Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scianki działowe 25 cm czy zmniejszyć na 18 cm.

Recommended Posts

Jabko ma rację!!! U nas są z porothermu 11,5cm, a jakby się uprzeć, to z 8 cm też byłyby dobre. Wszystko teraz zależy od tego, czy mają np. dobrze izolować hałas (np. z sypialni rodziców :oops: ;) ), czy mają na nich wisieć jakieś cięższe przedmioty, czy będą w nich przebiegać jakieś instalacje (np. rury wody użytkowej i kanalizy - wtedy grubsze mają sens!), itp. Generalnie, standard to 12 cm (cegła, PTH 11,5 ...)

... w projekcie są ścianki działowe (równiez nośne) ....

A tylko działowe możesz zmniejszyć nawet do 12cm.

Tylko czy to na pewno są ścianki działowe? Ściana wewnętrzna też może być nośna...

Dlatego też napisałem że zmienić na 12 można ścianę która jest "tylko działowa".

anpi widze ze twój obrazeczek wzbogacił się o stolarkę okienną. Gratuluję. :lol:

Dokładnie przyjrzałem się projektowi. Chodzi mi o ściany nośne na parterze.

Ścianki działowe mam weższe np 12 cm.

No to zdecydowanie radzę zostawić tak jak jest w projekcie.

Ścianki działowe możesz zrobić jakie chcesz - to nie jest element konstrukcyjny. U mnie większość jest z BK 12 cm, ale jedna ma 8 cm grubości.

Jeżeli są to ściany nośne, to popieram opinie, że należy je zostawić o grubości projektowanej.

Dlaczego ??- otóż dlatego, iż dla takiej konstruktor wykonywał obliczenia wytrzymałościowe. Oczywiście uwzględnił on na pewno większe przekroje niz wymagane, ale w ten sposób masz komfort, że Ci nic na głowę nie spadnie.....

Z tego co piszesz wynika, że są to ściany nośne ! , przy okazji pełniące funkcję działowych . Pod żadnym pozorem nie zmieniaj grubości tych ścian - będą się na nich opierały belki stropowe, sic!

Weź pod uwagę parametr wiotkości ściany, oprócz ściskania.

Możesz zmienić, jeśli konstruktor wyrazi zgodę, tylko i wyłącznie.

Pozdrawiam