lidex 24.02.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Ceść, to nas zasmuciłaś. M02A to dokładnie 1398cm, wiec rzeczywiście za mało o ten jeden metr. Mam nadzieję, że uda się jakoś wybrać to, co najlepsze z obu projektów i zmontować z tego coś zgrabnego (tak, wiem - takie rzeczy to tylko w Erze ). Budować zamierzamy w Józefowie (gm. Nieporęt). Thx za informacje, pozdrawiam. Przykro mi bardzo . Również pozdrawiam i życzę udanych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 15.03.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 KASIarek:I na czym stanęło, co budujecie?lidex,B.Art:Czy moglibyście podzielić się obmiarami Waszego projektu - powierzchnie zabudowy, netto, dachu, ścian itp. które mogą być pomocne do porównania kosztów. Od dłuższego czasu zastanawiam się czy EM02 (powiększony o 180 cm w jadalni i 90 cm w gabinecie, dach o 15-25 cm w górę), czy Wasz projekt. Na podstawie rzutów wychodzi mi, że powierzchnia użytkowa ok. 184 m plus garaż. Czy robiliście jakieś porównania kosztów budowy? Ten większy projekt jest bez kompromisów, niczego mu nie brakuje. Jedyne, co bym zmieniła, to spiżarnia vis a vis wyjścia do kuchni, wycięta z kawałka garażu, ale tak, by samochód się zmieścił. Bo chodzenie do spiżarni przez troje drzwi nie podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 15.03.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 basia_z_lasu:razem całośc bez garazu 207, 71 m2, >1,9m = 184,07razem całośc z garażem 239,86 m2, >1,9= 216,22pow zabudowy: 195,11 m2netto: 239,86 m2Porównania kosztów budowy nie robiliśmy, a spizarka faktycznie mogłaby znajdować się bliżej. Ale w tym miejscu i tak jakoś niespecjalnie mi przeszkadza: będą tam rzeczy, po które nie będę sięgac co chwile, słoiki i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 15.03.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 lidex: Dzięki. Nadal nie mogę się zdecydować. Ten M02 powiększony jest wystarczająco przestronny na dole (widziałam na żywo) natomiast u góry trzeba by troszkę dach podnosić i/lub wyostrzać, czego chciałabym uniknąć.Czy jeżeli powierzchnia netto jest np. o 45 m większa, to czy można oszacować, że koszt budowy będzie o 45x2000=90000 zł większy? Bo te domy są prawie identyczne, instalacje te same? Te 2000 zł to z sufitu, tak szacunkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 15.03.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Dla nas ważne było, ze nasz projekt ma dwustanowiskowy garaz (nie musimy się spierac, które autko parkuje pod chmurką ). Gdyby nie to, zdecydowalibysmy się chyba raczej na M02a: rozważalismy nawet taką opcje i mieliśmy juz obmyslone zmiany (np. połączenie dwóch pokoi na dole i powiększenie pom gosp) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIarek 16.03.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Wybraliśmy jednak M02a. Też zależało nam na dwustanowiskowym garażu, jednakże wymiary działki (22x45) nie pozwoliły na to. Zabrakło dokładnie jednego metra szerokości. Pewnie można byłoby i to pogodzić, ale coś za coś: nie poszalelibyśmy z przestrzenią dzienną. Gotowy projekt wydłużamy o 90cm powiększając tym samym jadalnię. Powiekszamy też gabinet, rezygnując z dodatkowego pokoju między nim a kotłownią. Pozostałą powierzchnię tegoż pokoju przeznaczymy na małe pomieszczenie rekreacyjne (z racji przesunięcia budynku na 3m od granicy działki zamiast okna luksfery).WC przenosimy do pomieszczenia przy wejściu. Rezygnujemy tym samym z typowej spiżarni: jej funkcję podzielą piwniczka w ogrodzie i duża szafa na całej szerokości ściany kuchennej vis a vis okna (zlew i płyta kuch. na ścianie okiennej). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIarek 16.03.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Gorę domu większe zmiany ominą, w wyniku wydłużenia skrzydła powiększymy łazienkę przylegającą do sypialni, natomiast druga łazienka zostanie odrobinę zmniejszona na rzecz większego metrażu pokoju dziecięcego (dążymy do zrównania powierzchni obu pokoi dla naszych chłopców). Basiu_z_lasu: gdyby pozwoliły nam na to warunki, to zdecydowalibyśmy się na projekt indywidualny, z dwustanowiskowym garażem. ZTCW szerokość Twojej działki wystarczy? Jeśli się wahasz, to skontaktuj się z autorką naszych projektów, myślę, że bez problemów obejrzysz "demówki" kilku projektów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 16.03.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Szerokość wystarczy, 23,5m - na styk. Widziałam demo w wersji z grubszym ociepleniem, jest dla nas ok, jak pisałam - bez kompromisów. Jakieś szczególy tylko do zmiany - kotłownia tylko na dole, spiżarnia bliżej kuchni z kawałka garażu. Jedyne co budzi moje wątpliwości, to rozmiary: 184 m p.u.- bo EM02 po powiększeniu by miał 151m p.u.+garaż, 161 m pow. zabudowy, 194 m netto. Na dole EM02 jest wystarczający dla nas zupełnie.Tylko pokoiki na górze są ciasnawe... No i kotłownię byśmy musieli obniżać, by schody proste zrobić (tak jak cieślaczki z wątku M02). I wiatrołap w wersji z M02a. Sporo zmian.Jak taka rożnica powierzchni przekłada się na koszty-próbuję się zorientować. Z innej beczki: Ten projekt jest piękny ( mówię o wszystkich projektach z tej rodziny), ale niekoniecznie praktyczny. Może dlatego właśnie tak mi sie podoba. Przykładowo, Oliwka z HB Studio na mniejszej powierzchni ma większe pokoje i jest idealna przy wjeździe od zachodu. Oczywiście pomijam elewację i wygłąd oraz schody, dla mnie do zupełnej zmiany i zaprojektowania od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIarek 16.03.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Z innej beczki: Ten projekt jest piękny ( mówię o wszystkich projektach z tej rodziny), ale niekoniecznie praktyczny. Może dlatego właśnie tak mi sie podoba. Przykładowo, Oliwka z HB Studio na mniejszej powierzchni ma większe pokoje i jest idealna przy wjeździe od zachodu. Oczywiście pomijam elewację i wygłąd oraz schody, dla mnie do zupełnej zmiany i zaprojektowania od nowa. Dokładnie. My też patrzymy na ten projekt może troszkę wbrew rozumowi, ale... Wbrew zasadom szukaliśmy działki do tego projektu (choć przed jego zakupem). Jak pisałem wcześniej, mógłby być jeszcze lepszy, ale i tak spełnia wszystkie nasze potrzeby i zgadzam się z Tobą: jest po prostu piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 18.03.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Basia-ja wlasnie jestem na etapie projektu do adaptacji z ta kotłownia i schodami jak u Cieślaczkow- nawet mój mąż szybko zajazył i powiedzieł ze to dobry pomysł i tak zrobimy,wiec obecnie architekt robi nam projekt o te poprawki + 2okna, tzn. 1 w kotłowni i 1własnie nad schodami!!o chcemy przedłuzyć salon o 60cm w strone drogi- tzn. jak wjazd do garażu bo u nas to będzie strona przednia budynku od drogi ..w jakim mieście się bedziecie budowac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 19.03.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Basia- ja wlasnie jestem na etapie projektu do adaptacji z ta kotłownia i schodami jak u Cieślaczkow- nawet mój mąż szybko zajazył i powiedzieł ze to dobry pomysł i tak zrobimy, wiec obecnie architekt robi nam projekt o te poprawki + 2okna, tzn. 1 w kotłowni i 1własnie nad schodami!! o chcemy przedłuzyć salon o 60cm w strone drogi- tzn. jak wjazd do garażu bo u nas to będzie strona przednia budynku od drogi .. w jakim mieście się bedziecie budowac?? Ten pomysł Cieślaczków jest świetny, gorzej jeśli ktoś będzie miał fundament na płycie - wtedy nie wiem czy się da kotłownię obniżyć, my jeszcze nie wiemy jaki fundament. W M02a można zrobić kotłownię z kawałka mniejszego pokoju. Co do okienka nad schodami - tylko nie rezygnujcie z Veluxa nad klatką schodową, samo to małe okienko IMHO nie wystarczy. Te 60 cm to wydłużacie skrzydło od jadalni, bo poszerzanie to jest poważna zmiana w projekcie? Mamy zamiar budować się w okolicach Warszawy, ale nie do końca od nas zależy kiedy rozpoczniemy, bo działka nie ma jeszcze mediów. Poza tym sytuacja na rynku materiałów budowlanych też nie zachęca do rozpoczynania budowy. Prawdopodobnie Wasz domek będzie wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 19.03.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 HEJ BASIA- tak my poszerzamy o 60 (a nie Wydluzamy!!),.ale zobacze co na to projektant..ale z ta płyta fundamentową to mnie bardzo zmnartwiłąs..faktycznie cośtakiego może byc..ale ja jakoś o tym nie pomyślałam...narazie czekam jeszcze na pierwszy wstepny projekt projektanta...będzie w tym tygodniu..wląsnie dlatego wstawiamy okno nad schodami żeby zrezygnować z okna w dachu....ze względu na koszty OKNA oraz wydaje mi się ze tak tworzy się właśnie mostki termiczne ..w dachu które potem bedą miały straty ciepła..może za bardzo ekonomicznie staram się myśłec???OEJ..juz sama nie wiem..czekam na piewsze konsultacjie..i ten pustak..na liście jestem podobno 3...ale co znaczy taka lista...- normalnie SZOK!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 19.03.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 HEJ BASIA- tak my poszerzamy o 60 (a nie Wydluzamy!!),. ale zobacze co na to projektant.. ale z ta płyta fundamentową to mnie bardzo zmnartwiłąs..faktycznie cośtakiego może byc..ale ja jakoś o tym nie pomyślałam... narazie czekam jeszcze na pierwszy wstepny projekt projektanta...będzie w tym tygodniu..wląsnie dlatego wstawiamy okno nad schodami żeby zrezygnować z okna w dachu....ze względu na koszty OKNA oraz wydaje mi się ze tak tworzy się właśnie mostki termiczne ..w dachu które potem bedą miały straty ciepła..może za bardzo ekonomicznie staram się myśłec??? OEJ..juz sama nie wiem..czekam na piewsze konsultacjie.. i ten pustak..na liście jestem podobno 3...ale co znaczy taka lista...- normalnie SZOK!! Po poszerzeniu jedna kalenica się Wam podwyższy? Co do okienka, to oglądałam dom Szydasa na żywo - to okno oświetla cały hall u góry. W projecie energooszczędnym EM02 to okno jest. Można dać okno z lepszymi parametrami termicznymi. To małe okienko przy spoczniku hallu nie doświetli. Zaoszczędzisz kilkaset złotych, za to będziesz musiała dzień i noc palić światło w górnym hallu i nie będziesz mogła żadnych roślin tam postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 23.03.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 ANNNJU nie rezygnuj z okna dachowego nad schodami. Takie okno w zupełności wystarczy do doświetlenia klatki schodowej , czego nie zapewni okno w ścianie. Jeśli dobrze pójdzie z budową ruszamy najpóźniej w połowie maja. Pzdr Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek i Jola 09.04.2007 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 dla tych co z okolic krakowa lub bielska konkursowego buduje piotr i krystynalink do ich dziennika budowy http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=77541&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 02.05.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Czesc powiększacze M02a! Budujemy właściwie prototyp M02 z garażem na dwa stanowiska itp. Piszę, bo umieściliśmy w naszym dzienniku budowy rzuty parteru i poddasza. Może się Wam przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajdusia 04.05.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Czesc Wszystkim milosnikom M02a dlugo juz sledze to forum i zazdroszcze Wam wszystkim juz swoich domkow.My z mezem (a zwlaszcza ja)jestesmy obecnie na etapie wyboru projektu.W konkursowym zakochalam sie od pierwszego wejrzenia i skutecznie "zarazilam" nim malzonka.Poniewaz caly czas toczy sie u nas dyskusja czy jeszcze powiekszyc M02a(moja wersja)czy zostawic metraz pierwotny(wersja meza) mam prosbe do budujacych M02wersja a w okolicach Slaska-dajcie znac.Bardzo bedziemy wdzieczni za mozliwosc zobaczenia "naszego cuda"w realu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 04.05.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Dzięki Lidex My budujemy M02a w wersji z garażem jednostanowiskowym. PajdusiuZ tego co wynika z forum , nikt jeszcze nie wybudował M02a , przynajmniej tak mi się wydaje. Gdy kupowaliśmy projekt, byliśmy jednymi z pierwszych nabywców tego projektu. A w zakresie budowy - ławy wylane ( w sobotę 28.04) od poniedziałku ruszają z fundamentami. Ławy firma zrobiła szersze - 60 cm. Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajdusia 06.05.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Seba z Gniezna pisałeś kiedyś, że ściągnąłeś egzemplarz pokazowy M02a z Muratora - możesz napisać skąd bo nie mogę znaleźć Lidex rozumiem, że ten Twój projekt to powiększony M02 tylko ile ma teraz powierzchni użytkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 06.05.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 zadzwoniłem do muratora i przesłali mi plik. mam je zachowane na dysku i moge przesłać na wskazany adres . Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts