Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M02a KONKURSOWY wariant 1

Recommended Posts

Podniosłem o 2 cegły - 50 cm i zrezygnowałem ze ścianek przewidzianych projektem - dodatkowo około 3 m szerokości pomieszczeń na górze.

Ta powierzchnia jest liczona po podłogach , faktycznie do ogrzania w m3 będzie mniej.

U mnie praca na dachu - opierzenia kominów i instalacja odgromnikowa.

Pzdr.

Seba

http:// http://picasaweb.google.com/sebamagda

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam taką refleksję dot. kotłowni przy kotle na paliwa stałe.

Mimo powiększenia kotłowni do 11 m , będę miał problemy ze składowaniem opalu.

Wczoraj oglądalem piec na paliwo stałe - groszek , pellet - i uważam , że warto rozważyć małą piwnice pod garażem lub ewentualnie dodatkowy budynek gospodarczy.

W chwili obecnej na budowie elektrycy.

Pzdr.

Seba

• 1 month później...
Hej Seba, czyżby budowa tak Cię pochłonęła, że brak Ci czasu na Forum? A ja tak ciekawa jestem na jakim etapie obecnie jest Twój domek. Mam jeszcze takie pytanie, może prozaiczne, ale im więcej czytam o fuszerkach architektów, tym bardziej chciałabym to sprawdzić przed zakupem projektu. Czy w projekcie są ujęte ilości materiałów jakie potrzebujesz do budowy i wykończenia domu i czy faktycznie ta ilość przekałada się na realne zapotrzebowanie? Gdybyś miał kosztorys i mógł go udostępnić, to byłabym wdzięczna.

Rzeczywiście dawno mnie nie bylo na forum.

Jestem już po elektryce , alarmi , hydraulice , co ( ale jeszcze bez pieca ) i po tynkach . No tak wczoraj skonczyli podłogi ( beton ).

Od poniedziałku rozpoczynamy ociepelnie od zewnątrz i wygrzewanie domu - jakimiś specjalnymi dmuchawami i urezadzeniami do wyciągania wilgoci.

Zrezygnowaliśmy już z przeprowadzki w grudniu , chcemy przeprowadzić sie w chyba w marcu - wszystko zallezy od stolarza - jego zdaniem dom musi być dośc mocno suchy.

Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na teamt materiałow w projekcie , albowiem mój wykonawca sam wszystko przelicza - na wątku M02 było wspomiane o złej ilości belek stropowych - rozmwaiałem z nim jak uniknąl tego błedu - i mowił , ze wszystko musi byc faktycznie przeliczane - zwłaszcza jak robisz jakiekolwiek przeróbki .

Tak w ogóle to domek wyszedł dośc duży - powiększając salon powiękaszasz tez pomieszczenia na górze .

Jak tylko zliczę to wrzucę na forum dotycgczasowy kosztorys.

Pzdr .Seba

Powiększyliśmy M02a o 1,8 m od strony salonu i jadalni - łączna powierzchnia salonu, jadalni i kuchni to 52 m2. Ale rownoczesnie wzrosła powierzchnia pomieszczenia nad saolnem - u nas sypialni - mimo wydzielenia balkonu - 40 m2.

Teraz salon u nas ma nicałe 30m2 , razem z jadalnią 42m2 - całkiem ciekawie to wyszło .

Aha powiększyliśmy dzięki temu kuchnię do ok. 10 m2 - o 40 cm .

Pzdr. Seba

[/url] http://picasaweb.google.com/sebamagda

Postaram się przedstawić taki wstępny kosztorys ( ceny brutto 7% )

stan zero - 29 000 PLN- ale bez ocieplnia fundamentów - będę robił później, przed układaniem klinkeru

stan surowy zamknięty - 192 000 PLN- , w tym ściany działowe, schody , okna + okna dachowe , dach( deskowanie pełne , papa , dachowka ceramiczna , instalacja odgromnikowa ) , kominy 3 sztuki,

instalacje sanitarne i co - już 38 500 PLN ( ale z piecem LING DUO na pellet )

instalacje elektryczne - 12 000 PLN - 1100metrow i 165 puszek , ale później byłoby tylko drożej

wykończenie zewnętrzne - jeszcze nie wiem PLN,

wykończenie wewnętrzne ( tynk + płytki - 32 000 PLN.

razem 303 400 PLN (brutto 7 %)

a tak po podliczeniach wszystkich wydatków z listy wyszło mi 315 000 - ale mam już kupiony caly klinker na dom i tarasy - nie doliczyłem , bo fizycznie jeszcze go nie ma " zamontowanego "

Pzdr. Seba .

U mnie buduje ekipa pod klucz.

Wyjątkiem sa elektrycy i fachowiec od co+hydraulika.

Jeszcze stolarza do podłog będę mial "obcego"

Reszta ekip , która wchodzi na budowe , to firmy współpracujące z moim wykonawcą .

Co do cen , to nie jestem pewien , czy samodzilne poszukiwanie jest tańsze.

Rownocześnie buduje sie moj kolega - za tynki, posadzki , dach od 1 m2 płacimy tyle samo , a ja często mam materiał taniej - rabat firmy.

Co jest istone - nie mam zganiania na innych wykonawcow , wszystko sobie sami planuja i robia "pod siebie " - bardzo ważne - starają się , żeby poźniej się nie męczyć.

Mam świdomość , że ten kosztorys jest wysoki - ale domek tej nie jest najmniejszy - mocno zaczynam zastaniwiać się nad zwiększeniem kredytu

U mnie własnie oceplanie budynku - styropian 15 cm , a wewnątrz ruszyły gładzie.

Za chwilę bedziemy z zona wybierać kominek - pólokrągły , " patrzący w róg salonu" .

Pzdr. Seba

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

No, no Seba, siedzisz cichutko, jak mysz pod miotłą i nic się nie chwalisz. Właśnie obejrzałam Twoją galerię, a tam, ho ho, sporo się dzieje. Widzę, że etap wykończeniowy pochłania Cię całkowicie, ale się nie dziwię, dom przeobraża się w oczach i to jak! Gratuluje!

Seba Czy zamierzasz wokół domu zrobić taki nasyp z ziemi? Podnosiłeś w tym celu dolną część domu?

mk CocaYna

Gratuluję . Wszystko przed Tobą.

Ja jestem na etapie walki z rozpaleniem pieca ( wymarzony pelet ) i uruchomieniem ogrzewania - słabo schną gładzie .

według planu jeszcze w styczniu całość podłóg , w lutym / marcu - stolarze , w tym samym czasie tynk zewnętrzny , klinkiery i podjazd z tarasem . Chyba na koniec marca przeprowadzka.

A dom rzeczywiście jest już częściowo podsypany, później jeszcze podsypanie lepszą ziemią.

Postaram się wrzucic jakieś nowe zdjęcia.

Pzdr. Seba

Dom jako taki nie został podniesiony na fundamencie - działka jest zróżnicowana

( usytuowana na górce ) i pomiędzy poziomem 0 - u nas róg ścian garaż i ściana garaż - kotłownia , a rogiem salonu i tarasu - po przekątnej , o ile dobrze pamiętam wyniosła 55 cm.

Poziom 0 wytyczaliśmy w tym miejscu , żeby później było łatwiej przygotować wjazd do garażu.

Aha udało mi się odpalić piec i nawet nie gaśnie , ale muszę jeszcze dokonać pewnych modyfikacji - podłogówka go zbyt mocno wychładza.

Seba