Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałam się poradzić odnośnie następujacego problemu: na działce którą kupiłam, w WZ jest wyznaczona linia zbudowy 6m od drogi.

Dodatkowo jest jeszcze m.in taki zapis:

- oznaczona na rysunku planu obowiązująca linia zabudowy oznacza, że elewacja budynku winna być z nią zgodna,

- oznaczona na rysunku planu nieprzekraczalna linia zabudowy oznacza, że elewacja frontowa budynku ma byc zgodna z oznaczoną linią zabudowy.

Ponieważ działka ma prawie 90m długości, chciałabym wybudować dom dalej (około 15m) od drogi. Pytanie czy jest to możliwe, czy też powyższe zapisy to uniemożliwiają i muszę wybudować go 6m od drogi?

Dwie dzialki dalej (obok mojej 2 stoja jeszcze puste) stoją 2 domy wybudowane dalej, około 15m (ale podobno zanim zmienił się plan) - czy moge się na to powołać w razie czego?

Pzdr,

Renata

https://forum.murator.pl/topic/58780-pytanie-czy-mog%C4%99-przesun%C4%85%C4%87-lini%C4%99-zabudowy-dalej-od-drogi/

Nawet nie próbuj podchodzić do tego problemu sama, bo szkoda Twoich "nerw" i czasu.

Poszukaj architekta (i tak musisz jakiegoś mieć) i daj mu taki warunek, żeby to załatwił. Raczej nie widzę problemu.

Pozdrawiam

Dzieki - pocieszyliscie mnie :) .

Nie widze racjonalnego powodu, dlaczego dom nie mógłby być głebiej. Ktoś mi coś wspominał, że wyjściem jest wybudowanie garażu w linii a domu już dalej, jednak w moim przypadku nic to nie daje - garaż jest w bryle domu (w projekcie który zamiarzam kupić).