danielox 02.09.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Byllibysmy z żoną starsznie wdzieczni gdyby po uzyskaniu wyceny można by uzyskać od Państwa wgląd w te koszty. Nie wiemy czy kwota jaką przeznaczyliśmy na budowę jest wystarczająca. Wycena na stronie muratora to jedno, natomiast realia mogą być zupełnie inne... Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 03.09.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Na razie czekamy na sygnał od fachowca. Wstępna jego wersja to dom wykończony w średnim standardzie - 260 000 złotych. My z zagospodarowaniem działki liczymy - około 450 000 złotych. Tak też będziemy wnioskowali w banku. Martwimy też się rosnącymi cenami materiałów. Więźbe chyba kupimy już tej jesieni , nich leży i się suszy. Zwłaszcza , że przy świeżo ściętych drzewach - a takie teraz są w tartakach - konserwowanie ciśnieniowe niezbyt się sprawdza. Pozdrawiam . Seba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielox 03.09.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Czy może ktoś z szanownych czytelników wie jaka jest określona elektryczna moc przyłączeniowa w projekcie m02a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 05.09.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Niestety projekty daliśmy architektowi do zmian. Została nam tylko tabela, z której wynika , że energia elektryczna ma Pi = 14,0 kw , Ps 39,0 kw a In 21,8 A , aczkowliek nic mi to nie mówi., Wiem , że Enea zakłada przyłącze na 16 Kw - około 150 złotych za 1 Kw. Pozdrawaim . seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafin 09.09.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Witam! Jesteśmy z żoną bardzo zainteresowani tym projektem.Czy ktoś buduje/zbudował ten dom w okolicach Warszawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 27.09.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Witam wszystkich fanów M02a!Jest on naszym nr 1, spełnia większość naszych wymagań i ma w sobie to coś. Znalźliśmy już działkę w dalszych okolicach Warszawy 23,5mx45m trochę zalesioną. Niestety media będą jak dobrze pójdzie dopiero za rok. Ale musimy uzyskać w najbliższym czasie pozwolenie na budowę, bo warunki zabudowy się przeterminują.Planujemy m02a (w lustrze) lub powiększony M02, ale raczej M02A bo i tak chcemy go powiększyć od strony jadalni o jakieś 1.20.Chcemy też łazienkę na dole powiększyć na tyle, by nie była ciasna, kosztem pokoju i ew. połączyć dwa pokoje w jeden na pracownię ( tego jeszcze nie wiemy). Planujemy drugi mały taras od frontu i drzwi balkonowe w jadalni. Jak wygląda ta łazienka na dole - czy nie będzie kłopotów z powiększeniem, bo oplatają ją schody? Czy schody są w miarę wygodne?Czy ktoś z Was może ma przekroje AA M02a? Inne pracownie podają więcej szczegółów o swoich projektach, a my nie chcemy być niemile zaskoczeni np. że trzeba głowę schylać na schodzch, jeśli ktoś ma ponad 190 cm wzrostu, albo ze pokoje mają po wykończeniu 250 cm wysokości( tak się nabraliśmy z mieszkaniem u dewelopera)?Seba z Gniezna: pisałeś, że ściągnąłeś wersje demo. Jak możesz, to wyślij mi linka na bdabMAŁPAgazetaKROPKApl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 01.10.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Pozdrawiam wszystkich miłośników M02a .Basiu_z_lasu wysłałem posiadane materiały , na tyle na ile potrafiłem .Bez problemu można dostać je z Muratora. Jesteśmy cały czas na etapie zmian - niekoniecznie będzie dobrze wyglądał domek po przedłużeniu salonu - zrobiłem przed chwila symulację , ale cóż , domu nie buduje się dla sąsaidów !!!!!!!! Wydłużamy kuchnie z 290 do 330 cm , okno na środku kuchni , a jadalnia ma 415 cm ( przy wydłużeniu salonu o 180 cm) , okno też naśrodku i około150 cm od rogu domu. Robimy wyjście z jadalni z dojściem na taras, zamisat okna. Dodaliśmy też trzecie okno w salonieod strony tarasu. No i najważaniejsze - mamy wodę na działce - studnia ( odiwiert ) za 750 złotych.Seba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 02.10.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witajcie!Seba:dzięki serdeczne. Piszesz, że kiepsko wygląda po przedłużeniu o 180cm? Rozumiem, że chcecie 3 okna od frontu ( jedno balkonowe) i 3 okna od tarasu. W muratorze 08/2006 jest zdjęcie pierwowzoru M02 z podobnym układem ( bez balkonowego) i wygląda ślicznie. Ale nie wiem jakie tam są wymiary. Może warto spytać autorkę projektu? Jeżeli dom jest proporcjonalnie za długi, to może podwyższyć budynek podnosząc trochę ścianę kolankową albo parter i wydłużyć trochę krokwie - przy okazji trochę metrażu się zyska? Też chcielibyśmy przedłużyć o jakieś 120-150cm, by w jadalni był luz. Gdzie robicie spiżarnię w M02a? Bo garderobę 05 chyba chcemy przeznaczyć na szatnię - zlikwiduje to wieczny balagan przy wyjściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 02.10.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Pozdrawiam wszystkich miłośników M02aBasiu z lasu nie robimy trzech okien od frontu , wyłącznie dwa , jak w projekcie. Okno z jadalni( 03) robimy jako dodatkowe wyjście i dojście do tarasu. Naszym wzorem jest też ten dom z Muratora 08/2006, gdzieś na forum doczytałem się, że kosztuje około 5000 złotych. Przedłużamu kuchnię o 40 cm w stronę jadalni, zresztą jest już zaprojektowana, jak i jadalnia.Spiżarnie robimy w pomieszczenu (05). Garderoby będą na piętrze w (15) i ( 14) .W pomieszczeniu ( 04) zrobimy szafę ( komandor)Mamy umowę z enegetyką !!!!!!!!!! Prąd będzie chyba w czerwcu. Stan zero zrobimy na agregacie. Pzdr. seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaduch 03.10.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witam wszystkich entuzjastów projektu M02a, do których ja też się zaliczam . Obecnie jestem na etapie zakupu projektu i poszukiwania architekta do jego adaptacji. Dlatego byłbym wdzięczny za polecenie biuro projektowe w Warszawie lub okolicach. Jeżeli jest to możliwe, prosiłbym o podzielenie się informacją co do kosztów adaptacji projektu M02 lub M02a (wydłużenie skrzydła od strony jadalni oraz podniesienie ścianki kolankowej do 40cm) obejmujących również zagospodarowanie działki. Z góry dziękuję zainformację. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Tomek 15.10.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Witam,od jakiegoś czasu śledzę forum w temacie konkursowego m02a. Szczególnie interesuje mnie w wariancie I. Ponieważ mam pewne niemiłe doświadczenia z więźbą z mojego obecnego domu (proj.ARCHIPELAG IRMA II) szukam zdjęć/rys./rzutów więźby KONKURSOWEGO. Czy jest w projekcie płatew ? Na rys i zdjęciach z muratora różnie jest przedstawiane.Przy okazji nie widziałem na forum propozycji rezygnacji z garażu i wykorzystania go na kuchnię z jadalnią (miałyby ponad 20m2). Tym samym cała połączona przestrzeń pierwotnego pok. dziennego, kuchni i jadalni dałaby ładny pokój gościnny (ponad 30m2). Wg mnie są to idealne powierzchnie dla tych pomieszczeń, szczególnie gdyby ten nowy pokój obniżyć o jakiś jeden stopień, tak żeby uzyskać wys. pomieszczenia ok. 3m. Tyle, że jest to dobre rozwiązanie jeśli ktoś decyduje się na garaż oddzielny.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 25.10.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Czy nikt nie buduje m02a? Wczoraj odebralismy pozwolenie na budowę - ruszamy może jeszcze w listopadzie. Nastapiły pewne zmiany , nie zrobiliśmy dodatkowego wyjścia z jadalni, ale zostawiliśmy komin przy pomieszczeniu 14- pralni. za wszystkie zmiany zapłaciliśmy 2200 złotych - chyba dużo, ale cóż mamy pozwolenie. seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 26.10.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Seba, nasze gratulacje. Czekamy na relacje z budowy!Projekt M02a jest na stronie Muratora w Top 10 - więc pewnie już niedługo więcej ludzi zacznie go budować. Czy ktoś zastanawiał się nad wentylacją mechaniczną w tym domku? Gdzie dać urządzenia? Wtedy możnaby zrezygnować z 2 kominów wentylacyjnych i dać więcej nieotwieralnych okien, sporo tańszych. Bo okna trzeba chyba termoizolacyjne przy takim przeszkleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 30.10.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 My zostawiliśmy wentylację grawitacyjną z trzema kominami. Chcemy w przyszłym tygodniu rozenać temat okien , ale wstepnie termo , jak w projekcie. Na forum dotyczącym M02 giaagi pokazał swój domek , który świetnie wygląda z tymi oknami. Pzdr. seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vxsniffer 12.11.2006 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Witam Wszystkich sympatyków M02 i M02a. Projekt M02a podoba mi się praktycznie w 100% - jedyna zmiana to rezygnacja z dwóch łazienek na poddaszu - będzie garderoba. Mój post dotyczy jednak kosztów M02a - czasowo nie stać mnie na "wkład własny" w budowę, zatem rozglądam się za generalnym wykonawcą. Poniżej przykład wyceny jaką ostatnio dostałem - szacunkowe ceny netto za materiały i robociznę: stan zero - 40 000 PLN,stan surowy otwarty - 82 000 PLN,stan surowy zamknięty - 53 000 PLN, instalacje sanitarne - 21 000 PLN,instalacje elektryczne - 6 000 PLN,wykończenie zewnętrzne - 37 000 PLN,wykończenie wewnętrzne - 42 000 PLN. razem 281 000 PLN (netto) Poszczególne etapy prac należy rozumieć w tej wycenie jak poniżej: stan zero - roboty ziemne i wytyczenie budynku, ławy i ściany fundamentowe z izolacjami, płyty żelbetowe, stan surowy otwarty - ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne murowane i kominy, stropy, schody, konstrukcja więźby dachowej, stan surowy zamknięty - okna, drzwi wejściowe, brama garażowa, pokrycie dachowe, instalacje elektryczne - instalacje gniazd wtykowych,instalacja oświetlenia bez opraw, instalacje siły, instalacja TV, instalacje sanitarne - instalacja ciepła i zimna woda, kanalizacja, instalacja c.o., szambo szczelne, wykończenie zewnętrzne - tynki zewnętrzne, parapety zewnętrzne, płytki klinkierowe na cokole elewacji, podbitka dachu (drewniana lub PCV), wykończenie wewnętrzne - tynki wewnętrzne, posadzki cementowe z izolacjami, ocieplenie dachu, płyty g-k, parapety wewnętrzne. Szanowni forumowicze, co o tym sądzicie?To dopiero początek moich poszukiwań, więc nie mam wielkiego rozeznania w cenach rynkowych - a BTW, budowa o okolicach Warszawy. pozdrawiam,vxsniffer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 13.11.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witajcie, O tym domku juz toczy się dyskusjaGłowny wątek o wszystkich M02:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=39750 Specyficzny tylko o M02a, ale mniej uczęszczany:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vxsniffer 18.11.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Witam Wszystkich sympatyków M02 i M02a! Odnośnie kosztów M02a - czasowo nie stać mnie na "wkład własny" w budowę, zatem rozglądam się za generalnym wykonawcą. Poniżej przykład wyceny jaką ostatnio dostałem - szacunkowe ceny netto za materiały i robociznę: stan zero - 40 000 PLN,stan surowy otwarty - 82 000 PLN,stan surowy zamknięty - 53 000 PLN,instalacje sanitarne - 21 000 PLN,instalacje elektryczne - 6 000 PLN,wykończenie zewnętrzne - 37 000 PLN,wykończenie wewnętrzne - 42 000 PLN. razem 281 000 PLN (netto) Poszczególne etapy prac należy rozumieć w tej wycenie jak poniżej: stan zero - roboty ziemne i wytyczenie budynku, ławy i ściany fundamentowe z izolacjami, płyty żelbetowe,stan surowy otwarty - ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne murowane i kominy, stropy, schody, konstrukcja więźby dachowej,stan surowy zamknięty - okna, drzwi wejściowe, brama garażowa, pokrycie dachowe,instalacje elektryczne - instalacje gniazd wtykowych,instalacja oświetlenia bez opraw, instalacje siły, instalacja TV,instalacje sanitarne - instalacja ciepła i zimna woda, kanalizacja, instalacja c.o., szambo szczelne,wykończenie zewnętrzne - tynki zewnętrzne, parapety zewnętrzne, płytki klinkierowe na cokole elewacji, podbitka dachu (drewniana lub PCV),wykończenie wewnętrzne - tynki wewnętrzne, posadzki cementowe z izolacjami, ocieplenie dachu, płyty g-k, parapety wewnętrzne. Szanowni forumowicze, co o tym sądzicie?To dopiero początek moich poszukiwań, więc nie mam wielkiego rozeznania w cenach rynkowych (budowa o okolicach Warszawy). pozdrawiam,vxsniffer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ongonia 05.12.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Witam wszystkich wielbicieli M02a!Ja również planuję budowę tego domu, ale to jeszcze długa, długa droga, dlatego chętnie skorzystam z rad bardziej "zaangażowanych" w budowę. Bardzo chciałbym zobaczyć taki projekt "na żywo", albo przynajmniej zdjęcia, więc jesli ktoś posiada np. foto, to bardzo proszę o przesłanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qciniak 27.12.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witam wszystkich budowniczych konkursowego!Jestem na etapie kompletowania papierow potrzebnych do budowy tego domu. Czy ktoś łaskawy mógłby mi pomóc w sporządzeniu choćby wstępnego kosztorysu?Chętnie nawiązałbym kontakt z kimś, kto zmieniał projekt w ten sposob, aby wydzielić część mieszkalną dla starszej osoby (pokoje za garazem) Pozdrawiam RK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salinski 10.01.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Mam takie same plany pomóżcie! sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts