Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin

Gość

Recommended Posts

Z czego komin ?? Dom parterowy w ktorym komin musze wybudowac komin celem podlaczenia kominka poszukuje czegos podobnego jak scheindl : tj. pustak kominowy kanal + wentylacja.(ale nie za takie pieniadze)

Wysokosc pomieszczenia to ok 2.9 m jak wysoko musze wyjechac z kominem ??

Witaj

Ja osobićsie kupiłem specjalne terakotowe pustaki kominowe w firmie w Siemianowicach (mają też oddział w Katowicach). Oni są importerem tych pustaków z francji.

W tym momencie nie umię skojażyć nazwy firmy ale mailni do mnie jak cię zainteresują.

Ale do rzeczy: taki pustak - 2 komorowy ma wysokość 25 cm. Nakłada się jeden na drugi (ma odpowiednią budowę) więc praktycznie wkładasz jak klocek do klocka i oczywiście zaprawka i silikon na kancik do środka. Wyobraż sobie że cały komin (wysokość 8,5m) wyszedł mnie 1000 zł. Jest to komin do kominka z kanałęm wentylacyjnym. Bardzo dobre rozwiązanie - a w końcu we Francji kom inki stosują od lat więc głupot nie robią. A te systemy kominowe Schidla - promowane zawsze i wszędzie kosztowały by cirka 3000 zł !!

Pozdrawiam

MirZaw

Jest producent w Boguchwale k/ Rzeszowa systemów kominowych. Połowę taniej od schiedla. Mam zamiar kupić , bo producent to znana od lat firma produkująca izolatory ceramiczne na linię wysokiego napięcia. wię c jakośc wkładów kominowych powiina być dobra. poza tym robią również systemy wentylacyjne. Namiary na firmę ; ZAPEL 017/08720320

Osobiście kupiłem te przewody ceramiczne - polecam. Nie produkują ich w Boguchwale niestety, ale importują z Czech, albo Słowacji - nie pamiętam. Można kupić osobno pustaki i przawody ceramiczne - wytrzymują około 600 st C. Łączy się je specjalnym kitem, który też tam możesz kupić 4 kg na około 12 mb komina

Osobiście kupiłem te przewody ceramiczne - polecam. Nie produkują ich w Boguchwale niestety, ale importują z Czech, albo Słowacji - nie pamiętam. Można kupić osobno pustaki i przawody ceramiczne - wytrzymują około 600 st C. Łączy się je specjalnym kitem, który też tam możesz kupić 4 kg na około 12 mb komina

• 2 weeks później...
Proponuję użyć wkłady ceramiczne firmy Marywil (produkcja polska). Są w ofercie PSB. Ceny raczej przystępne. Zainstalowałem u siebie (remont komina) - działają bez zastrzeżeń. Tylko trzeba wybrać dla jakiego rodzaju spalin (gaz/olej lub węgiel/drewno - troszkę droższe). Przekrój kwadratowy lub okrągły. Elementy łączy się na zaprawę szamotową.