Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minusy przydomowej oczyszczalni sciekow

tommyz10

Recommended Posts

...no właśnie mi nie chodzi o aspekt wrastania w drenaż (myślę o oczyszczalni biologicznej ze studnią chłonną) ani o przewidziane prawem odległości ale o faktyczną, bezpieczną odległość oszyszczalni do drzewek owocowych co by te owoce po zjedzeniu wpływały pozytywnie na zdrowie a nie wręcz odwrotnie :(

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak o takiej.

...no właśnie mi nie chodzi o aspekt wrastania w drenaż (myślę o oczyszczalni biologicznej ze studnią chłonną) ani o przewidziane prawem odległości ale o faktyczną, bezpieczną odległość oszyszczalni do drzewek owocowych co by te owoce po zjedzeniu wpływały pozytywnie na zdrowie a nie wręcz odwrotnie :(

Też miałem ten aspekt szkodliwości na myśli.

Edytowane przez fenix2

• 1 year później...
Domyślnie uwaga na wykonawce oczyszczalni z Tych AQACLEAR UWAŻAJCI, bardzo prosze na tego wykonawce, nierzetelny, obiecuje kompleksowa obsluge po czym wycofuje sie, kwota do zaplaty wzrasta niewiedziec czemu AQUACLEAR podam nasz przyklad: przydomowa oczyszczalnia NV1 po uzgodnieniach na działce, na której czlowiek byl i widział,.ze teren jest podmokły- ustalil cene 12500zł, po czym po załozeniu oczyszcalni okazalo sie że bedzie kosztowala 14 500zł Z obslugi kompleksowej bylo tylko zamontowanie oczyszczalni, reszta z obiecywanych spraw niestety nie zostala dopelniona. rozchwiany emocjonalnie człowiek, sam nie wie co i do kogo mowi a jeszcze stac go na ublizanie inwestorowi - z daleka od takich firm i ludzi!!!!

Jak możesz to podaj dokładniej kto montował, czasem producent nie ma wpływu na to, kto montuje jego oczyszczalnie i psuje markę.

A umowy na montaż nie było? Jak to możliwe że cena wzrosła? Jak wy (mowa do tych zaskoczonych) uzgadniacie te ceny? Na gębę? Sory ale takie są czasy, że trzeba spisywać umowę a w niej zakres prac. Zwłaszcza że nie są to małe pieniądze na które można machnąć ręką.

Ja do dziś (dwa lata mija) nie zapłaciłem jednemu wykonawcy bo spartolił i nie chce poprawiać. Był projekt, była umowa nie poprawił - ja nie płacę.

W przypadku oczyszczalni jak mieliście umowę na 12500 to bym grosza nie dołożył.

Witam. czy jak założe POŚ myśle ekologinczną drenażową to muszę to zgłaszać w starostwie ??? a co jeśli kiedyś będzie budowana kanalizacja w drodze mam obowiązek przyłączaś się mając swoją oczyszczalnię ???

Tak należy zgłosić zamiar budowy oczyszczalni!!!

Na drugie pytanie też masz w drugim wątku odpowiedź.

Pozatym na takie pytanie znajdź odpowiedni wątek.

• 1 year później...

Witam.

Na tym wątku, akurat, nowy ;)

I pytanie: czy ktoś może miał kontakt z firmą SEDYMENT? Jakieś opinie? Tych co używają. Interesuje mnie oczyszczalnia drenażowa 2300 dla 3-4 osób z wydłużonym drenażem. Jak to się sprawuje? Jak obsługa i serwis?

Z góry dziękuję za opinie teoretyków... bo okna drewniane lepsze jak PCV, bo ja mam i jest naj... tego nie potrzebuje... kto ma i faktycznie używa?

Użytkuję dopiero 3-ci miesiące,więc doświadczenie marne.Ale.Nie wylazła do góry ani nie zapadła się.Co do niej wleje to odbiera.Max.obsługiwała 12-cie osób .Zwrócił bym uwagę na prawidłowe odprowadzenie kominka wentylacyjnego ponad dach.Minimalna działająca średnica to fi 75 PCV(taką mam).Jest to ważne ze względu na zapaszki.Prawo pozwala na stosowanie takich rozwiązań jak oczyszczalnia rozsączająca.Ostatnia uwaga.Do stosowania na bardzo dobrze przepuszczalnym gruncie.Bracia mniejsi będą się skuteczniej odżywiać,a ty będziesz eko-spokojniejszy.

U mnie właśnie z tym gruntem nie bardzo... pomysł mam, żeby rowy pod drenaż zrobić większe niż zalecane. Nad biologiczna też myślałem ale nie mam gdzie tej "oczyszczonej" wody "oddać"!

to tym bardziej drenażowa się u ciebie nie nadaje.

poczytaj na jakiej zasadzie działa drenażowa a na jakiej biologiczna. odpowiedź znajdziesz sam

Jak by nie działały problem odprowadzenia "wody" pozostaje ten sam.

dlatego najpierw zapoznaj się z zasadą działania jednej i drugiej a potem podyskutujemy. Kompendium wiedzy masz w dwóch-trzech postach. Jak będziesz wiedział jak działają powiem ci jak możesz zrobić, żeby pozbyć się jak to nazywasz "wody" a tak naprawdę oczyszczonych ścieków :)

dlatego najpierw zapoznaj się z zasadą działania jednej i drugiej a potem podyskutujemy. Kompendium wiedzy masz w dwóch-trzech postach. Jak będziesz wiedział jak działają powiem ci jak możesz zrobić, żeby pozbyć się jak to nazywasz "wody" a tak naprawdę oczyszczonych ścieków :)

Wow... mój Ty guru... właśnie reprezentujesz sobą mój "ulubiony" typ ludzi na tym forum. Chcesz pomóc to pomóż, a jak nie to nie nabijaj sobie postów... ja jakoś nie widzę rozwiązania tej sytuacji dlatego tu jestem.

Wow... mój Ty guru... właśnie reprezentujesz sobą mój "ulubiony" typ ludzi na tym forum. Chcesz pomóc to pomóż, a jak nie to nie nabijaj sobie postów... ja jakoś nie widzę rozwiązania tej sytuacji dlatego tu jestem.

Tu bede bronil Wojskiego.

Bo ty rowniez jestes pewnym typem ludzi na forum. Typem "Prosze mi podac dokladne rozwiazanie od a-z bo mi sie nie chce szukac i czytac. Prosze mi napisac to co bylo pisane setki razy, bo czekam na gotowe rozwiazanie bez wysilku."

Przeciez Wojski jasno napisal, ze pomoze, podyskutuje, tylko zdobadz sie na wysilek i sam doczytaj podstawowe informacje.

Czy powtarzanie przez niego tych samych podstawowych informacji po raz 101 nie byloby "nabijaniem sobie postow"?

pozdrawiam,

marcin