Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość tomasz sulej

Witam.

Zawsze jest tak, żę robocizne wycenia sie wg punktów. Trudno jest określić ile w Pana przypadku bedzie kosztowała instalacja wodna i gazowa. Prosze podac wiecej szczegółów.

Pozdrawiam Tomasz Sulej

Gość tomasz sulej

Witam.

130 za punkt to znaczy? Dla nie których punkt to jest umywalka czyli woda zimna, ciepla i kanalizacja dla mnie jako wykonawcy to 3 punkty. Jeżeli zas chjodzi o grzejnik to jeden punkt. Jeżeli wiec liczy za umywalkę jako punkt to suma sumarą na jedno wyjdzie.

Pozdrawiam Tomek Sulej

Zapłaciłem 3000zł (z rachunkiem) za:

- 2 punkty gazowe (kuchenka, kocioł)

- kotłownie (kocioł turbo + zasobnik)

- 11 grzejników

- 9 punktów z ciepła wodą (z cyrkulacją)

- 13 punktów z zimną wodą

- 7 punktów kanalizacyjnych (część była zrobiona wcześniej)

- montaż stelaża do wc

Kanalizacje zewnętrzną zrobie samodzielnie (35m). Doprowadzenie wody do budynku (32m) kosztowało mnie 1300zł. Doprowadzenie gazu (30m) będzie mnie kosztować 1000zł + koszt koparki (poniżej 100zł).

PS. Oczywiście wszystkie wymienione kwoty, to koszty robocizny. Instalacje wewnętrzne miałem wykone w lipcu tego roku, a przyłącze wodne lipcu zeszłego roku.

pozdrawiam

Konrad

Nie licząc doprowadzenia wody do budynku:

1. Montaż 2 liczników + filtr do wody;

2. Punkty poboru wody: zlew, zmywarka, umywalka, wanna, prysznic, pralka, 2*wc oraz 1*bidet (wraz z montażem stelaży Geberit DUO-FIX), piec co, 2*kran ogrodowy.

3. Punkty odbioru wody do ww (kanalizacja);

4. Punk spuszczania wody z obiegu do kanalizacji;

To chyba z grubsza tyle. Całość 5300zł w tym robocizna 1600zł. Roboty wykonane jakiś miesiąc temu.

• 2 weeks później...
Witam.

130 za punkt to znaczy? Dla nie których punkt to jest umywalka czyli woda zimna, ciepla i kanalizacja dla mnie jako wykonawcy to 3 punkty. Jeżeli zas chjodzi o grzejnik to jeden punkt. Jeżeli wiec liczy za umywalkę jako punkt to suma sumarą na jedno wyjdzie.

Pozdrawiam Tomek Sulej

Witam i niestety nie mogę się zgodzić na to że ciepła zimna woda i kanał to trzy punkty ja też jestem wykonawcą i od zawsze liczy sie to za jeden punkt. Mam zatem rozumieć że w pana wykonaniu ciepła zimna woda i kanał kosztuje 390zł.???

Gość tomasz sulej

Witam.

Drogi instalatorze ja tez jestem z branży i wszyscy moi znajomi podobnie jak ja liczą oczko wodne z osobna, czyli umywalka trzy oczka. Suma sumarą na jedno wychodzi.

Pozdrawiam Tomasz Sulej

• 4 weeks później...

Za wykonanie CO + woda i kanaliza na poddaszu zapłaciłem 3600

Dom o powierzchni 190 m2 w tym 14 grzejników piec na groszek dwie łazienki i kuchnia z dodatkowym mieszaczem do ciepłej wody

Za punkt płaciłem 100 zł