Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety zewn?trzne: przed czy po ociepleniu?

Recommended Posts

W ścianie dwuwarstwowej okna montuje się licując z murem. Jeśli zamontujesz okna przesuwając je o kilka cm może powstać mostek termiczny. Tak montuje się okna w ścianie jednowarstwowej. Nie ma obawy o zamocowanie parapetu zewnętrznego - u mnie płytki parapetowe są przyklejone tylko do styropianu (też 12 cm) i jest O.K. (a mam pieska wilka, który non stop zagląda do domu przez okno, opierając się przy tym łapami o płytki parapetowe). Parapety montowane były po ociepleniu, przed położeniem tynku cienkowarstwowego. Maciek_s

OK, jeśli będą to lekkie parapety z płytek klienkierowych albo blachy, można po dociepleniu. Ale np. granit lub kształtki klinkierowe? Wydaje mi się, że trzeba przed ociepleniem dać kątowniki metalowe (ja dam), żeby parapet był podparty. Oczywiście odpowiedniej wytrzymałości i szerokości, wypoziomowane, mocowane na kołki. Natomiast sam parapet można zamontować już po wytynkowaniu, a styk od spodu zasilikonować. Chociaż lepiej przed, to wtedy będzie to połączone solidniej.

OK, jeśli będą to lekkie parapety z płytek klienkierowych albo blachy, można po dociepleniu. Ale np. granit lub kształtki klinkierowe? Wydaje mi się, że trzeba przed ociepleniem dać kątowniki metalowe (ja dam), żeby parapet był podparty. Oczywiście odpowiedniej wytrzymałości i szerokości, wypoziomowane, mocowane na kołki. Natomiast sam parapet można zamontować już po wytynkowaniu, a styk od spodu zasilikonować. Chociaż lepiej przed, to wtedy będzie to połączone solidniej.

A jak ja na razie mam mur jednowarstwowy, ale nie chcę tynkować, tylko przez jedną, dwie zimy sprawdzić, czy nie jest za zimno... i ewentualnie potem dac ocieplenie i tynk - to jak powinnam wstawić okna? Bo parapety to i tak chyba wstawię jakieś najtańsze "na chwilę" odpowiednie tylko dla samego muru, a potem ewentualnie wymienię przy docieplaniu...

Ale jak wstawić te okna?

B

• 2 months później...

Maciek-s ma rację ! Styropian, parapet, wyprawka !

Bela - nie radze czekac i sprawdzać , koszty utraty ciepła przez sezon lub dwa zjedza pieniądze na docieplenie. A jeżeli nie docieplisz musisz obrobić okna aby woda niedostała sie pomiedzy sciane a futrynę. Biedny nie może oszczędzać - bo tylko dopłaci !

Piotr Jan

• 1 month później...
Ponawiam pytanie postawione wyzej, pomóżcie. Jak wstawic okna, żeby nie popełnic będu? Styropian ma byc nie 12 a 10 cm. Wstawic z licem ściany czy inaczej? Rozmawiałam z fachowcami i każdy mówi inaczej. :D

Zlicuj okna ze ścainą.

Co do parapetów, to trzeba pamiętać, że różne materiały różnie pracują (ciepło). Parapety z blachy wstawione przed tynkowaniem doprowadzą do pękania tynku wokół parapetu.

Jestem zdania, że parapety metalowe (n.p. blacha stalowa ocynkowana, malowana) instalować po wmontowaniu okien - przed ociepleniem i tynkowaniem.

Boczne krawędzie parapetów trzeba bowiem na głębokość 1-1,5 cm wmurować w boczne ścianki otworów okiennych (glify).

Tylna krawędź parapetu wygięta w górę ma być wsunięta w rowek futryny okiennej.

W większości przypadków monterzy teraz wstrzykują piankę pod parapet i na tym koniec.

Po obcięciu nożem wystaących spod parapetu fragmentów pianki można tynkować lub ocieplać.

Parapet leży sobie 20 lat na piance.

Powierzchnia parapetów zabezpieczona jest folią, którą trzeba po ich zamontowaniu zerwać, jeśli zbliża się lato, zaś okna są od strony nasłonecznionej - bo folia przypiecze się do blachy na amen.

Jeśli nie, czekamy do tynkowania.

Właśnie kończę ocieplanie. Dom jest stary. Okna już więc były w nim obsadzone. Tak więc po nałożeniu 10 cm styropianu nieco się "cofnęły". Są duże, więc to nie razi. Ci co jeszcze mogą, powinni licować je ze ścianą. Parapety klinkierowe położyłem po ociepleniu ścian, ale przed obróbką otworów okiennych. Wyglądają ładniej i chyba jest bardziej praktycznie przy obciekaniu wody.