Ulkaszpulka 03.08.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Witam. Mam zamiar wybudować M02a za 250 tys, bez wykańczania piętra, standard przyzwoity, ale będę liczyć każdy "grosz", a raczej "tysiąc" w forumowej skali Proszę o uwagi i ostrą krytykę Czy ktoś przymierza się do tego projektu? A może zdjęcia z realizacji gdzieś można obejrzeć? [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 03.08.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Witaj Ulkaszpulka . Duża dyskusja dot. M02 toczy się na forum M02 - konkursowy - o ile dobrze to wskazałem , gdyż to moje początkiPozdrawiam Seba z Gniezna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 04.08.2006 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Tak wiem, dziękuje za info. Tam jednak wszystko dotyczy mniejszej wersji tego projektu, która sporo się różni. Właściwie to inny dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 04.08.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Masz racje UlkaSzpulka ten dom jest nieco inny, tez zastanawiamy sie nad M02a lub powiekszonym z dwoch stron M02. Jednak coraz bardziej przekonani jestesmy do M02a. Chcemy budowac pod Warszawa - przed Pruszkowem. Jedyne co nas martwi to szerokosc salonu - wydaje sie przyciasny. Dlatego tez z checia zobaczylibysmy taki dom na zywo.Ze zmian chcielibysmy powiekszyc nieco pokoj na dole oraz kotlownie likwidujac mniejszy pokoj oraz zlikwidowac balkon na pietrze powiekszajac lazienke i wciskajac kabine prysznicowa za komin. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 05.08.2006 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Hmm przyglądam się i przyglądam. Likwidacja tego pokoju to świetny pomysł, zyska też łazienka na dole. Tylko czy można przesunąć tę ścianę od kotłowni? Mam na myśli schody - one zakręcają i opierają się właśnie o ścianę między kotłownią a małym pokojem. Moja wiedza budownicza = 0 więc mam nadzieję, że bzdury opowiadam A'propos wielkości salonu - mam tu link do wesołego programu komputerowego, gdzie można podać wymiary pomieszczenia, powstawiać okna, stoły i fotele i sprawdzić ile jest miejsca. Polecam serdecznie. Cały wczorajszy wieczór się bawiłam jak dziecko! http://www.roomarranger.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaprysek 05.08.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 witam wszystkich którzy przymierzają się do budowy konkursowego w większej wersji też swego czasu brałam go pod uwagę, ale jako parterowy - odpowiadał mi układ domu w L, dom jest super, ale musiałam zrezygnować, bo w warunkach zabudowy mam zapis, że dom musi być ustawiony równolegle do drogi główną kalenicą, trzeba byłoby go obrócić i tym samym zmieniać w środku cały układ szkoda, bo ciekawie wygląda a dwuspadowy dach o nachyleniu 40 stopniowym odpowiada narzuconym mi warunkom zabudowy niestety musiałam szukać dalej, niby coś znalazłam, ale i tak mam dylemat co do wyglądu parterówki z dachem 40stopni dużo łatwiej mają ci którzy dostają warunki zabudowy pod wybrany projekt UlkaSzpulka dzięki za informację o tym programiku komputerowym, właśnie go sobie pobrałam jutro wyjeżdżam na urlop, więc po powrocie czeka mnie świetna zabawa pozdrowionka dla wszystkim odwiedzających to form [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 06.08.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Ściągeliśmy egzemplarze pokazowe prokektu M02a z Muratora - przekrój budnku, parter , piętro i rzut więźby. Będziemy wydłużać salon o 1,8 m i pokój ( nr. 9) o 0,9 m. Likwidujemy pokój 10. na rzecz pokoju 9 i kotłowni - będziemy opalać peeletem ( albo peletem i groszkiem ) . Zlikiwdujemy też 2 kominy z pralni 14 , a komin z kotłowni przesuniemy do kalenicy - będzie kominem wentylacyjnym dla dwóch łazienek - na parterze i na piętrze. Chcemy dodać 3 okno w salonie od strony tarasu , a z jadalni zrobimy także balkonowe - dodatkowe wyjście na taras. Trochę obawaimy się kosztów ogrzewania. Pozdrawiam Wszystkich. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 07.08.2006 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Czesc Seba z Gniezna To widać juz jesteście na 100% zdecydowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielox 11.08.2006 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Przyłączam się do pytania Ulkiszpulki odnosnie kosztów budowy: 250 tys. do etapu: wprowadzamy się i mieszkamy na parterze, góra w pozniejszym okresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 13.08.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Zaczęły się problemy - nie wydłużamy salonu o1,8 , lecz o 1,2 m - zrobiłby się tzw. tramwaj . Bardzo mała kuchnia 8 m - w stronę holu nie da się jej raczej powiększyć, gdyż są ściany nośne. Trzena będzie pobawić się w dobrą aranżację kuchni. Urząd nie wydał nam jeszcze mapek - bo wszyscy są na urlopach. Działke kupilismy od gminy - bez uzbrojenia , ale w warunkach przetargu był prąd i woda w drodze. Nadto w planie zagospodarowania przewidywali uzbrojenie wodą już w 2005 roku. Kolejna batalia przed nami - wstepnie jesienią 2007 będzie woda w działce. Fachowcy będą musieli sobie jakoś poradzić .Pzdr.seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 15.08.2006 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Seba niestety Cię opuszczam, bo nie budujemy Konkursowego. Stwierdzilismy, że chcemy bardziej stylowy dom i zdecydowaliśmy się na projekt Alicja z biura http://www.arkis.com.pl Powierzchnia podobna, a architektura akurat na Dolny Śląsk i sąsiedztwo poniemieckich budynków. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2kondi 16.08.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witajcie wielbiciele M02a!!! Jesteśmy na etapie papierkowym - działka kupiona ale rolna, trzeba więc ją przkwalifikować a także przesunąć słup średniego napięcia (szpeci i ogranicza zabudowę). Na szczęście tym zajmie się mój mąż. Ja siedziałam od 2 miesięcy w różnych gazetach z projektami, przeszukiwałam internet i ...nic! Nic nie spełnia moich wymagań: - dom do 200mk - z użytkowym poddaszem - 3 sypialnie na górze w tym jedna z osobną łazienką i garderobą - na parterze: kuchnia otwarta połączona z jadalnią ale niewidoczna z salonu - dodatkowo możliwość wydzielenia osobnego mieszkania (salonik z kuchenką i sypialnia) z osobnym wejściem (nad którym jeszcze myślimy!) dla taty - duże pomieszczenie na pralnię z suszarnią, spiżarnia, pomieszczenie gospodarcze Sami widzicie że nie łatwo było coś znaleźć aż w końcu... kupiłam Muratora z pięknym domem na okładce, a w środku plan który w 90% spełnia moje wymagania (brakuje spiżarni przy kuchni a resztę da się dopasować np. zamiana garażu na pralnię i pom.gosp)) Też chciałabym najpierw zobaczyć ten dom gotowy - kiepską mam wyobraźnię przestrzenną ,ale jakoś nikt nie chce budować w okolicach BB. Kolejny etap to dorwanie architekta i dopasowanie domu do działki http://kondi.galerie.superfoto.pl i wnętrz do naszych potrzeb! Piszcie koniecznie jak Wasze postępy i jakie zmiany wprowadzacie! No i może jakieś fotki! Pozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 17.08.2006 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Ja już nie moooogę! Szukam projektu trzeci tydzień Z tego co wiem, zmieniają szeroość salonu i powiększają kotłownię. Pozdrawiam BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 17.08.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Witam Też zastanawiamy się nad M02a lub nad M02. Domek podoba mi się "od zawsze" i w jakiś 80% mi pasuje. Chcemy troszkę go przerobić - uznaliśmy, że wystarczy nam 1 łazienka na górze, trochę chcemy przerobić dużą sypialnie, zmienić wielkość i kształt okien, z gabinetu na dole zrobić drzwi na taras. Ale to na razie przyszłość - jesteśmy na etapie kupowania działki. Myślę, że koszt budowy będzie uzależniony m. in. od miejscowości (my jesteśmy z Łodzi, gdzie chyba ceny nie są najwyższe) i mam nadzieję, że te 250 tys. wystarczy. Pozdrawiam Ya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka67 17.08.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 2kondiMam pytanie odnosnie dzialki -chcemy kupic ziemie ,ale stoja na nij slupy15v i mamy dylemat czy ja kupic czy nie ,dlatego zaciekawilo mnie ,ze napisalas o ich przesunieciu .czy u was nie ma z tym problemu?Zaklad energetyczny u nas twierdzi ,ze to nie mozliwe,a moze jest na nich jakas sila ,jak to jest u was???????Moze jest na to jakas ustawa czy coś co by ich zmuszalo do '"skablowania w ziemi''' ' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2kondi 18.08.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 2kondiMam pytanie odnosnie dzialki -chcemy kupic ziemie ,ale stoja na nij slupy15v i mamy dylemat czy ja kupic czy nie ,dlatego zaciekawilo mnie ,ze napisalas o ich przesunieciu .czy u was nie ma z tym problemu?Zaklad energetyczny u nas twierdzi ,ze to nie mozliwe,a moze jest na nich jakas sila ,jak to jest u was???????Moze jest na to jakas ustawa czy coś co by ich zmuszalo do '"skablowania w ziemi'' ' ' Witaj Niestety nic nie wiem na temat jakiejś ustawy która by to jakoś regulowała. Wszystko zależy od sytuacji na działce. My chcemy nasz słup przesunąc do rogu bo obecnie stoi w 1/3 szerokości a kable ciągną się wzdłuż całej działki Z tego czego już - nieoficjalnie - dowiedzieliśmy się to jest kilka sposobów na słup. Pytanie tylko czy w Waszym przypadku osoby od których kupowalibyście działkę nie podpisywali jakiejś umowy z Energetyką- np. zgoda na postawienie słupa + odszkodowanie - jeśli tak było to chyba nic się nie da zrobić Jeśli nie to trzeba być upartym i pisać pisma ale najczęściej energetyka chce obciążyć kosztami przsunięcia właściciela działki. U nas ma to podobno kosztować ok 20tys. Ostatecznie można się sądzić stawiając zarzut "ograniczania war. zabudowy" - podobno w 100% wygrywa się ale wiadomo że to trwa i też kosztuje.Jeśli chodzi o puszczenie kabla ziemią to to raczej niemożliwe bo wiąże się z wymianą całej lini = KOSZTY!!! Ale tak jak wcześniej pisałam to inf nieoficjalne, jak na razie będziemy się starać załatwić to na koszt energetyki. Jak będę tylko coś wiedzieć to napiszę na forum! Pozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 25.08.2006 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Nie Konkursowy, nie Alicja, na dziś - Paulina II z Arkisu! Projekt z Archetonu Opoka baaardzo przypomina moją Paulinkę II, hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielox 25.08.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 2kondi -> jak zobaczysz gdzieś jakąś budowe albo juz gotowy m02 lub m02a to daj proszę znać. P.S. Czy zna ktoś dobrego geodetę z okolic Bielska (chodzi o konsultacje odnośnie gleby na mojej działce i ewntualnie wykonania nasypu, jak również stwierdzenia czy działkę należy zdrenować) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 26.08.2006 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Ja nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 02.09.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Mamy projekt w domu M02a L .Od zamówienia do dostarczenia niecałe 48h. W zeszłym tygodniu mieliśmy spotkanie z firmą - czekamy na wycenę - co do jakości fachowca - I klasa , kompleksowe wykonastwo , łacznie z nabywaniem towarów i dowozem na budowę. Jest jednak jeden problem - najwszceśniej może rozpocząc budowę w lipcu 2007 roku. Ale i tak najwszceśniej energetyka zrobi nam przyłącze w maju 2007 - jest to nowe osiedle - i musi być zapotrzebowanie na 100 KW - wcześniej dają warunki - ale wykonanie jest po zebaraniu wniosków na 100 kw. Jesteśmy też po spotkaniu z architektem - zrezygnowaliśmy z wydłużenia pokoju na dole o 0,9 m - 20 m gabinet wystarczy nam . Zastanawiamy się czy robić ściany 25 + 15 styropianu , czy też 38 + 12 styropianu. Fachowiec radzi 25+15 , wszyscy znajomi też tak budowali. Jeszcze jedno robimy odwiert - studnię - wraz z materiałem około 1000 zlotych - i nie musimy oglądać się na Gminę , czy doprpwadzą nam wodę , czy tez nie. Pozdrawiam . Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts