Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słyszałam, ze jest jakiś "mityczny" podręcznik, który kupują sobie wszyscy 'niefachowcy' rozpoczynający budowę po raz pierwszy. co polecacie i jak sie ma to do rzeczywistości

Ten mityczny podręcznik to napewno nasze forum :)

Polecam numery specjalne muratora - jest tam prawie wszystko, chociaż domu z nim nie zbudujesz sam. Co prawda mój majster uśmiechał się zawsze jak mu coś pokazywałem w nich -"A panie, teraz tyle tych gazet nadrukowali :D )" ale dzięki nim wiedziałm "co do mnie rozmawia" i wiedziałem czego dopilnować.

Co do poradnika - miałem w rękach wydanie z 1994 i nic dla siebie nie znalazłem - jeżeli chodzi o to jak murować, wykonać więźbę czy fundamenty, to OK. Ale dużo technologii tam opisanych było przestarzałych (np. ocieplanie eterenitem).

ja powiem tak:

1) najnowszy poradnik majstra budowlanego

2) ustroje budowlane- Sieczkowski, Nejman

Ten drugi to podręcznik, ale ma sporo cennych informacji..........

Co do samej organizacji- to tzw. TIORB

1979 naszej ery....

ale chyba od tego czasu nie zmieniły się jakieś prawa fizyki???

i cegły nie latają???

jak nie to jest OK

oooo... to ma tyle lat co my :)