Turner 25.03.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Mam juz w domu rozprowadzoną instalację antenową. Teraz chcę połączyć sygnał z anteny satelitarnej z sygnałem z anteny naziemnej. Na razie nie wiem jak to zrobic. Może już ktoś coś takiego zrobił i może doradzić jakiego rodzaju urządzenia są do tego potrzebne i czy jest to wogóle mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 25.03.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Szkoda ze dopiero teraz zaczynasz sie nad tym zastanawiac. Najprosciej rozprowadzic sygnaly tym samym kablem co sygnaly TV naziemnej - ale musi to byc dobry kabel przenoszacy wyzsze czestotliwosci 1-2GHz. Wowczas kabel z anteny satelitarnej (na wyjsciu konwertera) podlaczasz do sumatora a do drugigo wejscia sumatora podlaczasz kabel od TV naziemnej (sumator tez musi byc na odpowiednie pasmo - satelitarne). Wyjscie sumatora rozprowadzasz po prostu pozniej po calym domu. Nie wiem w jakiej fazie jest twoja instalacja ale bedziesz musial gdzies podac sygnal z sumatora. Ewentualnie rozprowadz 2 siec kablowa rozprowadzajaca sygnal satelitarny. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 25.03.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Natomiast jeśli konwerter ma być tylko w jednym pomieszczeniu to wówczas tam gdzie schodzą się przewody od anteny satelitarnej i naziemnej (np. na poddaszu) łączysz je sumatorem (takim jak wspomniał Dave). Taki sygnał rozprowadzasz po poszczególnych pomieszczeniach (Jedna nitka na każde gniazdko). Następnie musisz zastosować gniazdko antenowe z wyjściami SAT i TV. Ja tak zrobiłem i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turner 25.03.2003 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Zastanawiałem sie juz nad tym wczesniej. Instalacje mam juz rozprowadzoną za pomocą kabla satelitarnego z gniazdami o odpowiedniej impedancji. Moje wątpliwości wzięły sie tylko stąd że wyczytalem na stronie http://www.dipol.com.pl że zsumowanie sygnału satelitarnego (chodzi tu o telewizje cyfrową) i naziemnego nie jest mozliwe przy użyciu sumatorów. Skoro takie instalacje juz u Was działają to napiszcie jakie dokładnie sumatory wykorzystujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 25.03.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 To zależy jeszcze od tego ile chcesz zinstalować tunerów satelitarnych. Jeśli jeden centralny to nie ma problemu bo stosujesz standartowe rozgałęziacze sygnału antenowego. Jeśli kilka tunerów satelitarnych sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Najlepiej było by osobnym przewodem, bo na niektórych kanałach możesz mieć zakłócenia. Na stronie o której wspomniałeś jest taki schemat rozwiązań.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 25.03.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Nie powinno byc problemu z sumowaniem sygnalu satelitarnego i naziemnego. Pracuja one w roznych pasmach i sa oddzielone odstepami w postaci wielu MHz. Rowniez powszechnie produkowane gniazda RTV+SAT podlacza sie do jednego kabla ktorym nadawane sa zsumowane sygnaly. Mozesz podac dokladny adres strony z Dipola, na ktorej napisane jest ze nie mozna sumowac ? Z tego co pamietam to oni na schematach tez maja sumatory. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 25.03.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 A mnie w sklepie powiedzieli, że można jednym kablem, ale trzeba zainstalować takie urządzenie, co kosztuje kilkaset zł. Na zdrowy rozum myślałem, że można, ale dałem jednak dwa kable równolegle.Moja sieć rtv to antena sat i tv naziemnej, od nich dwa kable do puszki, w której mam rozdzielacze sygnału - tv i sat do sypialni i salonu + po drodze tv do innej sypialni (a nuż kiedyś dzieciak będzie chciał telewizorek?)Prowadziłem w peszlu, bo ci sami mówili mi, że wapno może z czasem wyżreć delikatną izolację koncentryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 25.03.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 A mnie w sklepie powiedzieli, że można jednym kablem, ale trzeba zainstalować takie urządzenie, co kosztuje kilkaset zł. Na zdrowy rozum myślałem, że można, ale dałem jednak dwa kable równolegle.Moja sieć rtv to antena sat i tv naziemnej, od nich dwa kable do puszki, w której mam rozdzielacze sygnału - tv i sat do sypialni i salonu + po drodze tv do innej sypialni (a nuż kiedyś dzieciak będzie chciał telewizorek?)Prowadziłem w peszlu, bo ci sami mówili mi, że wapno może z czasem wyżreć delikatną izolację koncentryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sp9wus 25.03.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Proszę bardzo: http://www.hollex.pl/sklep.php?DID=7&CID=6 do wyboru do koloru Wszystko zależy od tego do ilu pokoi potrzebujemy doprowadzić instalację i czy chcemy korzystać z jednego czy z dwóch satelitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.03.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 TURNER. Z Twojego pytania wynika, że potrzebujesz połączyć jednym przewodem pojedynczą antenę TV i antenę SAT z zwykłym, pojedynczym konwerterem.Przy antenach (TV i SAT) należy zastosować tzw. diplexer – zwrotnicę sumującą sygnał z anteny TV i anteny SAT. Wówczas jednym przewodem sprowadzamy do miejsca odbioru sygnał z obu anten. W miejscu odbioru instalujemy gniazdo RTV + SAT (lub kolejny diplexer), do którego osobnymi przewodami dołączamy telewizor i tuner SAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 26.03.2003 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Uzupełniając dodam że jeśli ktoś chce mieć więcej niż jeden odbiornik satelitarny w domu to trzeba zastosować bezpośrednio przy antenie sat (czaszy na dachu) tzw konwerter "dual" (jeśli mamy dwa odbiorniki) lub "quatro" (jeśli cztery niezależne odbiorniki satelitarne). W tym wypadku kable koncentryczne można sobie doprowadzić do np czterech pokoi a następnie umieścić w tych pokojach gniazdka sat (są ładne podtynkowe). Można wtedy w każdym pokoju podłączyć inny tuner satelitarny który będzie odbierał różne programy. Czasza mamy wtedy jedną a odbiorników kilka. Jest to praktyczne i dobre rozwiązanie. Do każdego z tych kabli można również "zsumować" zwrotnicą sygnały z TV naziemnej i radia. Trzeba wtedy użyć innych gniazd końcowych typu TV-SAT-R (dostępne w sprzedaży tylko droższe ok. 50 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 26.03.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Witam. Jeśli chcemy rozprowadzić sygnał do większej ilości odbiorników sat. można tez zastosować konwerter z oddzielnymi wyjściami dla polaryzacji poziomej pionowej + odpowiedni multiswitch.Co do sumowania pewnie chodziło o to, że nie można sumować takim zwykłym sumatorem tylko odpowiednim do tego celu z separacją dla składowej stałej na wejściu anteny naziemnej. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 26.03.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 A co jeżeli chcemy aby sygnał wyjściowy z Tunera SAT był odbierany we wszystkich gniazdach ?Czy wystarczy jakiś sumator na wyjściu ?Jeszcze jedno pytanie, czy w takim przypadku konieczne jest stosowanie wzmacniacza antenowego ? Dzięki, Bedi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 26.03.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 W wypadku TV SAT jest łatwo uzyskać ten sam sygnał w kilku gniazdach przez rozdzielenie sygnału, ponieważ sygnał z konwertera jest dość silny. Problem polega na tym że konwerter umieszczony przy czaszy musi mieć zasilnie od 12 do 18 V. Wtedy nie można podłączyć równolegle kilku odbiorników na tę samą linię. Bowiem każdy z nich daje inne napięcie. A jeszcze ważniejsze jest to że antena satelitarna odbiera sygnał w tak jakby czterech podzakresach: 1) dolne pasmo pol. poziomo H 2) dolne pasmo pol. pionowa V 3) górne pasmo pol. pozioma H 4) górne pasmo pol. pionowa.V Pasma przełącza tuner satelitarny a ustawia je konwerter. Dlatego właśnie nie można podłączyć kilku tunerów sat do jednego konwertera równolegle. Zmiana kanału TV na jednym tunerze uniemożliwiałby odbiór innego kanału np. na innym tunerze. Własnie dlatego musimy mieć konwerter dual lub quatro.Aby zasosować Multiswitch musisz mieć cztery konwertery przy czaszy i wtedy można podłączyć np 8 czy 16 odbiorników. Myślę że w typowym domku nie potrzeba Mulitiswitcha bo w sumie będzie to drogie rozwiązanie. Na cztery gniazda tańszy będzie konwerter quatro i cztery kable do czterech pokoi. Jeśli od konwertera do gniazdek nie będzie więcej niż 50 m to nie trzeba będzie stosować dodatkowego wzmacniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 26.03.2003 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 A co jeżeli chcę mieć jeden konwerter i jeden tuner, a sygnał z tego tunera ma być dostępny we wszystkich gniazdach. Wiem, że wszędzie będzie dostępny ten sam kanał, ale zaletą takiego rozwiązania będzie możliwość oglądania kanałów TVSAT w każdym pomieszczeniu z gniazdkiem bez konieczności posiadania kliku tunerów TVSAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 26.03.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 To już rodzaj mini kablówki ... Prawie każdy tuner sat ma wyjście audio i video lub wyjście modulatora takie jak np magnetowid. Te wyjścia podłącza się do: 1)videosendera czyli coś w rodzaju mini stacji nadawczej w obrębie swojego domu i wtedy masz połączenie bezprzewodowe (dobre jak się ma telewizory przenośne z własnymi antenami) 2)zewnętrznego modulatora wzmacniacza na określony kanał TV i dalej jednym kablem szeregowo od pierwszego gniazdka TV do ostatniego gniazdka TV (tzw gniazda przelotowe). Takie modulatory są stosowane w TV kablowej. 3) najprościej do wyjścia modulatora TV który jest już w tunerze podłączyć wzmaniacz w.cz i dalej lecieć kablem szeregowo jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 27.03.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Witam. W takim przypadku najwygodniej jest podpiąć wyjście z modulatora do wolnego, odpowiedniego wejścia w zwrotnicy antenowej anten "naziemnych", o czym pisałem w innym wątku kilka tygodni temu. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts