Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minusy przydomowej oczyszczalni sciekow

tommyz10

Recommended Posts

Wow... mój Ty guru... właśnie reprezentujesz sobą mój "ulubiony" typ ludzi na tym forum. Chcesz pomóc to pomóż, a jak nie to nie nabijaj sobie postów... ja jakoś nie widzę rozwiązania tej sytuacji dlatego tu jestem.

Przykro mi, że tak to odbierasz nie powiedziałem, że ci nie pomogę. Ja żeby zdobyć wiedzę musiałem trochę czasu poświęcić żeby się czegoś dowiedzieć. Jak nie zrozumiałem to pytałem. Równie dobrze mogę napisać o tobie że należysz do mojego ulubionego typu ludzi na tym forum.... przysłali mi taką ofertę kosztuje tyle i tyle mam brać dobra ta firma, a może poszukam tańszej..... i takie tam pierdu, pierdu...:p

Ja ci na tacy rozwiązania nie podam, ale pomóc pomogę a jak ja nie będę wiedział jest tu jeszcze parę osób które własny prywatny czas poświęcają by skrobnąć coś niecoś.

Zatem do lektury :)

A mi się tak trochę powtórzyło po marcinie :D

pozdrawiam

wojtek

Edytowane przez WOJSKI
A tak po prostu edytuję

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzisz franco, trafiłeś tu na kilka osób (do których i ja się zaliczam), które może różnią się w swoich wyborach co do konkretnego najlepszego rozwiązania oczyszczalni, ale zgadzają się, że oczyszczalnia drenażowa jest rozwiązaniem najgorszym. Stąd sugestie, żebyś trochę się wgryzł w technologię, bo może wtedy trochę ci się zmieni pogląd co do trafności twojego wyboru, a wtedy z ochotą zrobimy burzę mózgów, co zrobić z twoją "wodą".

O drenażówkach szkoda czasu pisać, bo nic sensownego z tym się zrobić nie da. A jak masz takie warunki, jak piszesz, to jest to tylko kwestia czasu, kiedy dojdziesz do tego samego wniosku, bo ci się wszystko zatka. Nie żebym ci życzył, ale naprawdę - poczytaj ten dział, bo takie posty też tu są: ratunku! drenaż mi nie przyjmuje ścieków.

A Sedyment żeruje na obowiązujących przepisach, oferując zestawy, za które powinna się nimi zainteresować jakaś inspekcja sanitarna albo coś w tym rodzaju.

że oczyszczalnia drenażowa jest rozwiązaniem najgorszym.

Ja znam różnice między drenażówką, a biologiczną. Jak na razie przemawia do mnie cena drenażówki, a że mam naprawdę napięty budżet to nie bardzo stać mnie na rozwiązania za 12000pln.

Problemem dla mnie jest odprowadzenie wody/podczyszczonej wody/ścieku (jak zwał i skąd by nie była). Dom stawiam w polu. Nie mam w pobliżu żadnego rowu, strumyka czy stawu, a gliniasty grunt stanowi mój problem. Na kanalizacje nie ma szans przez długie lata jeszcze, a szambo odpada.

Nie było to problemem dla firmy, która robiła odwierty na działce i projektanta adoptującego projekt... obydwoje nie widzą problemu w drenażowej, a przynajmniej nic nie wspominali.

Jestem ciekawy rozwiązań jakie zastosowali ludzie z podobnym problemem, a nie teoretyków.

P.S. Sorry za wymienienie nazwy firmy na S... więcej błędu nie powtórzę. Nie mam z tą firmą osobiści nic wspólnego, po prostu ich oferta wydała mi się ciekawa cenowo.

No patrz... i ja się potrafię rozpisać.

Ja znam różnice między drenażówką, a biologiczną. Jak na razie przemawia do mnie cena drenażówki, a że mam naprawdę napięty budżet to nie bardzo stać mnie na rozwiązania za 12000pln.

Problemem dla mnie jest odprowadzenie wody/podczyszczonej wody/ścieku (jak zwał i skąd by nie była). Dom stawiam w polu. Nie mam w pobliżu żadnego rowu, strumyka czy stawu, a gliniasty grunt stanowi mój problem. Na kanalizacje nie ma szans przez długie lata jeszcze, a szambo odpada.

Nie było to problemem dla firmy, która robiła odwierty na działce i projektanta adoptującego projekt... obydwoje nie widzą problemu w drenażowej, a przynajmniej nic nie wspominali.

Jestem ciekawy rozwiązań jakie zastosowali ludzie z podobnym problemem, a nie teoretyków.

.

nie patrz na różnicę cenową pomiędzy drenażówką a biologiczną, jeżeli masz takie ciężkie warunki gruntowe to tym bardziej powinieneś iść w kierunku biologicznej. No chyba że masz gdzieś ekologię to w takim razie patrząc z ekonomicznego punku widzenia kup najtańsze szambo zrób dziury i będzie to działało tak samo jak drenażowa. Jeżeli masz napięty budżet to jak bym gdzie indziej szukał oszczędności a mianowicie we własnym montażu, bo z powodzeniem możesz to zrobić sam. Lepiej włożyć własną pracę i mieć coś porządnego niż kupić "dziadostwo" i mieć potem problemy.

Pomimo tego że byłeś dla mnie niemiły :p jak trzeba będzie to pomogę :D

Pozdrawiam Wojtek

Jeżeli masz napięty budżet to jak bym gdzie indziej szukał oszczędności a mianowicie we własnym montażu, bo z powodzeniem możesz to zrobić sam. Lepiej włożyć własną pracę i mieć coś porządnego niż kupić "dziadostwo" i mieć potem problemy.

Montaż tylko w moim zakresie. Nie wygląda mi to na tak skomplikowaną sprawę, żeby komuś za to płacić, a ja dwóch lewych rąk nie mam.

Franco, w tym dziale znajdziesz wszystkie odpowiedzi dotyczące problemu pozbycia się oczyszczonych ścieków. I ja i Wojski i kilka innych osób na ten temat tu dyskutowało.

Może i tak ale jakoś nie utkwiło mi w pamięci rozwiązanie na mój problem. Chyba, że przegapiłem to wskaż, w którym miejscu takie było jak możesz.

Montaż tylko w moim zakresie. Nie wygląda mi to na tak skomplikowaną sprawę, żeby komuś za to płacić, a ja dwóch lewych rąk nie mam.

Masz rację nie jest to skomplikowane, dasz radę. No i parę złotych w kieszeni zostanie :).

Ja montowałem sam, nie straciłem gwarancji a człek który mi sprzedał oczyszczalnię powiedział co i jak zrobić. Jak miałem wątpliwości czytałem na forum lub dzwoniłem do niego. Ale uwierz mi tym w kosmos się nie lata więc jak coś będzie nieco krzywo to i tak zadziała :D

Jak mieszkasz gdzieś niedaleko mnie wpadnij z czteropakiem powiem ci co i jak zrobić :D

Jak mieszkasz gdzieś niedaleko mnie wpadnij z czteropakiem powiem ci co i jak zrobić :D

Na takiego czteropaka to ja zawsze chętnie ale nie te rejony. ;(

Tylu było podpowiadaczy ale jakoś jeszcze nikt konkretnego rozwiązania problemu nie rzucił.

WOJSKI a co Ty tam masz konkretnie u siebie, bo przegapiłem, a już mi się szukać nie chce. Jaka oczyszczalnia przy jakich warunkach glebowych i środowiskowych?

A Sedyment żeruje na obowiązujących przepisach, oferując zestawy, za które powinna się nimi zainteresować jakaś inspekcja sanitarna albo coś w tym rodzaju.

Rozwiń ten wątek jak możesz? Bo nie tylko ta firma sprzedaje tego typu oczyszczalnie, a skoro sprzedają ja całkowicie legalnie to gdzie to łamanie prawa? Nikogo nie broniąc, całkowicie obiektywnie.

U mnie właśnie z tym gruntem nie bardzo... pomysł mam, żeby rowy pod drenaż zrobić większe niż zalecane. Nad biologiczna też myślałem ale nie mam gdzie tej "oczyszczonej" wody "oddać"!

20-02-2010 23:13

Hm... ja mogę napisać tylko tyle, że z braku kanalizacji sam stanąłem przed taki dylematem... długo myślałem o zwykłej oczyszczalni z drenażem ale ostatecznie zdecydowałem się na biologiczną. Ma to wyglądać tak, że z domu ścieki wędrują do trzykomorowej oczyszczalni biologicznej, z niej do studzienki, z której to oczyszczona woda będzie w sezonie wykorzystywana do podlewania trawnika, mycia samochodu itp., a dopiero z tej studzienki przelewem do drenażu rozsączającego.

Nie byłem zdecydowany na żaden konkretny model, wybrał za mnie pan, który adaptował instalacje wodno-kanalizacyjną w projekcie. Całość ma kosztować około 12.000pln. Wybiegając w przyszłość złożyłem już w gminie wniosek o dofinansowanie... czy jakieś dostane to się okaże!!!

Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach. ;)

Próbowałem odnaleźć wspomniane wątki, aby Ci pomóc. Znalazłem to. Może wystarczy : D

Próbowałem odnaleźć wspomniane wątki, aby Ci pomóc. Znalazłem to. Może wystarczy : D

Ale gdzie tu rozwiązanie dla mnie... studzienka? No ba... latem ujdzie ale co ja będę zimą podlewał? Ile taka studzienka pomieści? Nie mam problemu z woda gruntową, bo jej nie ma, ale co jak mocniej popada albo wiosenne roztopy przyjdą? Co wtedy? Ja już o tym myślałem, wyjście tak samo dobre jak drenaż!

Dzięki za chęci!

Rozwiń ten wątek jak możesz? Bo nie tylko ta firma sprzedaje tego typu oczyszczalnie, a skoro sprzedają ja całkowicie legalnie to gdzie to łamanie prawa? Nikogo nie broniąc, całkowicie obiektywnie.

Konkretnie myślę tu o sprzedawaniu zestawu: osadnik gnilny + studnia chłonna.

Polskie przepisy wymagają, żeby oczyszczalnie tej wielkości oczyszczały ścieki do parametrów: BZT 40 mg/l, ChZT 150 mg/l, zawiesiny 50 mg/l.

Zaznaczam, że nie stanowi to problemu dla szanującej się oczyszczalni biologicznej (mniej więcej: BZT 20, ChZT 60, zawiesina 40).

Ale w przypadku wprowadzania własnych ścieków oczyszczonych do gruntu jest lżej, bo nie dałaby rady żadna oczyszczalnia drenażowa, a przecież tutaj (w założeniu) oczyszczanie tlenowe zachodzi już po wprowadzeniu ścieków do gruntu. Tak więc wyznaczono limit BZT (redukcja o 20%, czyli do ok. 360 mg/l) i zawiesiny (redukcja o 50%, czyli do ok. 225 mg/l).

Co w tej sytuacji robi Sedyment i inni oferujący podobne zestawy? Pomija zbędną i kosztowną w budowie fazę oczyszczania tlenowego na złożu drenażowym, tylko wlewa ścieki odsączone w osadniku bezpośrednio do studni chłonnej. Bo wolno!

Dodam, że w zasadzie to samo robią wszyscy ci, którzy oferują tunele do rozsączania deszczówki jako zamiennik dla złoża drenażowego.

Ale jak inaczej jak nie studzienką/studzienkami to rozwiążesz? Jeśli nie ma wysokich wód gruntowych to czego się bać? Czemu też boisz się ewentualnego rozsączania?

Ja boję się ewentualnie tego, że przy wiosennych roztopach lub ulewnych deszczach będę musiał wypompowywać deszczówkę z oczyszczalni, bo będzie ona po prostu zalewana wodą której nie przyjmie grunt.

Nie patrząc na rodzaj oczyszczalni ilość oczyszczonego ścieku odprowadzana z oczyszczalni do drenaży będzie taka sama? Mylę się czy nie?

Ja boję się ewentualnie tego, że przy wiosennych roztopach lub ulewnych deszczach będę musiał wypompowywać deszczówkę z oczyszczalni, bo będzie ona po prostu zalewana wodą której nie przyjmie grunt.
Tak oczyszczalnia ma byc szczelna. Szczelna, tzn, nawet jak poziom wody gruntowej bylby 10cm pod poziomem terenu, to ta woda gruntowa nie ma prawa sie do oczyszczalni przedostac! Jesli sie przedostawac bedzie ,znaczy sie ze montaz zostal spaprany.

Nie patrząc na rodzaj oczyszczalni ilość oczyszczonego ścieku odprowadzana z oczyszczalni do drenaży będzie taka sama? Mylę się czy nie?

Ilosc "plynu" bedzie taka sama. Co nie zmienia faktu, ze wylewanie do niesprzyjajacego gruntu sklarowanego sciaku albo solidnie oczyszczonego scieku, to 2 rozne sprawy.

marcin

Tak oczyszczalnia ma byc szczelna. Szczelna, tzn, nawet jak poziom wody gruntowej bylby 10cm pod poziomem terenu, to ta woda gruntowa nie ma prawa sie do oczyszczalni przedostac! Jesli sie przedostawac bedzie ,znaczy sie ze montaz zostal spaprany.

marcin

I tym nie zaciekawiłeś? Czyli jak taki stan przy montażu osiągnąć?

Gdzie nie popatrzę to zwyczajowo montaż rury drenarskiej to rów szeroki na 0,8m, podsypka z grubego żwiru, rura drenarska na głębokości 60-80cm (z zachowaniem spadków), gdyż na takiej głębokości zachodzą jeszcze procesy tlenowe, kolejna warstwa podsypki i geowłóknina zapobiegająca zamulaniu drenażu. A na to wszystko rodzimy grunt.

Czy coś nie tak?

Jakieś inne ważne uwagi w czasie montażu?