Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

telewizor LCD

pawcik7

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się na czym polega i oczywiście czy działa zabezpieczenie przed wypalaniem pixeli w telewizorach LCD ???

A wogóle to kupić 37 cali LCD czy 42 plazmy ?

Słyszałem też że ceny mają spaść pod koniec roku bo bedzie nowa fabryka ( nie wiem gdzie ale w europie ) - czy to prawda ?

pz

Witam!

Mowa chyba o wypalaniu tzw."duszkow" na ekranach Tv plasmowych, czyli poswiacie ktora zostaje po dlugim ogladaniu jednego programu np z logo w rogu ekranu np TVP1.Takie systemy sa i dzialaja.

W LCD kazdego producenta jest mozliwosc martwych pixeli, kazda firma stosuje swoje wlasne sposoby ich wyeliminowania,Z roznym skutkiem.

Fabryka powstanie, pod Wroclawiem, buduje LG, ale nie liczylbym na to ze od razu ceny spadna.Bo niby jak?Wydac setki milionow $$$ na nowa fabryke i spuszczac z ceny?Przecierz fabryka najpierw musi sie splacic...Ceny beda spadac ale b.powoli.Firmy musza zarobic.Aha, skoro ludziska kupuja to po co zjezdzac z ceny???

Co wybrac?Indywidualna sprawa.

Sprawa jest dosc skomplikowana wbrew pozorom, bo zbyt wiele czynnikow ma wplyw na wybor, a ty nie podales istotnych danych, tj. wielkosc naslonecznienia, wielkosc pokoju,odleglosc od Tv w czasie ogladania, jakosc sygnalu, co bedziesz podlanczal do Tv.

Generalnie do 32 cali lepsze sa LCD ,wiekszych ekranach 37, 42 cale raczej PLASMA.

Ceny powinny spasc.W pierwszym polroczu ceny sie trzymaly przez MS w pilce noznej, duzo ludzi kupowalo TV ,wiec ceny sie trzymaly.Pod koniec roku ceny spadna, ale raczej na poczatku stycznia kiedy sklepy beda sie pozbywac starych modeli.Radze poczekac.I poszukac ofert w sklepach internetowych.Sa tansze.Przy zakupie za kilka tys.PLN warto do danego sklepu pojechac nawet kawal drogi, sprawdzic samemu i kupic osobiscie.Bezpieczniej i pewniej.I zawsze warto sie potargowac.

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się na czym polega i oczywiście czy działa zabezpieczenie przed wypalaniem pixeli w telewizorach LCD ???

Słyszałem też że ceny mają spaść pod koniec roku bo bedzie nowa fabryka ( nie wiem gdzie ale w europie ) - czy to prawda ?

pz

Nie wiem czy tak samo jest z LCD, bo mam plazmę 42 cale, a kosztowała tyle co moją koleżankę LCD 37 cali te3j samej marki (więc LCD jast droższy).

W plaźmie ochrona przed "duszkami" realizowana jest przez chwilowe przesuniecia obrazu w dół i górę, oraz w lewo i w prawo o kilka pikseli.

Czas i ilość pikseli można regulować (optymalnie: 4 piksele, 4 minuty).

Gołym okiem jest to całkowicie niezauważalne.

Nie wyklucz to wprawdzie powstawania "duszków", ale występuja rzadziej i są mniej ostre (blade, rozmyte).

Jak już sie pojawią ( po wielu setkach godzin oglądania) - uruchamiamy funkcję "wzór sygnału" i elektronika rozwiązuje problem definitywnie.

Który wybrać i kiedy kupić - one4all ma rację.

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Ja podam taki argument, ostatnie targi Consumer Electronics w Berlinie (IFA):

Nowe plazmy Hitachi

Nowe plazmy Pioneer'a

Nowe plazmy Panasonic'a (ogłoszono)

Nowe plazmy Samsung'a

Nowe plazmy LG

etc.

No i do tego nakłady na nowe fabryki.

Nie to żebym był wyznawcą plazmowej technologii, oczywiście są jeszcze inne jak LCD, tylna projekcja, CRT.

Jak dotychczas każda ma swoje wady i zalety.

Pozdrawiam

pz

Przewaga LCD nad plazma to wlasnie to, ze pixele sie nie wypalaja- inna technologia. Ja wybralabym LCD, choc te najnowsze plazmowce maja pociagnac 20 lat przy 8 godzinnym dziennym ogladaniu.

Obie technologie mają swoje wady i zalety, to nie jest tak, że LCD jest lepsze i tyle, albo plazma jest lepsza i tyle.

Technologie należy wybierać pod swoje mieszkanie, mianowicie w zależności od tego jaki jest sygnał w domu (kablówka, cyfra etc.) , z jakich źródeł będzie się korzystać, jakie jest nasłonecznienie pomieszczenia, jaka odległość, wszystko to powinno się rozpatrzyć przed wyborem

Pozdrawiam

a co myslicie o lcd sony-nie do końca jestesmy zdecydowani czy 32 cale czy 37(salon 26 m).ja sie uparłam na sony bo mamy kino domowe te z 4 kolumnami stojacymi i pomyslałam ,ze pasowało by miec z tej samej firmy ale mąż prubuje mnie namawiać na inna firme ,atrakcyjnie sie prezentuje i tańszy,bo stwierdził ,ze nie chce płacic tylko dlatego ,ze cos jest sony-lub np philips

wlasnie, budzet nie będzie wysoki, wszystko jeszcze w fazie planowania ;) moze się okazać, ze będzie można kupić za jakieś 10 m-cy;)

Oj obawiam się, że 10 m-cy to w przypadku telewizorów może okazać się latami świetlnymi w przypadku domów. (oczywiście lekko przesadzam :))

Powinieneś się zacząć rozglądać za ok 6 m-cy.

a co myslicie o lcd sony-nie do końca jestesmy zdecydowani czy 32 cale czy 37(salon 26 m).ja sie uparłam na sony bo mamy kino domowe te z 4 kolumnami stojacymi i pomyslałam ,ze pasowało by miec z tej samej firmy ale mąż prubuje mnie namawiać na inna firme ,atrakcyjnie sie prezentuje i tańszy,bo stwierdził ,ze nie chce płacic tylko dlatego ,ze cos jest sony-lub np philips

To zależy od modelu danej marki ponieważ każda z firm ma w swojej ofercie lepsze i gorsze modele w pewnych półkach cenowych.

Wielkość proponuję dobierać nie do wielkości pomieszczenia, ale od odległości od ekranu.

OLED jest we wczesnym stadium rozwoju, jeszcze trochę poczekamy, aż dojdzie do przekątnych "telewizyjnych".

Można powoli zacząć się interesować technologią SED, której produkcja ma ruszyć w lipcu 2007. (chociaż premiera tej technologii też już była przekładana...)