Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minusy przydomowej oczyszczalni sciekow

tommyz10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłem konkurenta dla aquamatica.

Firma Huber produkuje i sprzedaje oczyszczalnie membranowe. Ścieki o poziomie zanieczyszczeń mniej więcej 3-krotnie mniejszym, pozbawione drobnoustrojów, czego aquamatic nie potrafi. Patrząc na parametry to ścieki na upartego można by odprowadzać do basenu :D Można zastosować w dowolnym, szczelnym zbiorniku lub w już istniejącej oczyszczalni czy szambie. Wkłada się tam po prostu zespół membran z przewodami. Same plusy :) Niestety cena zdaje się podobna (kilkanaście tyś) no i automatyki trochę więcej; dwie sprężarki plus pompka do pompowania oczyszczonych ścieków. Ma się co psuć ale na szczęście wszystko to jest w szafce sterowniczej więc w g..nie nie trzeba grzebać.

Czego nie wiem:

- koszt eksploatacji

- dokładna cena

- obsługa (ewentualne płukanie czy coś)

- gwarancja i co za tym idzie niezawodność,

No to już wiem, może kogoś to zainteresuje. Oczyszczalnie membranowe ceny od 4000 euro w górę (4 osoby), co jakiś czas trzeba membrany regenerować oczywiście nie za darmo. Droga i mało praktyczna nowość ale ścieki z tego można na upartego wlać do basenu. Jak kogoś stać to proszę bardzo. Jednak zostanę przy Aquamaticu

No, a ja po rozmowie z fachmanem od POŚ.

Nie miał dla mnie dobrych wiadomości :

u mnie niestety jest sama glina i POŚ drenażowa w zasadzie nie ma racji bytu.

:-?

Zaproponował jakąś ulepszoną POŚ drenażową, ale ze zwiększoną iliścią piasku i żwiru i odprowadzeniem na jakieś 100 - 150 metrów ( do końca działki ).

Ale w związku z tym taka oczyszczalnia zdrożeje do jakiś 9.000 zł.

A to tylko drenażowa... a miała być tania...

:(

Uuuu, Aga, z tą ceną, to już niedaleko Ci do biologicznej oczyszczalni. Lepiej na tym wyjdziesz, bo odpadnie Ci wymiana złoża żwirowego co n-lat. Zwróć uwagę, że taka wymiana u Ciebie będzie oznaczała rozwałkę całej działki. IMO nie warto się szarpać - dołóż te 2-3 tys. i zrób uczciwą POŚ biologiczną z odprowadzeniem do studni chłonnej. Ja mam studnię na 300l i wyrabia bezproblemowo. Po drodze mam też zbiornik 2000l na wodę użytkową do ogródka. Za wszystko, z montażem, oczywiście, wybuliłem jakieś 13 tysi, ale uważam, że warto było :)

Nooooo.... ogólnie lipa jest.

U mnie glina jest na 4 - 5 metrach.

:(

Wiem, bo robiliśmy drenaż i trochę nas szarpnął po kieszeni.

No i mam badania geologiczne - czarno na białym.

Lipa i tyle.

Znalazłem taki system

http://www.ekodren.pl/index.php

Pisza że " Na każde warunki gruntowe (glina, ił, piasek, wysoki poziom wód gruntowych)"

I tylko jeden drenaż.

Co o tym sądzicie ??

http://img151.imageshack.us/img151/7079/oczyszczalnia.th.jpg

Drenaż jeden bo opiera się to na modułach filtracyjnych, cyt. "Rodzaj gruntu wpływa jedynie na szerokość wymaganej powierzchni filtracyjnej. Waha się ona od 0,6 m na żwirze lub piasku do około 5 m na glinie." (czyli przy glinie nie kopiemy rowka tylko rów 5 metrów szeroki)

Zresztą wszystko jest w broszurach, najwięcej na stronie http://www.fann.se w wersji angielskiej.

Mnie urzekły takie fragmenty:

Ponad dwukrotnie dłuższy okres eksploatacji niż tradycyjnych oczyszczalni (przynajmniej uczciwie piszą że i tak się zapcha tylko że później)

System infiltracyjny nie może otrzymywać dodatkowej wody ze spływu powierzchniowego, ponieważ może przestać funkcjonować. Chroni się go przed tym przez założenie drenażu opaskowego.

W przypadku rozpoczęcia eksploatacji w okresie zimowym, gdy teren jest zamarznięty wzrasta ryzyko, że odpływ ścieków będzie blokowany zmarzliną i w efekcie nastąpi spiętrzenie ścieków i zatkanie warstwy infiltracyjnej.

Dziękuję Wam za rady !

Ten spec od POŚ co był u mnie mówił dokładnie to, co pisze Panda : że trzeba wykopać taki szeroki doł 6 x 6 metrów - i tam do niego wsypać tę dużą ilość piasku, żwiru itp.

Dlatego ten koszt POŚ drenażowej w moim akurat przypadku tak zwiększy się... :cry:

Słuchajcie, a czy taką oczyszczalnię mogę sobie zrobić SAMA ?

Tzn. nie korzystająć z usługi firmy.

Wtedy na pewno byłoby taniej...

Kupilibyśmy tylko samo urzadzenie z osprzętem, sami kupowalibyśmy piasek, żwir...

Znalazłoby się trzech naprawdę "kumatych" mężczyzn i mogliby robić.

Daliby radę ?

Ja POŚ drenażowe zmontowałem sam. Od firmy gdzie kupiłem osprzęt dostałem papiery, kierownik budowy coś tam wpisał w dziennik i jest podobno dobrze.

A powiedzcie - w kontekście tego zapychania się złoża. Jeżeli by zrobić drenaż szerszy/głębszy (więcej żwiru) to czy w ten sposób wydłuży się okres eksploatacji? A jeżeli tak, to czemu się tego nie robi domyślnie?

A powiedzcie - w kontekście tego zapychania się złoża. Jeżeli by zrobić drenaż szerszy/głębszy (więcej żwiru) to czy w ten sposób wydłuży się okres eksploatacji? A jeżeli tak, to czemu się tego nie robi domyślnie?

Kasa, frykow, kasa :) U mnie w okolicy tona żwiru kosztuje 110 zł netto z dowozem. Teraz policz, ile tych ton wejdzie Ci na taki powiększony drenaż...

Dodam, że 10 t to taka mała wywroteczka - kupa 10 t żwiru to wymiarowo ok. 3m * 2m * 1m. Poza ekonomią chyba nie ma innych przyczyn. IMO. Może jeszcze czasami dochodzi lenistwo i pażerność wykonawcy, któremu nie chce się urabiać po pachy, a kasa ma płynąć szeroką rzeką ;)