze podlogowych elektrycznych mat grzejnych. Owszem zgadzam sie , ze osoba z rozrusznikiem jak sie polozy na wlaczonej plycie indukcyjnej to ja szlag trafi. Mam zatem pytanie czy korzystajac z plyty indykcyjnej nalezy takze zdjac z palca obraczke,pierscionek i bransoletke stalowa od zegarka a nawet sam zegarek / lub inna bizuterie zeliwna a nawet zlotą :D/ ? Fizyka mowi jednoznacznie ze taki pierscien przewodzacy umieszczopny w zmiennym polu el-mag pracuje jak piec indukcyjny i poparzy nam reke a nawet roztopi bizuterie . A co na to WHO? pozdrawiam serdecznie PS a co do garnkow to musza to byc garnki o wlasciwosciach ferromagnetycznych a wiec te zawierajace zelazo - odpadaja aluminiowe , szklane i drewniane oraz papierowe, wszystkie inne znane gary moga byc.Aha ze szklanymi mozna sobie poradzic i stosowac je na plytach indukcyjnych -sa nawet takie w sprzedazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 14.08.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 W kwestiach zdrowia - nie moga jej uzywac osoby z rozrusznikiem serca. Pozdrawiam A w Ameryce podobno Murzynow morduja Wybacz, ale w ten sam sposob mozna powiedziec, ze osoby z rozrusznikiem nie moga uzywac mikorfalowek, telefonow komorkowych oraz uzywac oswietlenia z halogenami na transformator a takze podlogowych elektrycznych mat grzejnych. Owszem zgadzam sie , ze osoba z rozrusznikiem jak sie polozy na wlaczonej plycie indukcyjnej to ja szlag trafi. Podana przeze mnie informacja pochodzi z instrukcji płyty indukcyjnej Siemensa. Nic bardziej szczegółowo nie napisano, a ponieważ problem akurat mnie nie dotyczy, nie wnikałam w to dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.08.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 peilin nie gniewaj sie prosze, to nie bylo napisane zlosliwie Troche tez rozumiem postepowanie Siemensa . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 14.08.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Nie ma problemu.PozdrawiamIwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_koty 14.08.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 peilin nie gniewaj sie prosze, to nie bylo napisane zlosliwie Troche tez rozumiem postepowanie Siemensa . pozdrawiam A dlaczego? Przecież były na ten temat robione badania, które wykazały wpływ pola elektromagnetycznego od takich płyt na rozruszniki serca. Nie rozumiem Twojego oburzenia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.08.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Przecież były na ten temat robione badania, które wykazały wpływ pola elektromagnetycznego od takich płyt na rozruszniki serca. Nie rozumiem Twojego oburzenia .... A czy ktos tu sie oburzył ?? PS badania sa bardzo rozne - zalezy kto je przeprowadza. Jedni mowia , ze przekazniki telefoni komorkowej szkodza a inni , ze nie ma podstaw , zeby tak mowic. Pytanie jaki poziom okreslonego pola jest dla czlowieka niebezpieczny , szkodliwy, majacy wplyw itd ? Ja nie uzywam tej pasty , ktora uzywa moj dentysta - ciekawe co na to inni producenci past do zebow skoro nie mam prochnicy i nie krwawia mi dziasla. Czy ich pasta jest tez "opracowana naukowo" tak jak Colgate 12 -hehehe. Osoby z rozrusznikiem nie powinny skakac na bungie - i to tez jest prawda, tak jak to , ze gaz w kuchenkach jest wybuchowy i latwopalny a moze i nawet trujacy dla osob zupelnie zdrowych. pozdrawiam bez cienia oburzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_koty 14.08.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 hmm... nie bardzo wiem do czego "przypiąć" Twój wywód ...Każdy kto ma rozrusznik serca wie, ze nie może np. poddawać się rezonansowi magnetycznemu i przebywać w pobliżu silnych pól magnetycznych, bo grozi to uszkodzeniem rozrusznika co z koleii może miec skutek śmiertelny ... i to, kto te badania przeprowadza nie ma znaczenia, bo nie są to badania wpływu płyty indukcyjnej na rozrusznik, ale pola magnetycznego na rozrusznik....A jak wiemy płyta indykcyjna wytwarza własnie pole magnetyczne ...I porównanie jej np. do kuchenki mikrofalowej jest nieporozumieniem, bo:- to nie ten typ pola- nie ta częstotliwość pracy ...itd, itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.08.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 1. hmm... nie bardzo wiem do czego "przypiąć" Twój wywód ... -------------------------------------------------- 2. - to nie ten typ pola - nie ta częstotliwość pracy ... itd, itp ... ad1. nie przypinaj, nie warto ad2. probuje policzyc na kartce rotacje , gradient i divergencje obu pol i wciaz wychodzi mi to samo - pola tego samego typu w obu przypadkach ich wartosci parametrow pola rozne 0. Cos nie tak w morde . Teraz juz bede troche zlosliwy -a co to jest czestotliwosc pracy skoro wg Ciebie to calkiem rozna pola , to jak je mozna ze soba porownywac ?? Czy parametrem pracy jest jakas tam czestotliwosc?? Czestotliwosc, przepraszam czego?? Zmian pola?? Daj spokoj , daruj sobie watek edukcyjny, nie jestem az takim kompletnym analfabeta z fizyki , jak sie spreze to moze i z pomoca bożą uda mi sie policzyc laplasjany dla jakiegos pola bezwirowego albo cus Jeszcze chwilka i nas Byron z Fullerem wysmieja . Co do ludzi chorych i przeciwskazan masz racje- zgadzam sie, tak samo jak to , ze bedac pijanym nie nalezy prowadzic pojazdow. Nie oznacza to wcale , ze plyta indukcyjna zabija i majac rozruszniik nie mozna z niej korzystac - tak to wynikalo z postu na ten temat i taka byla moja reakcja jedynie. Nie szukaj wiec prosze podtekstow i nie nadinterpretuj mojej wypowiedzi -traktowalem ja zartobliwie. Raz jeszcze powtorze sens mojej wypowiedzi. Nikt nie dopusci do sprzedazy urzadzenia groznego dla zycia, chociaz z drugiej strony samochod niewatpliwie takim urzadzeniem jest pozdrawiam Ciebie i koty EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 14.08.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 siostra ma indukcje, jest zadowolona - przede wszystkim szybciej sie gotuje, o garnki sie nie martw - IKEOWSKIE na indukcji działaja:)Jesli chodzi o oszczedność - trudno jej teraz cokolwiek powiedziec, bo dopiero założyli im liczniki (nowy blok) i sie zobaczy jak to z ta oszczednoscia jest.Mnie płyta bardzo sie podoba, nie poparzysz sie, szybko sie myje. Gdybym nie miała gazu - wybrałabym indukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts