mk CocaYna 22.01.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Seba, krótkie pytanie. W projekcie M02a są krokwy 10 x 22. Jeśli robiłeś odeskowanie, a tym samym dodatkowo ociepliłeś dach, to zmieniałeś wymiar krokwi np: na 8 x 18? i grubość welny na 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 24.01.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Z tego co pamiętam to krokwie są o wymiarze 20,5x8 - takir występują u nas standardowo . Ocieplenia dałem 30 cm - dobijana konstrukcja dla ocieplenia . Myślę , że 15 cm ocieplenia to istotnie za mało. Warto zainwestować w ocieplenie sufitów ( dachu)pzdr.seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 14.07.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 A tak wygląda nasz M02a po zakończeniu budowy http://picasaweb.google.pl/sebamagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 16.07.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Seba, przepiękny dom! Wielkie gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluesguitar 18.12.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Witam wszystkich, Zapraszam do dyskusji odnośnie elementów klinkierowych w projekcie M02A. Czy ktoś wykańczał elewację cegłą klinkierową w tym projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluesguitar 18.12.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Witam, Czy ktoś z szanownych forumowiczów buduje w okolicach Grodziska Maz. M02A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluesguitar 18.12.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Seba, przepiękny dom! Wielkie gratulacje. Widzę że tez zmieniłeś materiał ścian na ceramikę - bardzo fajnie. Nie wyobrażam sobie mieszkac w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluesguitar 18.12.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Seba, krótkie pytanie. W projekcie M02a są krokwy 10 x 22. Jeśli robiłeś odeskowanie, a tym samym dodatkowo ociepliłeś dach, to zmieniałeś wymiar krokwi np: na 8 x 18? i grubość welny na 15? Witam, Ja jak zamawiałem krokwie 10 x 22 to wszyscy pukali sie w czoło, mówiąc że to jakis debil projektował, i wywalam kasę niepotrzebnie. Dopiero po moim pytaniu czy ktoś przeliczał obciążenia śniegiem i podczas wiatru z dachówka ceramiczną nic nie potrafili odpowiedzieć. Nic nie zmieniałem a na drewno wydałem około 7500,00 PLN w okolicach Grodziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluesguitar 20.12.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witam, Cóż, podziele sie swoimi doświadczeniami na temat elewacji klinkierowej w projekcie M02A. Od dawna marzyłem o domu wykonanym z materiałów ceramicznych wraz z elewacja klinkierową na całości. Los i Bóg sprawił, że stało się to możliwe. A więc ściany trójwarstwowe... Na samym początku zmieniłem materiał ścian z betonu komórkowego 24 cm na porotherm o grubości 25 cm. Dodatkowo trzeba było przeprojektować ławę fundamentową, poszerzając ją do około 70 cm, tak aby elewacja klinkierowa miała na czym się oprzeć. W tym celu należało wprowadzic zmiany w projekcie (wizyta u architekta - koszty). Wykonano poszerzona ławę + dwie pionowe warstwy bloczków fundamentowych, wraz z ociepleniem styrodurem pomiędzy warstwami. Czyli miałem fundament na ścianę nośną i elewację klinkierową. Trzeba zaznaczyć że w tym momencie koszty rosną, gdyz zużywa się więcej materiałów -więcej betonu na ławę + dodatkowa warstwa bloczków fundamentowych. Porotherm jak się okazało był niezbyt dobrej jakości, czasami przyjeżdżał na budowę popękany, tak jak by był przesuszony. Ale ściany nosne zostały postawione mimo trudności z materiałem i wykonawcami. Zaczynałem budowę w 2007 roku w czasie kiedy był ogromny problem z wykonawcami, więć miałem takich którzy z porothermem raczej nie pracowali za często. Dla nich było wszystko jedno czy pustak jest docisnięty do drugiego do końca (pióro - wpust) czy nie. Dopiero po konkretnej zjebce zaczeli zwracać na to uwagę... Ciąg dalszy nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 21.12.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Taka sama sytuacja u mnie-wlasnie kupuję drewno na więźbe (też buduję M02a), więc zwiedziłem wiele skladów drewna. I w każdym stukaja się w głowę, PO CO PANU TAKA WIĘŹBA. Nic nie zmieniam, bo stwierdzilem, ze można przekombinować. W Krakowie wyceniono mi drewno na ok 9000 (zaimpregnowane), ale dalej szukam. Moze ktoś ma sprawdzony, dobry składzik??Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluesguitar 22.12.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Witam, Zastanawiałem się, czy murować jednocześnie ścianę nośną i elewacyjną. Po rozmowach z kierownikiem budowy oraz własnych przemyśleniach postanowiłem wykonać elewację kiedy już będzie gotowy dach. Dzięki temu elewacja oraz wełna była chroniona przed deszczem przynajmniej od góry podczas wznoszenia. Nadszedł czas na wybór cegły klinkierowej. Na rynku jest masa ofert. Chodziło o to żeby cegła była w przystępnej cenie oraz była "ładna". Kolor nie mógł być jednolity, tylko "żywy". Raz brąz, raz czerwień, czasami oliwka. Wtenczas wydobywa sie prawdziwe naturalne piękno klinkieru. Przeglądałem katalogi i strony z belgijskimi, holenderskimi, niemieckimi, polskimi cegłami i nie mogłem sie zdecydować. Najpierw podobały się ręcznie formowane, ale wybrałem w końcu standardową gładką elewacyjną cegłę. Z ręcznie formowanej zrezygnowałem ze względu na wysoką cenę, większa nasiąkliwość oraz bardziej żmudną robotę podczas murowania. Pozatym więcej cegieł ręcznie formowanych (w zależności od formatu oczywiście) przypada na metr kwadratowy: od 57-72 szt. W formacie RF który wybrałem wychodzi 51 szt na metr kwadratowy. Brałem też pod uwage format NF -niemiecki 48 szt na metr, ale żona odrzuciła kolorystykę Podczas wyboru dostawcy pomyślałem, że ważne aby towar był dostępny w Polsce, ponieważ ciężko jest przeliczyć dokładną niezbędna liczbe cegieł do wymurowania elewacji. A nikt nie będzie ściągał z Holandii 1 paletę jak zabraknie - koszty transportu. W każdym bądź razie wybór padł na Tercę, model FRAZA, w czym zasługa mojego dostawcy ceramiki na cały dom, ale o nim później w dziale polecani dostawcy i wykonawcy "klinkierowi". Ciąg dalszy nastapi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 10.01.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 witam !! jestem tu nowy !! ale zastanawiam sie na budowaniem tego domu M02a !! jesteście zadowoleni z tego priojektu !! jak to wyszlo finansowow !! pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 10.01.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Wg mnie projekt jest super. Jedyne co nam przeszkadza, to jednostanowiskowy garaż, ale priorytetem przy wyborze projektu byl uklad pomieszczen i ogolnie "FAJNOSC". Buduje m02a wersje alternatywna, czyli z jedna sypialnia na dole ale za to wieksza kotłownia (piec na paliwo stałe, tylko jeszcze nie zdecydowalem na jakie ). Uwazam jednak, ze zeby ten dom byl idealny, to trzeba go powiekszyc z jednej strony (skrzydło salon/jadalnia), tak jak to zrobil np. Seba z Gniezna. Ja tego zrobic nie moglem, bo w kazdej chwili mial wejsc nowy plan zagospodarowania gminy i musielismy sie straszliwie spieszyc, zeby moc zaczac budowe w 2008. Pozdrawiam!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 10.01.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Już prawie całkowicie przeprowadziliśmy się na forum konkursowego, a tutaj widzę rozrasta się klub M02a, do którego należymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 10.01.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Właśnie jesteśmy na etapie poszukiwań okien i dachówek. Jeśli chodzi o ona to już prawie zdecydowaliśmy się na Jezierskiego w obustronnym kolorze orzecha. Cena niebagatelna 20 tyś, ale wybierając ten projekt liczyliśmy się z tym, że koszt okien to nie będzie bułka z masłem... Ale nade wszystko lubimy słoneczne i jasne wnętrza, stąd wybór tego projektu, no i jeszcze podobnie jak u Seby dorzucone jedno okno na ścianie przy tarasie. Gorzej idzie nam z dachówką, jeśli chodzi o firmę to chyba będzie to Benders-dachówka cementowa, problem tylko z kolorem, mąż chce grafit, a ja oliwkową zieleń... Pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 11.01.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 oki !! wielkei dizkei za odp !! ja chciałem zrobic sypialnie na dole a z tego pomieszczenia nr 8 garderobe i łazienke (tylko dla sypialni) !! poza tym wiekszych zmian nie przeiwduje i zlikwidowac pomieszczenia nr 2 w grażu !! jak wyjdzie to zobaczymy !! pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 11.01.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Ja bylem na wycenie w OKNO-PLAST i w OKNO-POLU. Robilem wycene na podstawie projektu, nie nanosilem zmian naszych, bo chcemy sie rozeznac w cenach no i w tym co dany producent oferuje. W okno-plascie- 15 323 brutto + zamontowanie 1750 (model PLATINIUM, naprawde b. ladne . Okno pol 15 654 brutto juz z montażem. Oba kosztorysy sa dla pelnego koloru (tzn brązowe na zewn i wewn) no i zakładają rabat 5% za wpłatę 100% wartości przy zamówieniu. Co do dachówki, to nie mam bladego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qciniak 04.02.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Czołem konkursowicze! Szukam drzwi z garażu do wiatrołapu (wejście mam bezpośrednio nie przez schowek). Jakie macie u siebie? Podzielcie się informacją plissss Wiem ze powinny być z uszczelką (coby spaliny nie leciały do chałupy) i najlepiej przeciwpożarowe (choć mogę się mylić). Jak na razie mam wycenę na Juwenta ok. 1.700 zł, choć niemają takiego koloru jaki chcę a białe nie wchodzą w grę... Pozdrawiam Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 06.02.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 i poszło !! projekt zamówiony !! czekam na dostawe !!!! co dalej - bede pisał !!! ale sie będzie działo !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 07.02.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Z nowosci- drewno kupione i schnie. Cała więźba z łatami i kontrłatami wyszlo 7900 zl (laty i kontrłaty zaimpregnowane, reszta jeszcze nie- jak przeschnie, to bede to smarowal jakims specyfikiem....). DLACZEGO? Po odwiedzeniu kilku\kilkunastu skladow drewna, spotkalem sie z opinia, ze drzewo swiezo ścięte nie nadaje sie do impregnacji- jest za wilgotne i generalnie nie jest to drewno zaimpregnowane, tylko pomalowane. I gosc ze skladu poradzil, zeby kupic drewno i jak przeschnie do ok 20 % wilgotnosci (jakkolwiek to sie sprawdza ) to wowczas trzeba to potraktowac tym plynem. Ponoc drewno to "wypije" i bedzie lepiej. Cos w tym jest (mam nadzieje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts