Seba z Gniezna 10.07.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Cześć Materiały kupiłem pod koniec stycznia 2007r- to jest porotherm na ściany , ścianki działowe, cały strop , dachówkę , łaty , kontrłaty , cement i wapno - za materiał zapłaciłem 64000 brutto.Do momentu rozpoczęcia ścianek działowych koszt 97000 złotych ( cena z kominami)Za robociznę zapłaciłem dotąd ok. 32000. ekipa jest świetna , będzie robiła pod klucz - to jest szef będzie nadzorował innych fachowców ode mnie ( elektryka i co + woda) chcemy się wprowadzić do połowy grudnia Jedyne opóźnienia to okna - będą 4 września - ale po oknach robota znowu ruszyRzeczywiści zgodnie z rysunkiem z muratora to pomieszczenia 7 i 8. Wstępnie szacuję z wyposażeniem kuchni i ogrodzeniem - całość około 400000Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaArek 11.07.2007 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam forumowiczów! Zamierzam budować M02 z powiększonym salonem i loggią nad nim (jak w M02a). Dlatego też mam wielką prośbę: czy może ktoś podzielić się ze mną rysunkami (ewentualnie zdięciem lub opisem) fundamentów, stropu, podciągów w częsci salonowej. Chodzi mi głównie o oparcie ściany szczytowej (tej z wyjściem na balkon) na stropie. Jeszcze raz proszę o pomoc. Zgóry dziękuję [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 11.07.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam forumowiczów! Zamierzam budować M02 z powiększonym salonem i loggią nad nim (jak w M02a). Dlatego też mam wielką prośbę: czy może ktoś podzielić się ze mną rysunkami (ewentualnie zdięciem lub opisem) fundamentów, stropu, podciągów w częsci salonowej. Chodzi mi głównie o oparcie ściany szczytowej (tej z wyjściem na balkon) na stropie. Jeszcze raz proszę o pomoc. Zgóry dziękuję [email protected] napisz w tej sprawie do redakcji muratora - powinni przesłać egzemplarz pokazowy interesujących Cię rzutów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaArek 12.07.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Może jednak ktoś ma możliwość zrobienia kilku fotek z projektu i ich przesłania (jak pisałem wyżej: strop, fundament, podciągi). Jest to dla mnie bardzo ważne i pilne a nie wiem czy z MURATORA dostanę szybką odpowiedź.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 12.07.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Może jednak ktoś ma możliwość zrobienia kilku fotek z projektu i ich przesłania (jak pisałem wyżej: strop, fundament, podciągi). Jest to dla mnie bardzo ważne i pilne a nie wiem czy z MURATORA dostanę szybką odpowiedź. [email protected] ja niestety "pozbyłem" sie dziś wszystkich egzemplarzy mam tylko egzemplarze pokazowe (przekrój, rzut więźby, rzut piętra i parteru - tylko takie mnie interesowły i takie otrzymałem na moja prośbę) a teraz odnośnie zmian w projekcie... będą trzy kominy, jednak w odróżnieniu od Seby usuwam komin z pralni. Komin z kanałem spalinowym znajdujący się w pom. gosp. przenoszę do garażu i rozbudowuję o dwa kanały wentylacyjne, których zabraknie po usunięciu wcześniej wspomnianego komina. Komin w łazience na górze pozostaje bez zmian. Pod kominem w stropie będzie tylko otwór na wentylację łazienki (i kanalizacji), która powstała z drugiego - mniejszego pokoju. Poza tym usunięcie drugiej łazienki na górze, o którym już wspomnałem wcześniej. Za adaptację i zmiany Projektant wziął 1500zł (1000zł adaptacja, 300zł za kominy i 200zł za załatwienie wszystkich warunków przyłączy i uzgodnienie wjazdu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 20.07.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 No i mam problem.Przy podwyższeniu domu ( ściana kolankowa na 50 cm ) i założeniu rolet nadbudowanych - kolejne 24 cm , aby zrównać dolny poziom więźby z poziomem okien - więźba musi odchodzić od ściany domu na odległość 125 cm- a to jest nie do zaakceptowania przez kierownika budowy , który twierdzi , iż ta część dachu będzie się uginać. Może coś mi podpowiecie.Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salinski 21.07.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witam, trochę się nie odzywałem ale w sierpniu startuję pod Toruniem z M02aL czekam na decyzję kredytową - powinna byc pozytywna Seba, czy byłaby szansa dowiedzić Cię na budowie żeby w realu obejrzeć pokoje i twoje przeróbki... ??? Ja chyba tylko kosmetyka u góry, pracownia zamiast garażu (garaż oddzielnie) i słabsza więźba, bo planujeny gont. Ale żona wciąż gada że kuchnia za mała... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 21.07.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Nie ma problemu. Zapraszam Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 03.08.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Zamówiłem okna z roletami nadstawnymi - wymiar okien 1850 ( wysokość ) x 1140 ( szerokość) - z przegrodą na wysokości 450 od góry. Pzdr. seba A tak sobie przeglądam jeszcze raz "nasz" wątek i jeżeli można wiedzieć... okna PCV czy drewno? Nie mam teraz projektu, ale wydaje mi się, że wymiar który podałeś to okna z salonu i jadalni? Ile za szt? ;p Byłem już zamówić więźbę (choć nie mam jescze pozwolenia ). Koszt ok 10 000zł. Zasugerowano mi aby zmniejszyć wymiary murłaty i krokwi (czytałem o tym w wątku o M02). Czy wyrównież to zrobiliście? Suporeks po 12zł. Drogo;p Czekamy... Potrzebuję ziemię na podwyższenie terenu, ponieważ na działce na której będę budował kiedyś miał powstać budynek ośmiorodzinny i pod metrową warstwą ziemii są wylane fundamenty, a do poziomu drogi brakuje co najmniej jeszcze metr. (120zł za wywrotke to chyba nie dużo:>) Ogradzacie plac budowy? Bo nie wiem czy nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto. Stemple na słupki trzeba liczyć po 5zł, 150m siatki i już mamy coś koło 1000zł. pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 06.08.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Cześć Okienka pcv - oknoplast kraków , te duże dałem też w jednym z pokoi na dole . Cena za 1 szt. 1650 - przy założeniu , że górna część 450 mm nie jest rozwierana ( witryna ) - były trochę droższe , aniżeli w całości otwierane, ale bałem się odkształcania okien. Ja nie chciałem zmniejszać wymiarów - ale wykonawca zmienił - na naszym rynku najpopularniejszy jest wymiar krokwi 20,5 x 7 - krokwie co 82 cm - murłata 16x16 .Dodałem jętki i dodatkowe belki ( takie jak murłaty , ale nad jętkami ) przydatne zwłaszcza dla wzmocnienia konstrukcji nad tarasem górnym . Co do cen materiału , to słyszałem , że w sierpniu może cegła mocno stanieć , podobno ruszyły 4 nowe cegielnie - ja za porotherm płaciłem 5,6 pln. W zakresie ziemi nie potrafię nic powiedzieć - ten temat zostawiam na przyszły rok - wyrównywanie działki i nawożenie pod trawnik. Grodzenie odradzał mi wykonawca - materiał jest fizycznie pilnowany - jeśli jest na działce. W tym tygodniu może zaczną układać dachówkę. Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 07.08.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Miałem wątpliwość dotyczącą wymiarów więźby, zadzwoniłem do pani architekt i dowiedziałem się, że zwiekszyła wymiary... ("tyle co jeżdzę po budowach i tyle falujących dachów widziałam, że wolę dać trochę więcej i będę pewniejsza") Skoro tak;) Jętek nie będzie i może właśnie z tego względu postanowiano, że konstrukcja będzie nieco masywniejsza. Ogrodzenie... Przypomniało mi się, że mam dobrego kolegę, który zaiwestował w skup złomu... Słupki jak za darmo Suporeks można już w każdej hurtowni w Pile dostać po 12zł. Trzebaby było zorientować się w mniejszych miejscowościach. (podczas boom w pile ceny były jednymi z najwyższych w karaju - 18zł/szt.) Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 08.08.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Miałem wątpliwość dotyczącą wymiarów więźby, zadzwoniłem do pani architekt i dowiedziałem się, że zwiekszyła wymiary... ("tyle co jeżdzę po budowach i tyle falujących dachów widziałam, że wolę dać trochę więcej i będę pewniejsza") Skoro tak;) Pzdr! Poprawka;p Pani nie była zorientowana jakie wymiary były w projekcie;p Murłaty zmienione na 140x140 Krokwie zmienione na 80x180 Zyskaliśmy ok 3m3 drewna czyli ponad 3tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 08.08.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 U mnie dzisiaj położyli część papy - mimo zakładu , zażyczyłem sobie klejenia papy - nie wiem czy to jest najlepszy pomysł , ale niech będzie. Dzisiaj zaczęliśmy zamawiać płytki - czas realizacji do 3 miesięcy. Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 09.08.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 , Murłaty zmienione na 140x140 Krokwie zmienione na 80x180 Zyskaliśmy ok 3m3 drewna czyli ponad 3tys zł Oczywiście ktoś Ci więźbę przeliczył pod ciężar pokrycia, które planujesz, bo możesz stracić to co bezcenne? Bo w tym typie więźby ( krokwiowa) murłata przenosi obciążenie całego dachu... Poza tym mniej wełny Ci wejdzie między krokwie. Ja też mam murłatę tylko 140x140 w trochę większym domku, ale to o niczym nie świadczy, bo jest inny typ więźby i u mnie ciężar dachu opiera się na płatwiach 160x180 i licznych słupach , poza tym są jętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 09.08.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 , Murłaty zmienione na 140x140 Krokwie zmienione na 80x180 Zyskaliśmy ok 3m3 drewna czyli ponad 3tys zł Oczywiście ktoś Ci więźbę przeliczył pod ciężar pokrycia, które planujesz, bo możesz stracić to co bezcenne? Bo w tym typie więźby ( krokwiowa) murłata przenosi obciążenie całego dachu... Poza tym mniej wełny Ci wejdzie między krokwie. Ja też mam murłatę tylko 140x140 w trochę większym domku, ale to o niczym nie świadczy, bo jest inny typ więźby i u mnie ciężar dachu opiera się na płatwiach 160x180 i licznych słupach , poza tym są jętki. Tak, jest wyliczony ciężar pod dachówkę betonową. O wełnie też słyszałem i dlatego się zastanawiałem. Wiem też, że niektórzy nabijają deski na krokwie, żeby weszło więcej wełny... Zobaczymy jak to będzie. O bezpieczeństwo i o utratę tego co nade mną będzie się nie boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 13.08.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Ja będę dawał 30 cm waty. Z rozmowy z fachowcem wynika , iż będzie dawał stalowe konstrukcje , dołączane do krokwi. Obecnie próbuje bawić się w projektowanie wystrojów wnętrz - polecam programy IKEA - pełne darmowe programy i PRO 100 ( na ich stronach jest darmowa wersja demo ) . Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salinski 27.08.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 ja już mam stan zerowy wygląda bosko! ale jakiś taki mały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 27.08.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 ja już mam stan zerowy wygląda bosko! ale jakiś taki mały... masz moze jakies fotki? zamierzasz zdazyc ze stanem surowym przed zima? a moze przerwa i na wiosne pelna para:> Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 27.08.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Mały ? Ja, co prawda, powiększyłem od strony salonu o 1,8 m , ale ostanie wyliczenie podłóg wynoszą ok. 270 m. We wtorek rusza montaż okien i rolet. około 10 mają wejść elektrycy. Pzdr. Seba http:// http://picasaweb.google.com/sebamagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salinski 29.08.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 270!!!! wooooooow ja nic nie powiększałem, ale zrezygnowałem z garażu zamiast niego będzie pracownia. Garaż wybuduję osobno za jakiś (!!!) czas Seba o ile podnosiłeś na piętrze ściane kolankową? chyba była już o tym mowa... ja chcę podnieść, ale 1 suporeks to bez sensu 3 za dużo chyba zdecyduję się na 2 suporeksy ale nie mam pojęcia czy nie odbije sie to "wizualnie" no i czy trzebaby więźbę przedłużać... ??? w poniedziałek przyjeżdża suporeks wieczorkiem wrzuce kilka fotek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts