Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M02a KONKURSOWY wariant 1

Recommended Posts

Cześć

Materiały kupiłem pod koniec stycznia 2007r- to jest porotherm na ściany , ścianki działowe, cały strop , dachówkę , łaty , kontrłaty , cement i wapno - za materiał zapłaciłem 64000 brutto.

Do momentu rozpoczęcia ścianek działowych koszt 97000 złotych ( cena z kominami)

Za robociznę zapłaciłem dotąd ok. 32000.

ekipa jest świetna , będzie robiła pod klucz - to jest szef będzie nadzorował innych fachowców ode mnie ( elektryka i co + woda)

chcemy się wprowadzić do połowy grudnia

Jedyne opóźnienia to okna - będą 4 września - ale po oknach robota znowu ruszy

Rzeczywiści zgodnie z rysunkiem z muratora to pomieszczenia 7 i 8.

Wstępnie szacuję z wyposażeniem kuchni i ogrodzeniem - całość około 400000

Pzdr. Seba

• Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam forumowiczów!

Zamierzam budować M02 z powiększonym salonem i loggią nad nim (jak w M02a). Dlatego też mam wielką prośbę: czy może ktoś podzielić się ze mną rysunkami (ewentualnie zdięciem lub opisem) fundamentów, stropu, podciągów w częsci salonowej. Chodzi mi głównie o oparcie ściany szczytowej (tej z wyjściem na balkon) na stropie. Jeszcze raz proszę o pomoc. Zgóry dziękuję

[email protected]

Witam forumowiczów!

Zamierzam budować M02 z powiększonym salonem i loggią nad nim (jak w M02a). Dlatego też mam wielką prośbę: czy może ktoś podzielić się ze mną rysunkami (ewentualnie zdięciem lub opisem) fundamentów, stropu, podciągów w częsci salonowej. Chodzi mi głównie o oparcie ściany szczytowej (tej z wyjściem na balkon) na stropie. Jeszcze raz proszę o pomoc. Zgóry dziękuję

[email protected]

napisz w tej sprawie do redakcji muratora - powinni przesłać egzemplarz pokazowy interesujących Cię rzutów

Może jednak ktoś ma możliwość zrobienia kilku fotek z projektu i ich przesłania (jak pisałem wyżej: strop, fundament, podciągi). Jest to dla mnie bardzo ważne i pilne a nie wiem czy z MURATORA dostanę szybką odpowiedź.

[email protected]

ja niestety "pozbyłem" sie dziś wszystkich egzemplarzy ;)

mam tylko egzemplarze pokazowe (przekrój, rzut więźby, rzut piętra i parteru - tylko takie mnie interesowły i takie otrzymałem na moja prośbę)

a teraz odnośnie zmian w projekcie...

będą trzy kominy, jednak w odróżnieniu od Seby usuwam komin z pralni. Komin z kanałem spalinowym znajdujący się w pom. gosp. przenoszę do garażu i rozbudowuję o dwa kanały wentylacyjne, których zabraknie po usunięciu wcześniej wspomnianego komina. Komin w łazience na górze pozostaje bez zmian. Pod kominem w stropie będzie tylko otwór na wentylację łazienki (i kanalizacji), która powstała z drugiego - mniejszego pokoju.

Poza tym usunięcie drugiej łazienki na górze, o którym już wspomnałem wcześniej.

Za adaptację i zmiany Projektant wziął 1500zł (1000zł adaptacja, 300zł za kominy i 200zł za załatwienie wszystkich warunków przyłączy i uzgodnienie wjazdu)

• 2 weeks później...

No i mam problem.

Przy podwyższeniu domu ( ściana kolankowa na 50 cm ) i założeniu rolet nadbudowanych - kolejne 24 cm , aby zrównać dolny poziom więźby z poziomem okien - więźba musi odchodzić od ściany domu na odległość 125 cm- a to jest nie do zaakceptowania przez kierownika budowy , który twierdzi , iż ta część dachu będzie się uginać.

Może coś mi podpowiecie.

Seba

Witam,

trochę się nie odzywałem

ale w sierpniu startuję pod Toruniem z M02aL

:)

czekam na decyzję kredytową

- powinna byc pozytywna :p

Seba, czy byłaby szansa dowiedzić Cię na budowie

żeby w realu obejrzeć pokoje i twoje przeróbki...

???

Ja chyba tylko kosmetyka u góry, pracownia zamiast garażu

(garaż oddzielnie) i słabsza więźba, bo planujeny gont.

Ale żona wciąż gada że kuchnia za mała...

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
Zamówiłem okna z roletami nadstawnymi - wymiar okien 1850 ( wysokość ) x 1140 ( szerokość) - z przegrodą na wysokości 450 od góry.

Pzdr.

seba

A tak sobie przeglądam jeszcze raz "nasz" wątek i jeżeli można wiedzieć... okna PCV czy drewno? Nie mam teraz projektu, ale wydaje mi się, że wymiar który podałeś to okna z salonu i jadalni? Ile za szt? ;p

Byłem już zamówić więźbę (choć nie mam jescze pozwolenia :wink: ). Koszt ok 10 000zł. Zasugerowano mi aby zmniejszyć wymiary murłaty i krokwi (czytałem o tym w wątku o M02). Czy wyrównież to zrobiliście?

Suporeks po 12zł. Drogo;p Czekamy... :wink:

Potrzebuję ziemię na podwyższenie terenu, ponieważ na działce na której będę budował kiedyś miał powstać budynek ośmiorodzinny i pod metrową warstwą ziemii są wylane fundamenty, a do poziomu drogi brakuje co najmniej jeszcze metr. (120zł za wywrotke to chyba nie dużo:>)

Ogradzacie plac budowy? Bo nie wiem czy nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto. Stemple na słupki trzeba liczyć po 5zł, 150m siatki i już mamy coś koło 1000zł.

pzdr!

Cześć

Okienka pcv - oknoplast kraków , te duże dałem też w jednym z pokoi na dole .

Cena za 1 szt. 1650 - przy założeniu , że górna część 450 mm nie jest rozwierana ( witryna ) - były trochę droższe , aniżeli w całości otwierane, ale bałem się odkształcania okien.

Ja nie chciałem zmniejszać wymiarów - ale wykonawca zmienił - na naszym rynku najpopularniejszy jest wymiar krokwi 20,5 x 7 - krokwie co 82 cm - murłata 16x16 .

Dodałem jętki i dodatkowe belki ( takie jak murłaty , ale nad jętkami ) przydatne zwłaszcza dla wzmocnienia konstrukcji nad tarasem górnym .

Co do cen materiału , to słyszałem , że w sierpniu może cegła mocno stanieć , podobno ruszyły 4 nowe cegielnie - ja za porotherm płaciłem 5,6 pln.

W zakresie ziemi nie potrafię nic powiedzieć - ten temat zostawiam na przyszły rok - wyrównywanie działki i nawożenie pod trawnik.

Grodzenie odradzał mi wykonawca - materiał jest fizycznie pilnowany - jeśli jest na działce.

W tym tygodniu może zaczną układać dachówkę.

Pzdr.

Seba

Miałem wątpliwość dotyczącą wymiarów więźby, zadzwoniłem do pani architekt i dowiedziałem się, że zwiekszyła wymiary... ("tyle co jeżdzę po budowach i tyle falujących dachów widziałam, że wolę dać trochę więcej i będę pewniejsza") Skoro tak;)

Jętek nie będzie i może właśnie z tego względu postanowiano, że konstrukcja będzie nieco masywniejsza.

Ogrodzenie... Przypomniało mi się, że mam dobrego kolegę, który zaiwestował w skup złomu... Słupki jak za darmo :wink:

Suporeks można już w każdej hurtowni w Pile dostać po 12zł. Trzebaby było zorientować się w mniejszych miejscowościach. (podczas boom w pile ceny były jednymi z najwyższych w karaju - 18zł/szt.)

Pzdr!

Miałem wątpliwość dotyczącą wymiarów więźby, zadzwoniłem do pani architekt i dowiedziałem się, że zwiekszyła wymiary... ("tyle co jeżdzę po budowach i tyle falujących dachów widziałam, że wolę dać trochę więcej i będę pewniejsza") Skoro tak;)

Pzdr!

Poprawka;p Pani nie była zorientowana jakie wymiary były w projekcie;p

Murłaty zmienione na 140x140

Krokwie zmienione na 80x180

Zyskaliśmy ok 3m3 drewna czyli ponad 3tys zł ;)

,

Oczywiście ktoś Ci więźbę przeliczył pod ciężar pokrycia, które planujesz, bo możesz stracić to co bezcenne? :wink:

Bo w tym typie więźby ( krokwiowa) murłata przenosi obciążenie całego dachu...

Poza tym mniej wełny Ci wejdzie między krokwie.

Ja też mam murłatę tylko 140x140 w trochę większym domku, ale to o niczym nie świadczy, bo jest inny typ więźby i u mnie ciężar dachu opiera się na płatwiach 160x180 i licznych słupach :-( , poza tym są jętki.

,

Oczywiście ktoś Ci więźbę przeliczył pod ciężar pokrycia, które planujesz, bo możesz stracić to co bezcenne? :wink:

Bo w tym typie więźby ( krokwiowa) murłata przenosi obciążenie całego dachu...

Poza tym mniej wełny Ci wejdzie między krokwie.

Ja też mam murłatę tylko 140x140 w trochę większym domku, ale to o niczym nie świadczy, bo jest inny typ więźby i u mnie ciężar dachu opiera się na płatwiach 160x180 i licznych słupach :-( , poza tym są jętki.

Tak, jest wyliczony ciężar pod dachówkę betonową.

O wełnie też słyszałem i dlatego się zastanawiałem. Wiem też, że niektórzy nabijają deski na krokwie, żeby weszło więcej wełny... Zobaczymy jak to będzie. O bezpieczeństwo i o utratę tego co nade mną będzie się nie boję.

Ja będę dawał 30 cm waty. Z rozmowy z fachowcem wynika , iż będzie dawał stalowe konstrukcje , dołączane do krokwi.

Obecnie próbuje bawić się w projektowanie wystrojów wnętrz - polecam programy IKEA - pełne darmowe programy i PRO 100 ( na ich stronach jest darmowa wersja demo ) .

Pzdr.

Seba

• 2 weeks później...

270!!!! wooooooow :)

ja nic nie powiększałem,

ale zrezygnowałem z garażu :(

zamiast niego będzie pracownia.

Garaż wybuduję osobno za jakiś (!!!) czas :p

Seba o ile podnosiłeś na piętrze ściane kolankową?

chyba była już o tym mowa... :p

ja chcę podnieść,

ale 1 suporeks to bez sensu

3 za dużo

chyba zdecyduję się na 2 suporeksy

ale nie mam pojęcia czy nie odbije sie to

"wizualnie"

no i czy trzebaby więźbę przedłużać...

???

w poniedziałek przyjeżdża suporeks

:)

wieczorkiem wrzuce kilka fotek...