Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biała brama garażowa - czy ktoś ma?

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze i już posiadacze wymarzonego domku. Proszę powiedzcie czy wybrał ktoś do swego domu białą bramę garażową?

Jak przeglądam projekty to bardzo podobają mi się domy z białym deskowaniem, białą stolarką okienną, takimi samymi drzwiami wejściowymi no i bramą garażową. Tylko zastanawiam się czy to wszystko praktyczne. Bo tak jak jeszcze jestem sobie w stanie wyobrazić ciągłe mycie drzwi wejściowych ( no przynajmnej po każdym deszczu ) to nie bardzo widzę siebie szorującą bez przerwy wielką bramę garażową. Czy moja wizja jest realna, czy może się jednak mylę? Może to się nie brudzi w takim tempie jakby się wydawało? Proszę podzielcie się swoimi spostrzeżeniami, najlepiej jako posiadacze białej bramy.

Pozdrawiam

Ja wybrałam białą stolarkę, białe drzwi i będzie biała brama garażowa. Okna i drzwi już mam, a brama będzie za jakiś czas :D. Jak przygladam się domom wszystkich sąsiadów, którzy mają brązowe dodatki do domu i ten kurz z pola i drogi na ich oknach a szczególnie na bramie garażowej, to wcale nie żałuję swojej decyzji.

http://foto.onet.pl/upload/19/60/_295829_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/31/19/_498264_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/42/96/_498267_n.jpg

Jak widać u nas jest wszystko białe: drzwi wejściowe, drzwi z tyłu garażu (PVC system Gealan podobnie jak okna) a więc było oczywiste, że także brama garażowa (Wiśniowski). Mimo że działkę mamy narożną i obie drogi to nieasfaltowe żwirówko-piaskówki to brama własnie została umyta po raz drugi w swym niedlugim żywocie - raz na rok w lecie. Mieszkamy dwa lata (minie we wrzesniu).

Nie wyobrażałam sobie brązowej bramy przy białej stolarce. I wcale nie jest ciągle brudna. Mimo lekkiego zadaszenia deszcz też ją spłukuje. Więc jeśli taka Ci się podoba - polecem!

Ja robiłem niedawno rozpoznanie tego tematu i ustaliłem następujące fakty.

Przy segmentówkach nie ma wielkiego problmu z białym kolorem, ponieważ segmentówki w przeważającej większości zaopatrzone są w winylową warstwę ochronną, którą b. łatwo (i bez drżenia o zadrapanie) się czyści.

Natomiast bramy uchylne przeważnie mają pokrycie wykonane przez malowanie proszkowe, które daje taką półmatową powłokę i ponoć genialnie (opinia zasłyszana u kilu dystrybutorów) "łapie" brud i na dodatek potrafi żółknąć na słońcu.

Większość sprzedawców odradzała mi zakup białych uchyłek, tak więc będę je chyba dopasowywał do dachu i wezmę grafitowe. Albo szarpnę się na segmentówki - ale tu różnica przy dwóch bramach 260x220 przekracza 3000...

Może ktoś słyszał o uchyłkach powlekanych winylem, tak jak segmentówki?

Rzeczywiście bardzo ładnie to wygląda w domu Anny 99 no i chyba jakoś przeżyję mycie bramy raz do roku :D

Ziarno niepokoju zasiał ramol_1 - proszę wytłumaczyć blondynce co to jest "segmentówka"

Na pewno noe musisz raz do roku.

Mam białe wszystko oprócz ścian i pokrycia dachu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69d159700ad43afa.html

Jest ładnie (tak wszyscy twierdzą) i praktycznie.

Polecam.

A "segmentówka' w "uproszczeniu, to taka brama, która nie odchyla sie jak skrzydłowa, przy okazji zajmując miejsce przed bramą - tylko płaszczyzna złozona z połączonych ze sobą segmentów (poziomych pasów) które wyjeżdżają lub żjeżdżają góra/dół jak w podnoszonych żaluzjach okiennych albo szafie żaluzjowej.

Też polecam

Powodzenia.

ESKIMOS dziękuje za wyjaśnienia. Ja w międzyczasie doszkoliłam się o tych bramach na stronie firmy Wiśniowski, faktycznie te bramy segmentowe wydają się bardzo praktyczne.

Twój dom wygląda po prostu PIĘKNIE, chyba jeszcze nigdy w życiu nie widziałam domu o takiej elewacji, naprawdę robi wrażenie nie dziwię się że podoba się wszystkim jak pisałeś. Czy cała elewacja jest w tym kolorze? I przyznaj się czy sam na to wpadłeś czy gdzieś podpatrzyłeś? Dla mnie bomba !

Twój dom wygląda po prostu PIĘKNIE, chyba jeszcze nigdy w życiu nie widziałam domu o takiej elewacji, naprawdę robi wrażenie nie dziwię się że podoba się wszystkim jak pisałeś. Czy cała elewacja jest w tym kolorze? I przyznaj się czy sam na to wpadłeś czy gdzieś podpatrzyłeś? Dla mnie bomba !

Cieszę sie że Ci sie podoba.

Ja też wcześniej nigdy nie widziałem takiej elewacji.

Wszystko wokół beżowe, piaskowe, żółte, białe, itp.

Wpadłem na to sam na zasadzie - czy mój dom musi byc taki blady?.

W tym kolorze jest całe elewacja.

Z tyłu, od ogrodu jest duży 28 metrowy, widny taras przykryty półprzeźroczystym poliwęgalnem i dużo zieleni..

Na dziś w okolicy znalasłem już ze 2 nasladowców.

Zgłosili sie do mnie obcy ludzie abym zdradził im m. zakupu i kod tego koloru.

To im dałem - nie jestem egoistą.

Twój też będzie piękny - trzeba go sobie tylko wymarzyć.

Jeśli mógłbym Ci w czymś doradzić - to pisz (nawet na priva).

Pozdrawiam Cie ciepło i życzę powodzenia w realizacji Twojego PIĘKNEGO domu.

• 3 months później...
witam - z czego macie zrobioną białą podbitkę ?Czy są to jakieś plastikowe panele czy drewno malowane farbą a jeśli to jaką ?

Żadne drewno, żadne malowane (chyba ze lubisz sie bawić w malarza co drugi rok).

Z białych paneli (od paru lat bezobsługowo - są jak nowe). :D

No ok a co z krokwiami ?

eskimos masz tą podbitke z fakturą drewna czy gładkie?

Gładką.

Jestem leniwy i niechciałoby mi się szorować tej faktury co roku. :D

Chociaż........może byłaby ładniejsza? :wink:

Coś za coś. :)

No ok a co z krokwiami ?

Podbitkę mam prostopadłą do ściany, więc krokwie są całkowicie zabudowane i niewidoczne.

Pozdawiam.