Watton 04.08.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 No witam wszystkich Wybaczcie na wstepie za dziwaczne moze zadawanie tych pytan, ale to przez to, ze slabiutko sie znam na budowaniu domow Buduje sie domek 114 m2 pow. uzytkowej + garaz.... parter + uzytkowe poddasze. Na dzialce jest gaz ziemny. Planuje zakup pieca na gaz ( Vaillant, Viessmann a moze jeszcze inny ) NIE kondensacyjnego, dwufunkcyjnego z zamknieta komora spalania. Bedzie tez kominek z DGP. W salonie i w pokojach beda grzejniki. Na parterze w kuchni, holu i lazience oraz na pietrze tylko w lazience chcialabym zeby bylo ogrzewanie podlogowe. Pyt. nr 1 Czy ja dobrze rozumiem, ze maty grzejne to nie to samo, co ogrzewanie podlogowe??? Przez to, ze kuchnia bedzie mala ( 8 m2) i tak a nie inaczej zabudowana meblami,nie chce/nie mam gdzie dac grzejnikow (kaloryferow). Czy w kuchni dawac ogrzewanie podlogowe czy maty grzejne?? Czy same maty ogrzeja mi kuchnie?? I podobnie z lazienka: Pyt. nr 2 Czy jak dam w lazience mate grzejna, to czy ona sama mi ogrzeje lazienke ( 4,2 m2), czy bede musiala rowniez dac grzejnik/kaloryfer na sciane? Czy moze lepiej sama podlogowka i juz wtedy bez grzejnika na scianie i bez maty grzejnej? Pyt. nr 3 Hol tez jest niewielki 2,3 m2 i nie chce dawac grzejnika na sciane. Podlogowka czy moze nic w nim nie dawac??? Czy wystarczy tylko cieplo z kominka z DGP z salonu??? Jak radzicie kochani?? Bede wdzieczna za jakies rady pozdrawiam budujacych Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/58734-jakie-ogrzewanie-domek-114m2-prosze-o-rade/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 04.08.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Czytam czytam i nic nie pojmuje, jakie ma być ogrzewanie? jeśli jest gaz ziemny to o jakich matach piszesz? Chcesz ogrzewanie podlogowe proszę bardzo, ale mata?????? Dlaczego nie piec kondensacyjny? Oj musisz troszkę poczyta moze nawet więcej niż troszkę pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/58734-jakie-ogrzewanie-domek-114m2-prosze-o-rade/#findComment-1295095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 04.08.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Własciwie Watton dokonałas już wyboru i to właściwego, z kotłem również. Nie pakuj się w kondensata, bo przy Twojej powierzchni różnica w cenie zamortyzuje się za 30 lat (czyli nigdy - po 15 latach zmienisz kocioł). Trochę Ci się pomyliło z tymi matami i śmieją się, ale złośliwcy nie powiedzą o co chodzi. Maty są elektryczne i nie mieszajmy nimi już. Tak korespondencyjnie to nie da się. Musisz wziąć z polecenia ekipę, która Ci to zaprojektuje i wykona. Ale pytaj, bo im więcej wiesz tym lepszy będzie efekt, nawet z dobrą ekipą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/58734-jakie-ogrzewanie-domek-114m2-prosze-o-rade/#findComment-1295156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts