Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie gazowe czy elektryczne?

Recommended Posts

MARKOG masz rację, zagalopowałem się.

Odszczekuję:

Taryfa G12 ma sens przy użytkowaniu pompy ciepła.

Czy mógłbyś rzucić jakieś kwoty dla porównania.

Pozdrawiam

Wlasnie mnie zmusiłes do silnych obliczeń :) rzucam tabelkę z tego roku:

Okres__________|_Zuzycie N(kwh)_|_Zużycie W(kwh)_| koszt N(zl)| koszt W(zl)| razem (zl)

13.01-22.03_____|__2791________|__1245________ | 607 _____| 527 _____| 1134

22.03-22.05_____|___980________|___583________ | 213 _____| 247 _____| 460

22.05-17.07_____|___414________|___383________ | _90 _____| 162 _____| 252

Współczynniki "wypełnienia" mamy: ZużycieN/(zuzycieN+zuzycieW) [%]

1. 69% -zima ostra

2. 63%

3. 52% - lato

koszt dla taryfy G 11 mamy"

1. (2791+1245)*0,37332=1506 zł tj 33% więcej

2. (980+583)*0,37332=583,50 tj 27% wiecej

3. (414+383)*0,37332=298 tj 18% wiecej

uuuf chyba dobrze

Jeszcze czeka mnie przeliczka statystyczna na G12g i już

Juz wstepnie doliczyłem - przejscie na taryfe G12g o ile będzie można da mi oszczędnośc ( na razie statystyczną i bez uwzględnienia darmowej soboty i niedieli ) o co najmniej 100 przy moim pierwszym rachunku) - podejrzewam ze dojdzie do 150 :) - w poniedziałek dzwonie do fabryki prądu.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli można w formie sprostowania. Większość PC jednocześnie podgrzewa CWU i wtedy faktycznie ich COP osyluje około 3 (praktycznie nieco powyżej - można przyjąć średnią 3,3). Natomiast jeśli PC tylko ogrzewa, to przy "całkowitej podłogówce" jej COP wynosi 4,5 i wyżej.

Biorąc to pod uwagę to uzyskanie kwoty 0,1 zł za 1 kW/h jest możliwe w każdej taryfie prądowej.

Geezer,

Energia elektryczna wytwarzana jest z 40-45 % sprawnoscia (elektrownie weglowe)

Z tego powodu energia elektryczna zawsze bedzie drozsza od "pierwotnych" nosnikow energi jak wegiel, olej czy gaz.

Nie wiem jak to sie ksztaltuje w elektrowniach atomowych - ale dopoki istnieja elektrownie konwencjonalne, producenci pradu z atomowek beda trzymali ceny "o grosz nizsze" zeby maksymalizujac zyski byc konkurencyjnymi.

(Y)

W Anglii 3/4 domów ogrzewa się prądem z atomówek, jest konkurencja i ludzie płacą mniej za takie ogrzewanie niż gdyby to robili gazem.

U nas węgla na pewno wystarczy na dłużej niż gazu i ropy. Chinole będą brać coraz więcej gazu bo tak im wygodniej niż wieźć morzem tys. ton węgla.

Geezer,

Energia elektryczna wytwarzana jest z 40-45 % sprawnoscia (elektrownie weglowe)

Z tego powodu energia elektryczna zawsze bedzie drozsza od "pierwotnych" nosnikow energi jak wegiel, olej czy gaz.

Nie wiem jak to sie ksztaltuje w elektrowniach atomowych - ale dopoki istnieja elektrownie konwencjonalne, producenci pradu z atomowek beda trzymali ceny "o grosz nizsze" zeby maksymalizujac zyski byc konkurencyjnymi.

(Y)

W Anglii 3/4 domów ogrzewa się prądem z atomówek, jest konkurencja i ludzie płacą mniej za takie ogrzewanie niż gdyby to robili gazem.

U nas węgla na pewno wystarczy na dłużej niż gazu i ropy. Chinole będą brać coraz więcej gazu bo tak im wygodniej niż wieźć morzem tys. ton węgla.

z tą anglią to nie prawda a w porównaniu z gazem elektryga kosztuje tam więcej

pozdr. :)

Tak czy inaczej w nowym domku (może kiedyś uda mi się przekonać łajw) podstawowoym ogrzewaniem byłby...prąd. Ale nie grzejniki i kociołek elektryczny tylko inne rozwiązanie.

Dlaczego? Informacje od Jeziera i własne obserwacje.

Prosimy o więcej szczegółów ..... brzmi tajemniczo :D