frykow 28.09.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Tak jak Ci frykowa radzi Ja rozumiem, Goździkowa, ale żeby tak Frykowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 28.09.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Tak jak Ci frykowa radzi Ja rozumiem, Goździkowa, ale żeby tak Frykowa? A mi się nacisnęło razem z w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek208 28.09.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Witam. Jaka firma produkuje takie osadniki trzykomorowe 2000l? Gdzie w woj. lubelskim mogę taki kupić?http://www.allegro.pl/item755176626_przydomowa_oczyszczalnia_sciekow_3_komorowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 03.10.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 A nie możesz po prostu wykopać rowów metr głębiej i zasypać ten metr piaskiem? Ile mb bieżących tradycyjnego drenażu zmieścisz u siebie? Z tego to wiem, drenaże nie mogą być głębiej niż 70-80 cm pod poziomem terenu. A jak chodzi o miejsce na działce to największym problemem jest spadek terenu - drenaż ma mieć bardzo niewielki spadek, więc gdybym kładła drenaż prostopadle do warstwic to w jednym miejscu byłby bardzo głęboko, a w innym płytko. Na tym odcinku mam możliwość położyć dreny max. 9 m długości, więc musiałoby ich być 5 szt, co zajęłoby na szerokości 5*1,5 m=7,5 m. Można kłaść drenaż równolegle do warstwic, ale wtedy trzeba zachować większe odległości pomiędzy nitkami drenażu i wtedy się w ogóle nie zmieści. Tak jak Ci frykowa radzi - kup najtańszą w supermarkecie, wykop dziurę po drenaż, wyłóż folią zasyp piaskiem czy żwirem, posiej na wierzchu trawę lub kwiatki. Chodzi o taką z filtrem piaskowym? Ja nie mam możliwości odprowadzania oczyszczonej wody do rowu ani innego zbiornika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 04.10.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Jak obsiejesz roślinami to będzie filtr piaskowo - korzeniowy. A oczyszczalnię miałem na myśli drenażową z supermarketu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 04.10.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Tak jak Ci frykowa radzi - kup najtańszą w supermarkecie, wykop dziurę po drenaż, wyłóż folią zasyp piaskiem czy żwirem, posiej na wierzchu trawę lub kwiatki. Jeżeli można zapytać to co i po co ma wykładać folią? Przecież woda ma z drenażu wsiąkać do gruntu a folia na pewno w tym nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 05.10.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Tak jak Ci frykowa radzi - kup najtańszą w supermarkecie, wykop dziurę po drenaż, wyłóż folią zasyp piaskiem czy żwirem, posiej na wierzchu trawę lub kwiatki. Jeżeli można zapytać to co i po co ma wykładać folią? Przecież woda ma z drenażu wsiąkać do gruntu a folia na pewno w tym nie pomoże. Myślę, że NJerzy miał na myśli taką oczyszczalnię z filtrem piaskowym - gdzie oczyszczanie następuje w szczelnym rowie pełnym piasku wyłożonym folią, a następnie oczyszczoną wodę odprowadza się do przydrożnego rowu lub oczka wodnego. To jest rozwiązanie polecane dla gruntów nieprzepuszczalnych (w które woda po prostu nie wsiąknie). Ja niestety nie mogę iść w tym kierunku - ani u mnie rowu, ani oczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 05.10.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Sporo wody odparuje a resztą podlejesz trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qkel 19.10.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Witam serdecznie uzytkowników forum. Wkoncu zabieram sie za budowę własnego domu i zajrzałem na forum...a tu mój ulubiony temat - oczyszczalnie.W związku zmoja działalnościa jestem nieco zorientowany w temacie;)Cała dyskusje celnie podsumował w swoim poscie androzek - krótko mówiąc jeśli warunki na to pozwalają to najprostsza instalacja typu osadnik-drenaż załatwia sprawę i nie ma co inwestować w drogie i wymyslne konstrukcje. Warunek jest taki że musio być odpowienio zamontowana i eksploatowna. Większośc kłopotów w trakcie użytkowania oczyszczalni wynika bezpośrednio z błedów instalacyjnych (złe odpowietrzenie, niewłaściwie wykonany drenaż ) oraz oszczednosci szukanych tam gdzie robic ich nie wolno. Mam na mysli brak stosowania "bakterii" lub sypania do instalacji drenazowych mieszanek przeznaczonych do szamb które choć tansze nie są tak skuteczne (inny skład, inne działanie). Dlatego może pojawić się problem zapchania drenażu, brzydkiego zapachu w obrębie domu.Przyczyna problemów może być równiez stosowanie chemii gospodarczej np (na bazie chloru) czyli wszystkich domestosów, wc kostek i innych środków czyszczących których zadaniem jest zabić jak najwięcej bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.10.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Czy mam możliwość wykonania POŚ przy warunkach: działka w kwadracie 1500m2, teren gliniasty, poziom wód gruntowych ok 2m, wywiercona studnia głębinowa do zasilania budynku w wodę. Miałem robić oczyszczalnię ale obawiam się, że może mi ona popsuć wodę ze studni, która okazała się bardzo dobra po po przebadaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 13.04.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Czy mam możliwość wykonania POŚ przy warunkach: działka w kwadracie 1500m2, teren gliniasty, poziom wód gruntowych ok 2m, wywiercona studnia głębinowa do zasilania budynku w wodę. Miałem robić oczyszczalnię ale obawiam się, że może mi ona popsuć wodę ze studni, która okazała się bardzo dobra po po przebadaniu. studnia i oczyszczalnia się kłóci, no chyba że jest zachowana odłegłośc miedzy jednym a drugim i nie ma spadków w stronę studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 13.04.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Mam na mysli brak stosowania "bakterii" lub sypania do instalacji drenazowych mieszanek przeznaczonych do szamb które choć tansze nie są tak skuteczne (inny skład, inne działanie). Dlatego może pojawić się problem zapchania drenażu, brzydkiego zapachu w obrębie domu.Przyczyna problemów może być równiez stosowanie chemii gospodarczej np (na bazie chloru) czyli wszystkich domestosów, wc kostek i innych środków czyszczących których zadaniem jest zabić jak najwięcej bakterii. No własnie... bakterie. moze wiesz, które faktycznie nadają sie do oczyszczalni? którymi można łatewo udrożnić drenaż. Na rynku jest tego masa. Przy stosowaniu niektórych zauważyłem że śmierdzi z oczyszczalni a przy innych ten problem sie nie pojawia. na niektórych preparatach jest napisane" od upłynniania szamb" a na niektórych " do drenażu". Zupełnie inne zastosowania. A moze ktoś wie jakie bakteria najlepiej stosować do najprostszej oczyszczalni z drenażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Ja używam Septonic. Jedna saszetka na trzy tygodnie. Sypałem co miesiąc ale trochę zajeżdżało ze studzienki jak podniosłem pokrywę. Drenaż 48m, korzysta 7 osób. Drenaż zaczyna mi się na głębokości około 110cm a kończy na około 160cm. Było pod górkę i trzeba było kopać coraz głebiej żeby uzyskać lekki spad. Tak że te 70 do 80 centymetrów to teoria. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIOLEK1970 23.04.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 wczoraj czyścilem wlasna oczyszczalnie - jest to jedyny minus ale robie to z przyjemnoscia poniewaz w mojej pracy zawodowej wykonuje ta czynnosc wielokrotnie a finalnie jestem za to urzadzenie odpowiedzialny . 5 lat temu wybudowalem oczyszczalnie dotowana z powiatowego funduszu ochrony srodowiska . za 13 tys. ( to tez moze byc minus ) dostalem dofinansowanie w kwocie 4 tys.( zaraz za ta kase kupilem piekarnik i zmywarke ) obecnie zapomnialem o wysokich kosztach wywozu nieczystosci ( ok 2 tys zl rocznie ) i na tym etapie inwestycja sie juz zwrocila . jeden z przedmowcow pisal ze oczyszczalnia sie zamula - dlatego trzeba ja czyscic ( dodatkowe koszty jezeli ktos nie chce sie pobrudzic) dodam ze z wzgledu na wysoki poziom wody gruntowej wybralem oczyszczalnie 3 komorowa ktora zrzuca do stawku na dzialce ( ryby zdechly - karasie w 2 roku ) to tez moze byc minus . zapach ? jesli ktos bedzie chcial napewno cos wyczuje - z pewnoscia panie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 26.04.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Podstawową wadą oczyszczalni ścieków ,przynajmniej drenażowej jest praktycznie brak możliwości zgłoszenia w Starostwie.Przepisy dotyczące takiej inwestycji są prawie nie do przeskoczenia.Podstawowym problemem jest zachowanie odległości 30 m od granic działki sąsiada,która jest niezbędna do uzyskania zgody.W przypadku braku zachowania tych odległości konieczne jest uzyskanie zgody sąsiada na przekroczenie tych odległości.Mam wrażenie że prawie nikt nie występuje o zalegalizowanie takiej oczyszczalni. Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez kgolebiowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.04.