Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprawka dla pierwszoklasisty-sprawdzone firmy,dobre rady.

julcik

Recommended Posts

Słuchajcie ,wyprawiam dziecko do szkoły i oczekuję od tych ,którzy już to przeszli rad typu,które kredki są dobre,jaki tornister itp.

Będę wdzięczna za sugestie,bo wiem,że np.do zerówki kupiłam dziecku kredki ,ładnie zapakowane,dość drogie ,które jak się okazało do rysowania się nie nadawały.

Pozdrawiam i dzięki z góry :lol:

Witam. też mam ten problem , przeżywam bardziej niż mój pierwszoklasista. podpinam się pod temat więc. w tamtym roku kupiłam kredki małe , ale grubsze niż normalne, moim 2 muszkieterom - super nie złamały się ani razu, miękkie, do rysowania idealne. kupiłam je w LIDLU tylko nie pamiętam w Polsce czy na Słowacji, ale oferta z poślizgiem powtarzała się w LIDLU u nas i na Słowacji ,porównaliśmy ofertę .

• 3 weeks później...

Dzisiaj byłam na zakupach ,sklep fajnie zaopatrzony ale niestety obsługa młoda i bardzo niekompetentna.Zdałam się na siebie i dziecko,które np.wymyśliło sobie kredki za 18 zł z firmy Milan,bo gdzieś już nimi rysowało.Fakt faktem rysują świetnie,już przetestowane.Flamastry wzięłyśmy z Fibracolor ,też trafione.Pióro poleciła mi znajoma , z Leritza ,specjalnie dla pierwszaków do nauki pisania.Znajoma była bardzo zadowolona.

Tornister/plecak kupiłyśmy fajny z wkładką do ochrony plecków,tył taki"nadmuchiwany",materiał przeciwdeszczowy,myślę ,że będzie o.k.

Czeka nas jeszcze tylko kupienie okładek na książki i chyba na razie wszystko.

Zresztą teraz nie ma problemu z towarem,bardziej z kasą!W razie czego można wyskoczyć do sklepu i po sprawie.

Pozdrawiam wszystkich rodziców pierwszaków !

P.S. Niestety na forum zbyt wielu rad w temacie nie uzyskałam :cry:

• 2 weeks później...

O sorry pióro nie z Leritza tylko HERLITZA!

Wiesz ,ja kupowałam w zwykłym sklepie papierniczym,nie w żadnych hipermarketach.Tyle,że był to sklep samoobsługowy i naprawdę dobrze zaopatrzony.Mają akurat u nas punkty chyba w dwóch miastach i później robiłam zakupy w tym drugim -tam była obsługa bardzo fachowa,chociaż młoda! :D

Ale Herlitz,czy flamastry Fibracolor są ogólnie dostępne.W sumie zależało mi na tym żeby nie kupić jakiegoś dziadostwa.Na pióro uparłam się akurat to,bo strasznie mi go koleżanka zachwalała,z resztą zakupów radziłąm się sprzedawczyni.

Pozdrawiam ,życzę udanego wydawania kasy!

• 5 months później...
  • 1 year później...

Odświezam temat, bo dla mnie niebawem będzie baaardzo aktualny :wink:

Moje pytanie brzmi- czy wiecie cos na temat plecaków firmy gabol?

A jakie inne ewentualnie polecacie?

Na co zwrócic uwagę przy zakupie?

Chodzi mi głównie o dobry tornister, bo mój Kamil to taka 20 kilkogramowa drobina i boję sie że ten plecak go do ziemi przybije :roll: :-?

Paulka firm jest wiele, i fasonów ważne jest żeby plecak miał taki tył

http://www.frantis.pl/aukcje/plecaki/st63001a_j.jpg

Słyszałam ze w Niemczech aż do trzeciej klasy dzieci maja obowiązek, posiadać właśnie takie plecaki z takim "plecami" usztywnione i wyprofilowane. I naprawdę polecam, może i są takie plecaki droższe ale dziecko czuje różnicę.

Poza tym warto wybrać taki z gumowanym dołem lub na mini plastykowych nóżkach i w miarę najlżejszy.

Plecaki z takimi pleckami robi też stare, dobre PASO oraz Jansport.

Z doświadczenia wiem, że naprawdę dobre to powinny być kredki i temperówka. Nie marketowe za 2 złote, bo takie zazwyczaj trudno zatemperować (kiepskie drewno na oprawkę), łamią się co chwila. Bardzo dobre są kredki o przekroju trójkątnym - wymuszają prawidłowe trzymanie. Reszta, czyli gumka, linijka, piórnik, ew. pióro czy długopis - mają bardzo krótki żywot, najczęściej znikają w tajemniczych okolicznościach i trzeba kupić następne :wink: Im dziecko starsze, tym "przerób" akcesoriów jest mniejszy... przynajmniej u moich dzieci.

• 1 month później...

Paulka Ja polecam plecak Gabol. Mój syn przez trzy lata taki miał i pewnie miałby i na ten rok ale idzie już do czwartej klasy i chce miec mniej "dziecinny". Plecak wygląda praktycznie jak nowy.

Kredki wg mnie bardzo dobre to BIC Tropicolours, są miękkie i mają ładne kolory. BIC Evolution i Herlitz są dośc twarde. Nie polecam też szczególnie kredek Progresso (takie bez drewna, tylko powleczone lakierem) bo są ciężkie, przez co łatwo się łamią.

• 2 years później...