Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minusy przydomowej oczyszczalni sciekow

tommyz10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I tym nie zaciekawiłeś? Czyli jak taki stan przy montażu osiągnąć?

Gdzie nie popatrzę to zwyczajowo montaż rury drenarskiej to rów szeroki na 0,8m, podsypka z grubego żwiru, rura drenarska na głębokości 60-80cm (z zachowaniem spadków), gdyż na takiej głębokości zachodzą jeszcze procesy tlenowe, kolejna warstwa podsypki i geowłóknina zapobiegająca zamulaniu drenażu. A na to wszystko rodzimy grunt.

Czy coś nie tak?

Jakieś inne ważne uwagi w czasie montażu?

Sorki, uzylem skrotu mysowego, poprzez "oczyszczalnie" rozumiejac sam zbiornik, czy to gnilny, czy to tlenowy. Moja wina.

Oczywiscie cofka z drenazu/studni chlonnej to cos co nie powinno miec miejsca.

Po pierwsze mozesz sie zabezpieczyc tak, ze wypompowujesz scieki i masz zawor zwrotny. Mozesz usypac gorke ;-) Znam przypadek usypanej 0.5m gorki. Na wiosne wokol gorki bez gumowiaka nie przejdziesz, ale uzyszkodnik "zadowolone" hehe. DOpoki kiedys tego drenazu nie rozkopia ;-)

Po drugie, jaki masz poziom wody gruntowej? Czy jak jest bardzo mokry okres i wykipiesz dziure w ziemi to woda stoi na 50cm czy 1.5m?

Bo na moje rozumienie, grunt moze byc slabo przepuszczalny (czyli woda sie przez niego wolno przesacza), ale poziom wody gruntowej moze byc nadal nisko.

Wtedy bedzie to wygladalo tak, ze po ulewie jest mokro bo wolno wsiaka, ale wsiaka.

W takim przypadku drnaz/studnia chlonna wode bedzie odbierac, tylke ze wolno. Drenaz.studnia musi byc po prostu wieksza zeby zmiescic wiecej wody ze wzgledu na wolne wchlanianie.

Jesli zas grunt jest slabo chlonny i poziom wody gruntowej jest tuz pod powierchnia (chocby okresowo), no to gorzej. Najwiekszy drenaz nie zadziala, jesli faktycznie stal bedzie w wodzie.

Dla odmiany grunt moze byc mega chlonny, jakis piasek, ale woda gruntowa na 0.5m. Wtedy tez drenaz nie zadziala, bo nie ma tej wody co od drenazu odebrac.

Jesli masz czas, (do wprowadzenia) to wiercisz jakies otwory i obserujesz poziom wody. Geologiem, czy to wlasnymi recami mozesz okreslic jak szybko woda sie w Twoj grunt wchlania. Pewnie lepsze firmy na podstawie takich inforamcji mogly by oszacowac czy sie da czy nie da.

marcin

U mnie była firma, robiła odwierty i w skrócie wyszło im tak:

- do głębokości 0,5m: słabo przepuszczalna glina mieszana z z niewielkimi pokładami piasku;

- od 0,5m słabo przepuszczalna glina;

- do głębokości 5m nie stwierdzili występowania wód gruntowych,

- w czasie wiosennych roztopów i ulewnych deszczy możliwość występowania wysiąpów;

- zalecana długość drenaży 160m (8x20m)

Projektanta adoptujący stwierdził, że 60m drenaży wystarczy, a ja nie chce walnąć babola!

U mnie była firma, robiła odwierty i w skrócie wyszło im tak:

- do głębokości 0,5m: słabo przepuszczalna glina mieszana z z niewielkimi pokładami piasku;

- od 0,5m słabo przepuszczalna glina;

- do głębokości 5m nie stwierdzili występowania wód gruntowych,

- w czasie wiosennych roztopów i ulewnych deszczy możliwość występowania wysiąpów;

- zalecana długość drenaży 160m (8x20m)

Projektanta adoptujący stwierdził, że 60m drenaży wystarczy, a ja nie chce walnąć babola!

To jak masz tak gleboko wode gruntowa to ja bym sie nie martwil. Tylko kwestia wielkosci dreanzu/studni chlonnej, zeby dala rade wode odebrac nawet w okresach mokrych.

Jeden argument za oczyszczalnia biologiczna. Normalny drenaz wymaga wymiany gruntu zeby dziala, potrzebujesz duzo drenazu to i duzo gruntu, zwiru zakupic, a to nie sa tanie rzeczy. 160m drenazu o przekroju 0,5m2 zasypiesz grubym zwirem taki 16-32mm, to sie okaze ze potrzebujesz 150ton owego.A kupisz go po jakies 60PLN.

Po oczyszczalni biologicznej, drenaz mozesz robic jakikolwiek, z jakichs tanich tuneli rozsaczajacych cokolwiek. CO wiecej, jakby sie okazalo ze czasem nie daje rady, to jak z niego wode wypompujesz na trawnik/rabatki po drugiej strony dzialki, to zawsze lepiej niz wypompowac tam scieki tylko po osadniku.

marcin

A nie jest przypadkiem tak,że oczyszczalnie drenażowe powinno się instalować tylko i wyłącznie w dobrze przepuszczalnym porowatym gruncie z wodą gruntową na odpowiednio niskim poziomie.Po to właśnie aby oczyszczenie z udziałem tlenu mogło w takim gruncie zajść. Grunt gliniasty eliminuje stosowanie oczyszczalni drenażowej.,bo w takim gruncie nie zajdą prawidłowe procesy tlenowe.A jeżeli możemy do tego doprowadzić ,to za gigantyczne pieniądze,równe jak nie wyższe od oczyszczalni biologicznej.

Ktoś -urzędnicy pozwalają na montaż oczyszczalni drenażowej w glinie.To chore jest.Chyba że kolega robi samowolkę.

Oczyszczalnia drenażowa tylko dla gruntu piaszczystego.Biologiczna dla jednego i drugiego.

Chyba że kolega robi samowolkę.

Oczyszczalnia drenażowa tylko dla gruntu piaszczystego.Biologiczna dla jednego i drugiego.

Jak to było do mnie to żadnej samowolki.... wszystko projektowane i zaklepane przez poważnych projektantów/urzędników.

Nie chcąc nikogo/niczego reklamować stosuje ktoś może takie gadżety... rzekomo zamiast podsypki z żwiru:

http://www.e-sklepoczyszczalnie.pl/pl/p/PAKIET-FRUKKOTERRAPAK-252-L-.-KLIKNIJ/112

No i może ktoś miał już styczność z firmą, która to produkuje/montuje. Trochę maja słaby opis na tej swojej stronie ale jeszcze to mnie zainteresowało:

http://www.e-sklepoczyszczalnie.pl/pl/p/Oczyszczalnia-biologiczna-MBOS-6-do-6-osob.-KLIKNIJ-PO-SZCZEGOLY-/88

Może wy podrzucicie jakieś konkretne modele biologicznych.

Jutro jade zapytać do gminy czy jakieś dotacje są na POŚ, bo niby coś tam jest.

Nie chcąc nikogo/niczego reklamować stosuje ktoś może takie gadżety... rzekomo zamiast podsypki z żwiru:

http://www.e-sklepoczyszczalnie.pl/pl/p/PAKIET-FRUKKOTERRAPAK-252-L-.-KLIKNIJ/112

Nie wyglada toto jak zwykly tunel rozsaczajacy ktore t wygladaj jak pol rury.

Ten jest mocno zebrowany w srodku. Jesli jest tak zrobione zeby woda sie po nim bardzo wolno saczyla, obciekala jakimis malymi otworkami, a nie po prostu chlupnela na dno, to pewnie ma to szanse zadzialac jesli chodzi o tlenowe oczyszczanie.

Nie bralbym jednak na serio zapewnien producentow ze to pozwala jakos drastycznie zredukowac wielkosc drenazu, bo jak w tym bedzie pelno wody, to oczyscic nie oczysci.

Jakby takich pakietow bylo duzo, zeby nie staly zanurzone w sciku, tylko ten sciek pomalu po tym obciekal, to moze by to dzialalo. Ale obawiam sie ze zaden producent tego nie przwidzial w tym celu a juz na pewno tego nie testowal jak faktycznie oczyszcza. Jak pisal Beja przepisy mamy kulawe, i wszelakiej masci pakiety sa pomyslame przez producentow jako sposob pozbycia sie scieku a nie oczyszczenia tegoz.

marcin

No to byłem w gminie i popytałem w sprawie dotacji na POŚ. Dofinansowanie jest na takich samych warunkach jak na solary.

Ciekawym warunkiem jest to, że muszę być mieszkańcem gminy... i to mnie śmieszy. Buduje dom na terenie gminy, płacę do niej podatki ale to się nie liczy, bo nie jestem jej mieszkańcem. Ale podatki to mogą wziąć od "obcego".

No to byłem w gminie i popytałem w sprawie dotacji na POŚ. Dofinansowanie jest na takich samych warunkach jak na solary.

Ciekawym warunkiem jest to, że muszę być mieszkańcem gminy... i to mnie śmieszy. Buduje dom na terenie gminy, płacę do niej podatki ale to się nie liczy, bo nie jestem jej mieszkańcem. Ale podatki to mogą wziąć od "obcego".

Hmm, dowiedz się czy musisz mieć meldunek czy tylko mieszkać. Jak tylko mieszkać to postaw na działce namiot i im zgłoś że właśnie stałeś się mieszkańcem bo i tak nie masz gdzie mieszkać, podatki u nich płacisz (zgłoś to w skarbowym). A jak już wybudujesz to wtedy będziesz miał się gdzie zameldować :).

Nie wyglada toto jak zwykly tunel rozsaczajacy ktore t wygladaj jak pol rury.

Ten jest mocno zebrowany w srodku. Jesli jest tak zrobione zeby woda sie po nim bardzo wolno saczyla, obciekala jakimis malymi otworkami, a nie po prostu chlupnela na dno, to pewnie ma to szanse zadzialac jesli chodzi o tlenowe oczyszczanie.

Nie bralbym jednak na serio zapewnien producentow ze to pozwala jakos drastycznie zredukowac wielkosc drenazu, bo jak w tym bedzie pelno wody, to oczyscic nie oczysci.

Jakby takich pakietow bylo duzo, zeby nie staly zanurzone w sciku, tylko ten sciek pomalu po tym obciekal, to moze by to dzialalo. Ale obawiam sie ze zaden producent tego nie przwidzial w tym celu a juz na pewno tego nie testowal jak faktycznie oczyszcza. Jak pisal Beja przepisy mamy kulawe, i wszelakiej masci pakiety sa pomyslame przez producentow jako sposob pozbycia sie scieku a nie oczyszczenia tegoz.

marcin

Marcin, jakoś to tak wątpliwie wygląda, przynajmniej na zdjęciach. Ciekawy jestem jak to się będzie zachowywało pod obciążeniem ziemi.

Może to i dobre dla drenaży, ale do takich trzeba mieć naprawdę super warunki gruntowe.

Jak to było do mnie to żadnej samowolki.... wszystko projektowane i zaklepane przez poważnych projektantów/urzędników.

No i może ktoś miał już styczność z firmą, która to produkuje/montuje. Trochę maja słaby opis na tej swojej stronie ale jeszcze to mnie zainteresowało:

http://www.e-sklepoczyszczalnie.pl/pl/p/Oczyszczalnia-biologiczna-MBOS-6-do-6-osob.-KLIKNIJ-PO-SZCZEGOLY-/88

Może wy podrzucicie jakieś konkretne modele biologicznych.

Jutro jade zapytać do gminy czy jakieś dotacje są na POŚ, bo niby coś tam jest.

Franco, jakaś dziwna ta oczyszczalnia. Ani żadnej dokumentacji ani ile litrów w sobie mieści. Jakiej wielkości jest osadnik wstępny.

Szczerze strona kompletnie mnie nie zachęca do zakupu, Według mnie daruj sobie, ale może się mylę :)

,,trzeba mieć naprawdę super warunki gruntowe"- cała prawda o oczyszczalniach drenażowych. Jeżeli tak jest to nie jest aż tak źle.Taka oczyszczalnia to wtedy nie szambo z dziurami.

no trochę lepsze jak szambo z dziurami :) a i właściciel wtedy się czyje na psychice lepiej.

Ja mam zamontowaną bio......ę, gdzieś tam dawien dawno poszukaj w moich postach pisałem jak mam studnię chłonną. Poczytaj może wykorzystasz.

A na te twoją glinę to bym celował w biologiczną, i studnię chłonną. Spokojnie ci to zadziała, a i z własnym sumieniem będziesz w zgodzie.

No i my cię będziemy lubić :D

Błąd logiczny.Ja mam chatkę na gruncie,który nie wie co to kałuża.Tak jest jakieś 3m w dół.U mnie to działa zgodnie z zasadą i sumieniem.Aczkolwiek nie wiem dlaczego daje się pozwolenia na drenaż w pokładach gliny.wtedy i wbrew zasadom i sumieniu.

Oczyszczalniom drenażowym na glinie mówimy stanowcze nie:no:

Marcin, jakoś to tak wątpliwie wygląda, przynajmniej na zdjęciach. Ciekawy jestem jak to się będzie zachowywało pod obciążeniem ziemi.

Może to i dobre dla drenaży, ale do takich trzeba mieć naprawdę super warunki gruntowe.

Ja tez nie jestem przekonany, zdjecie jest male, kiepsko to widac. NIe zmienia to faktu, ze nie jest to typowy tunel, czyli pol rury, co budzi niejako pewne nadzieje ze nie jest to tylko pojemnik na scieki przed wlaniem w glebe, ale cos na czym bakterie urusnal i beda mialy szanse zadzialac. Ale jak napisalem, ide o zaklad ze badan zadnych producent nie robil.

marcin

A co myślicie koledzy biegli w oczyszczaniu o pomyśle aby rozsączać ścieki przez warstwę torfu.Pomijam kwestię techniczną instalacji.Sama idea.Przecież m3 torfu to gigantyczna powierzchnia styku ścieków z tlenem.Żadne kształtki z PCV mu nie dorównają.

Torf ma jakies niskie pH o ile pamietam. Pytanie czy bakterie tlenowe beda tam chcialy zyc. Normalnie scieki to w miare neutralne pH w okolicy 7.

Edit:

Warunki nitryfikacji autotroficznej:

pH od 5,5 do 9 (optymalnie 7,5)

O torfie pisza 4,5-5

marcin

Edytowane przez Jastrząb