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Podstawową wadą oczyszczalni ścieków ,przynajmniej drenażowej jest praktycznie brak możliwości zgłoszenia w Starostwie.Przepisy dotyczące takiej inwestycji są prawie nie do przeskoczenia.Podstawowym problemem jest zachowanie odległości 30 m od granic działki sąsiada,która jest niezbędna do uzyskania zgody.W przypadku braku zachowania tych odległości konieczne jest uzyskanie zgody sąsiada na przekroczenie tych odległości.Mam wrażenie że prawie nikt nie występuje o zalegalizowanie takiej oczyszczalni. Mulisz się kolego. Ja nie miałem żadnego problemu. Sprawę załatwiłem w 5 dni, pomimo że starostwo ma 30 dni na podjęcie decyzji, wystarczy dobra wola urzędnika( żadnych znajomości). Nie wiem skąd wziąłeś te 30m od granicy? Koniec drenażu nie może być bliżej od granicy niż 2 metry, 30 metrów obowiązuje o ile dobrze pamiętam to od czynnej studni i 5 metrów to odległość zbiornika gnilnego od ściany budynku o ile na tej ścianie znajdują się okna. Jeśli na ścianie nie ma okien to zbiornik można umiejscowić zaraz przy murze ale w taki sposób aby nie doprowadzić do naruszenia fundamentów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 26.04.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Właśnie 30 metrów powinno być od studni i taka sama odległość powinna być od końca drenażu do granicy działki.Może trafiłem na niekompetentnego urzędnika ale niestety pani z cyrklem rysowała kółka na mojej mapie sprawdzając odległości.Może masz inny rodzaj oczyszczalni i te odległości nie obowiązują. Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez kgolebiowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.04.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Właśnie 30 metrów powinno być od studni i taka sama odległość powinna być od końca drenażu do granicy działki.Może trafiłem na niekompetentnego urzędnika ale niestety pani z cyrklem rysowała kółka na mojej mapie sprawdzając odległości.Może masz inny rodzaj oczyszczalni i te odległości nie obowiązują. LOKALIZACJA PRZYDOMOWEJ OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW SYSTEMU POZ-PLAST Warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r, Dz.U. Nr. 75, poz. 690 ) określają następujące wartości minimalnych odległości osadników gnilnych i drenażu rozsączającego od innych obiektów: - 2 m od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego (do pokrywy osadnika gnilnego) na terenach o zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej, - 30 m od najbliższej studni stanowiącej ujęcie wody pitnej ( po filtrze piaskowym ). Oprócz wymienionych powyżej, należy zachować następujące minimalne odległości: - 5 m od ścian budynków mieszkalnych wyposażonych w okna lub drzwi. Jeśli ściana takowych nie posiada, zbiornik można instalować tuż przy ścianie. Należy jednak zwracać uwagę, aby podłoże fundamentu budynku nie zostało osłabione (patrz wzór 3). - 3 m od drzew (korzenie mogą pozatykać otwory w rurach rozsączających), - 1,5 m od rurociągów gazowych i wodociągowych, - 0,8 m od kabli elektrycznych, - 0,5 m od kabli telekomunikacyjnych. Mam zamontowaną taką oczyszczalnię i myślę że rozporządzenie ministra obejmuje wszystkie oczyszczalnie tego typu ( z drenażem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 04.05.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Bezwzględnie zmieniło się podejście urzędników do lokalizacji oczyszczalni .Wymagane jest zachowanie odległości 30 m od końca drenażu do granic sąsiedniej działki(chyba że sąsiad wyrazi zgodę na piśmie na lokalizację oczyszczalni ).Jeśli ktoś otrzymał ostatnio pozwolenie na lokalizację oczyszczalni proszę pochwalić się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EK1719503426 13.05.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Mulisz się kolego. Ja nie miałem żadnego problemu. Sprawę załatwiłem w 5 dni, pomimo że starostwo ma 30 dni na podjęcie decyzji, wystarczy dobra wola urzędnika( żadnych znajomości). Nie wiem skąd wziąłeś te 30m od granicy? Koniec drenażu nie może być bliżej od granicy niż 2 metry, 30 metrów obowiązuje o ile dobrze pamiętam to od czynnej studni i 5 metrów to odległość zbiornika gnilnego od ściany budynku o ile na tej ścianie znajdują się okna. Jeśli na ścianie nie ma okien to zbiornik można umiejscowić zaraz przy murze ale w taki sposób aby nie doprowadzić do naruszenia fundamentów. Pozdrawiam. Karoka czy ty zakladales POS przy nowym domu? U mnie w UP kazali mi zrobic nowe warunki zabudowy mapki i nowe pozwolenia - dodatkowa kasa i okolo 3mies papierologii bo w plani ebylo szambo;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts