henek16v 03.08.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Witam Mam pytanie może ktoś będzie w stanie mi poradzić! Czy istnieje podstawa prawna nakazująca ogrodzenie działki na której złożone mam materiały ale nie wykonuję jakichkolwiek prac budowlanych (kawałn ziemi i tyle) teren mam oznakowany tablicą "TEREN PRYWATNY ZAKAZ WSTĘPU". Na ogrodzenie uparł się jeden koleś i twierdzi że jest paragraf na to. Czy ktoś jest mi w stanie podać podstawę prawną? Dziękuję za ewentualną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 04.08.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Witam Mam pytanie może ktoś będzie w stanie mi poradzić! Czy istnieje podstawa prawna nakazująca ogrodzenie działki na której złożone mam materiały ale nie wykonuję jakichkolwiek prac budowlanych (kawałn ziemi i tyle) teren mam oznakowany tablicą "TEREN PRYWATNY ZAKAZ WSTĘPU". Na ogrodzenie uparł się jeden koleś i twierdzi że jest paragraf na to. Czy ktoś jest mi w stanie podać podstawę prawną? Dziękuję za ewentualną pomoc A Ty chcesz postawić to ogrodzenie, czy nie chcesz go stawiac?? Z Prawa budowlanego takiego paragrafu nie ma.Chyba ze gmina jakaś nadgorliwa i wymyśliła w regulaminie że działki budowlane mają być pogrodzone (rózne pomysły czasem mają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 04.08.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Jeśli jest to już plac budowy - od momentu dokonania zgłoszenia o rozpoczęciu budowy to działka powinna być ogrodzona - paragrafu nie pamiętam. Natomiast przed dokonaniem zgłoszenia nie ma takiego obowiązku no chyba że boisz się o materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 04.08.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Art. 42.1. Inwestor jest obowiązany zapewnić: objęcie kierownictwa budowy (rozbiórki) lub określonych robót budowlanych oraz nadzór nad robotami przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności.2. Kierownik budowy (robót) jest obowiązany:1) prowadzić dziennik budowy lub rozbiórki,2) umieścić na budowie lub rozbiórce, w widocznym miejscu, tablicę informacyjną oraz ogłoszenie zawierające dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia; nie dotyczy to budowy obiektów służących obronności i bezpieczeństwu państwa oraz obiektów liniowych,3) odpowiednio zabezpieczyć teren budowy (rozbiórki). oraz to co jest napisane w pozwoleniu na budowę - szczególne warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisga 04.08.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 odpowiednio zabezpieczyć teren budowy (rozbiórki). kierownik budowy powiedzial ze jak bedę mial nieporzadek ... ktoś wlezie i zrobi sobie jakas krzywde ....to mam mandat z nadzoru budowlanego i koles moze zrobić sprawe cywilna jesli masz wszystko "w miare "posprzatane i nie ma dolow pokopanych ......[ u mnie w powiecie ] nie egzekwuja nadgorliwie tego przepisu ...chyba ze budujesz sie gdzie jest duzy ruch obok budowy ---wtedy ogrodzenie konieczne pogadaj z kierownikiem budowy i wyjasni ci jak ma być ....zeby bylo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 05.08.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Z przepisu wynika jednoznacznie, że to kierownik (a nie inwestor) musi zabezpieczyć teren . A zabezpieczenie to niekoniecznie ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts