slawwoj 05.08.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Mój majster jak zobaczył że w projekcie są ścianki działowe (równiez nośne) o gr. 25 cm . to popukał się w czoło i stwierdził że on będzie murował na 18 cm, argumentujac mniejszym zużyciem pustaków.Co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaropow4 05.08.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 majster ma racje 18 wzupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.08.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 A tylko działowe możesz zmniejszyć nawet do 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 05.08.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Jabko ma rację!!! U nas są z porothermu 11,5cm, a jakby się uprzeć, to z 8 cm też byłyby dobre. Wszystko teraz zależy od tego, czy mają np. dobrze izolować hałas (np. z sypialni rodziców ), czy mają na nich wisieć jakieś cięższe przedmioty, czy będą w nich przebiegać jakieś instalacje (np. rury wody użytkowej i kanalizy - wtedy grubsze mają sens!), itp. Generalnie, standard to 12 cm (cegła, PTH 11,5 ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.08.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Tylko czy to na pewno są ścianki działowe? Ściana wewnętrzna też może być nośna, a zmiana grubości z 25 na 12 cm bez konsultacji z konstruktorem może zakończyć się tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.08.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 ... w projekcie są ścianki działowe (równiez nośne) .... A tylko działowe możesz zmniejszyć nawet do 12cm. Tylko czy to na pewno są ścianki działowe? Ściana wewnętrzna też może być nośna... Dlatego też napisałem że zmienić na 12 można ścianę która jest "tylko działowa". anpi widze ze twój obrazeczek wzbogacił się o stolarkę okienną. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 05.08.2006 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Dokładnie przyjrzałem się projektowi. Chodzi mi o ściany nośne na parterze.Ścianki działowe mam weższe np 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.08.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 anpi widze ze twój obrazeczek wzbogacił się o stolarkę okienną. Gratuluję. Dzięki Okna mam już od dawna, tylko ze zmianą fotki miałem jakoś "nie po drodze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.08.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Dokładnie przyjrzałem się projektowi. Chodzi mi o ściany nośne na parterze. Ścianki działowe mam weższe np 12 cm. No to zdecydowanie radzę zostawić tak jak jest w projekcie. Ścianki działowe możesz zrobić jakie chcesz - to nie jest element konstrukcyjny. U mnie większość jest z BK 12 cm, ale jedna ma 8 cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 06.08.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 W takim bądź razie możesz się zastanowić nad zmniejszeniem grubosci tylko jeśli budujesz z silki.W innym przypadku rób tak jak jest w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 06.08.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Sa projekty , w ktorych sciany wewnetrzne nosne sa szersze od scian zewnetrznych nosnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.08.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 A ja bym jednak odradzał samowolne odchudzanie ścian nośnych, nawet z silki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HejSiup 06.08.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Jeżeli są to ściany nośne, to popieram opinie, że należy je zostawić o grubości projektowanej.Dlaczego ??- otóż dlatego, iż dla takiej konstruktor wykonywał obliczenia wytrzymałościowe. Oczywiście uwzględnił on na pewno większe przekroje niz wymagane, ale w ten sposób masz komfort, że Ci nic na głowę nie spadnie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 chcesz sie upewnić, że to ściany nośne to zobacz rzut fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buxxet 09.08.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 jeżeli są to ściany wew.nośne to można zmienić na 18 pod warunkiem że nie ma opartych na niej podciągow itp wtedy też można zmniejszyć ale konieczne mogą się okazać wzmocnienia pod podciągi np. tzw poduszka z betonu pod podciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 09.08.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 słyszałam o budwaniu grubszych ścian działowych ze względu na lepsze wyciszenie w domu między pokojami. pozd. ana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 09.08.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Na chłopski rozum, to ściany nośne wewnętrzne przenoszą obciążenia (stropu, dachu poprzez słupy) z obu stron nie tak jak zewnętrze z jednej.Nie można więc ich odchudzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 09.08.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 a czy poza radami murarza są jakies inne przesłanki zeby to zmieniać np duża róznica cen ?za małe pokoje ?bo z tego co piszesz to bardziej wychodzi ze sie murarzowi bardziej bloczków wiekszych nie chce dzwigać niż troska o twoje dobro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.08.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 słyszałam o budwaniu grubszych ścian działowych ze względu na lepsze wyciszenie w domu między pokojami. pozd. ana To nie lepiej z gęstszego materiału (Silka) a cieńsze ?? Efekt ten sam a miejsca więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holikk 10.08.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Z tego co piszesz wynika, że są to ściany nośne ! , przy okazji pełniące funkcję działowych . Pod żadnym pozorem nie zmieniaj grubości tych ścian - będą się na nich opierały belki stropowe, sic!Weź pod uwagę parametr wiotkości ściany, oprócz ściskania.Możesz zmienić, jeśli konstruktor wyrazi zgodę, tylko i wyłącznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts