Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę- zawiadomienie sasiadów

Acent

Recommended Posts

tak. Zawiadami ich również przy wydawaniu warunków zabudowy a potem jak wyda pozwolenie. Oni mają 14 dni na złożenie odwołania a jeśli tego nie zrobią to Twoje pozwolenie się uprawomocni i możesz startować. Oczywiście po zgłoszeniu budowy w Inspekcji i odczekaniu 7 dni.

Jest oczywiście sposób aby skrócić te 14 dni. Lecisz do sąsiadów i "gwałcisz" ich aby podpisali oświadczenie że nie będą się odwoływać a potem z tymi oświadczeniami do urzędu i dostajesz ładną pieczątkę. Właśnie ten sposób wczoraj przerabiałem a dziś mam już prawomocne pozwolenie.

tak. Zawiadami ich również przy wydawaniu warunków zabudowy a potem jak wyda pozwolenie. Oni mają 14 dni na złożenie odwołania a jeśli tego nie zrobią to Twoje pozwolenie się uprawomocni i możesz startować. Oczywiście po zgłoszeniu budowy w Inspekcji i odczekaniu 7 dni.

Jest oczywiście sposób aby skrócić te 14 dni. Lecisz do sąsiadów i "gwałcisz" ich aby podpisali oświadczenie że nie będą się odwoływać a potem z tymi oświadczeniami do urzędu i dostajesz ładną pieczątkę. Właśnie ten sposób wczoraj przerabiałem a dziś mam już prawomocne pozwolenie.

mam trzech sąsiadów, z których 2 już mieszka a jeden ma postawiony parter. Nic nie dostałem i nic nie podpisywałem. Teraz czekam na pozwolenie i moi sąsiedzi też nic nie dostali.

Nie wszyscy sąsiedzi, z którymi graniczy wasza budowa muszą dostać zawiadomienia. Tu chodzi o sąsiadów na których posesje będzie oddziaływać wasza budowa. Przykładem może być droga, która ma kilku właścicieli, a przez którą trzeba będzie prowadzić kanalizację. Tu wszyscy nie mogą wnieść sprzeciwu. U nas właściciel przez którego działkę potrzebowałem dojść do wodociągu, musiał osobiście zgłosić się do starostwa i tam po stwierdzeniu jego tożsamości, mógł napisać, że nie wnosi sprzeciwu. Oczywiście w tym przypadku chodziło o przyśpieszenie całej procedury.

• 10 years później...
Mieszkam na wsi, ulica razem z chodnikami ma szerokość około 7metrów. Planuje budowę obory dla bydła na działce która sąsiaduje z działką sąsiada "przez ulicę". Tzn sąsiad mieszka po drugiej stronie ulicy, jego dom stoi od płotu jakieś 4 metry. Czy gmina wyśle dla niego zawiadomienie o inwestycji?? W jakiej odległości od płotu (chodnika) mogę zacząć budowę??