PaulSoiree 04.08.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Projektując wg. własnych pomysłów łazienkę, wpadłem na pomysł wpuszczenia trochę muzyki do kąpieli.Zastanawiam się jednak jak to zrobić. Wystarczyłby jeden głośnik, najlepiej gdyby łączył się bezprzewodowo z komputerem - problem jednak leży również w tym, że w łazience jest dość wilgotno, co nie sprzyja elektronice. Co myślicie o tym pomyśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 05.08.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Projektując wg. własnych pomysłów łazienkę, wpadłem na pomysł wpuszczenia trochę muzyki do kąpieli. Zastanawiam się jednak jak to zrobić. Wystarczyłby jeden głośnik, najlepiej gdyby łączył się bezprzewodowo z komputerem - problem jednak leży również w tym, że w łazience jest dość wilgotno, co nie sprzyja elektronice. Co myślicie o tym pomyśle? Mam to od dawna. W obudowie rur zmieściło sie zwykłe radio samochodowe (stereo) z odtwarzaczem zasilane przez mały 12 V zasilacz kupiony za 10 zł. na Wolumenie. Załącza sie dodatkowym klawiszem włącznika oświetlenia nad lustrem (ale mozna i na pilota). Dostęp do radia przez i tak istniejący otwór rewizyjny (wyjmowana płytka). W suficie 4 głośniki ( zakupione czarne kratki musiałem przelakierować na biało). Radio nastawione na stacje "łagodne przeboje", ew. ulubiona płyta wymieniana jak stnie się już nieulubiona. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 05.08.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 U mnie takich bajerow nie ma mam przy wannie na rurze od prysznica powieszone male tranzystorowe radyjo specjalne do lazienek.... bylam bardzo zdziwiona ze przy lazience bez okna w srodku mieszkania z antena w srodku tak dobrze moze odbierac. Radio ma juz dobrych kilkanascie latek i gra jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.08.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Pare dni temu ogladalem program w TV.Wlasnie bylo o inteligentnym domu i byl przykladowy dom. Byly w nim m.in. pomontowane "scienne radia",tak to sie chyba nazywalo,w lazience bylo rowniez.Firma ,ktora to robila to http://www.tema.pl. Nie twierdze,ze masz u nich cos kupowac,ale moze tam znajdziesz jakies rozwiazania dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulSoiree 06.08.2006 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Zastanawia mnie najbardziej, czy gdy para dostanie się do głośników, to przypadkiem nie porobią się zwarcia tudzież spadnie jakosć dźwięku. Wolałbym jednak nie montować samego radia w łazience, ale znaleść głośnik bezprzewodowy, który złapie mi z odległości 5-7m od komputera. Co więcej głośnik ten musiałby być taki jak w McDonaldach itp. czyli płaski, wmontowany w sufit, ewentualnie pod umywalką w szafkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulSoiree 06.08.2006 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Zastanawia mnie najbardziej, czy gdy para dostanie się do głośników, to przypadkiem nie porobią się zwarcia tudzież spadnie jakosć dźwięku. Wolałbym jednak nie montować samego radia w łazience, ale znaleść głośnik bezprzewodowy, który złapie mi z odległości 5-7m od komputera. Co więcej głośnik ten musiałby być taki jak w McDonaldach itp. czyli płaski, wmontowany w sufit, ewentualnie pod umywalką w szafkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.08.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Zastanawia mnie najbardziej, czy gdy para dostanie się do głośników, to przypadkiem nie porobią się zwarcia tudzież spadnie jakosć dźwięku. Wolałbym jednak nie montować samego radia w łazience, ale znaleść głośnik bezprzewodowy, który złapie mi z odległości 5-7m od komputera. Co więcej głośnik ten musiałby być taki jak w McDonaldach itp. czyli płaski, wmontowany w sufit, ewentualnie pod umywalką w szafkę Witaj Nie ma problemow z glosnikami w lazience. Hans Grohe np proponuje w kabinach prysznicowych nie tylko radio stereo ale takze telefon a na specjalne zyczenia panel lcd. Nie radze natomiast stosowac rozwiazan samochodowych i zwyklych glosnikow z mebranami papierowymi. Do pomieszczen mokrych i goracych sa specjalne glosniki , ktore mozna montowac nawet w saunach i lazniach parowych, basenach itp. Jeden specjalny glosnik tzw. sumaryczny zastapi w lazience dwie kolumny. Wymiary takich sciennych czy sufitowych glosnikow to grubosc zaledwie najczesciej 11cm a czesto i mniej /glosnik wraz z opakowaniem/. System naglosnienia i sterowania dzwiekiem w domu moze byc prosty jak i bardzo skomplikowany. Panel sterujacy montuje sie w scianie, moze byc polaczony z tradycyjnym cd, radiem lub z twardym dyskiem z kompa albo internetem. Moze to tworzyc lub byc czescia tzw multiroom-u. Polecam glosniki do tego przystosowane np Speakercraft lub JBL z keflarowymi mebrankami pracujace w trudnych i ekstremalnych warunkach. Nie polecam Ci glosnikow bezprzewodowych. To generalnie kiszka - kompresja dzwieku jest tak duza , ze ew do bylejakiego kina domowego sie to nada ale dla dobrej muzyki - nigdy. Z firm , ktore osobiscie dobrze znam i z czystym sumieniem polecam to Art Cinema http://www.artcinema.pl . Maja oni wykonanych sporo trudnych realizacji w saunach, basenach i lazienkach nie tylko z multiroomem w roli glownej Pracuja na terenie calego kraju rzecz jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.08.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam. od dawna przy wykonywaniu instalacji elektrycznej obiektu wykonuję instalację audio, również w łazienkach (stereo). Wszystko wg życzeń klienta. Chociaż najczęciej wystarcza "rzucenie" przewodów głonikowych do łazienki, a ródło muzyki jest na zewnštrz.Głoniki sš przeważnie wbudowane w jakie cianki lub sufit. Wszystko zależy od układu pomieszczenia i usytuowania jacuzzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 15.08.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 w lazience nad wanna mam 2 głosniki samochodowe zamontowane w suficie podwieszanym - wisza sobie tam 1.5 roku i jest ok - muzyka płynie:)Podłączone są do radia, które znajduje się w pokoju - kable poprowadzone za listwami przypodłogowymi w duzym pokoju - przewiercony otwór do lazienki i podłaczone głosniki.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.08.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Widziałem w Warszawie na Bartyckiej radio montowane pod płytkę glazury. Wszystko rozwiązanie systemowe, tylko jakaś paskarska cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 16.08.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Są specjalne radyjka kuchenne podwieszane pod szafki wiszące, np. Thomson lub Grundig. Również z odtwarzaczami CD. U nas od wielu lat w kuchni wisi takie cuś, dość blisko kuchenki, nigdy mu para nie szkodziła. Natomiast w łazience mamy bardzo stare polskie radio z zegarkiem (jeszcze wskazówkowym) i też hula już ze 20 lat - Unitra Diora o nazwie Pionier. A więc jak najbardziej, wielce miło jest w łazience przy dźwiękach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 20.08.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Ja też sobie wymyśliłem jakąś elegancką małą wieżyczkę do łazienki - mam sporo miejsca. Ale hydromasaż w wannie strasznie głośno działa, więc sam już nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 22.08.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Mi też się podoba takie rozwiązanie, spotkałem się z tym w hotelu. zainstaluję pewnie jakieś radyjko samochodowe na mp3, no-name mozna kupic za ok. 400 zł . Muzyczka musi być!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts