Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podstawa prawna ogrodzenia działki

henek16v

Recommended Posts

Witam Mam pytanie może ktoś będzie w stanie mi poradzić! Czy istnieje podstawa prawna nakazująca ogrodzenie działki na której złożone mam materiały ale nie wykonuję jakichkolwiek prac budowlanych (kawałn ziemi i tyle) teren mam oznakowany tablicą "TEREN PRYWATNY ZAKAZ WSTĘPU". Na ogrodzenie uparł się jeden koleś i twierdzi że jest paragraf na to. Czy ktoś jest mi w stanie podać podstawę prawną? Dziękuję za ewentualną pomoc :roll:

Witam Mam pytanie może ktoś będzie w stanie mi poradzić! Czy istnieje podstawa prawna nakazująca ogrodzenie działki na której złożone mam materiały ale nie wykonuję jakichkolwiek prac budowlanych (kawałn ziemi i tyle) teren mam oznakowany tablicą "TEREN PRYWATNY ZAKAZ WSTĘPU". Na ogrodzenie uparł się jeden koleś i twierdzi że jest paragraf na to. Czy ktoś jest mi w stanie podać podstawę prawną? Dziękuję za ewentualną pomoc :roll:

A Ty chcesz postawić to ogrodzenie, czy nie chcesz go stawiac??

Z Prawa budowlanego takiego paragrafu nie ma.Chyba ze gmina jakaś nadgorliwa i wymyśliła w regulaminie że działki budowlane mają być pogrodzone (rózne pomysły czasem mają). :D

Art. 42.1. Inwestor jest obowiązany zapewnić: objęcie kierownictwa budowy (rozbiórki) lub określonych robót budowlanych oraz nadzór nad robotami przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności.

2. Kierownik budowy (robót) jest obowiązany:

1) prowadzić dziennik budowy lub rozbiórki,

2) umieścić na budowie lub rozbiórce, w widocznym miejscu, tablicę informacyjną oraz ogłoszenie zawierające dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia; nie dotyczy to budowy obiektów służących obronności i bezpieczeństwu państwa oraz obiektów liniowych,

3) odpowiednio zabezpieczyć teren budowy (rozbiórki).

oraz to co jest napisane w pozwoleniu na budowę - szczególne warunki.

odpowiednio zabezpieczyć teren budowy (rozbiórki).

kierownik budowy powiedzial ze jak bedę mial nieporzadek ... ktoś wlezie i zrobi sobie jakas krzywde ....to mam mandat z nadzoru budowlanego i koles moze zrobić sprawe cywilna

jesli masz wszystko "w miare "posprzatane i nie ma dolow pokopanych ......[ u mnie w powiecie ] nie egzekwuja nadgorliwie tego przepisu ...chyba ze budujesz sie gdzie jest duzy ruch obok budowy ---wtedy ogrodzenie konieczne

pogadaj z kierownikiem budowy i wyjasni ci jak ma być ....zeby bylo dobrze :lol: