Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOlejnosc wykonczania - saniatariaty,podloga ,malowanie scia

Anna Broc

Recommended Posts

dalam to w kolejnosci przypadkowej, ale co najpierw ? Musze wlasnie :

1. - ulozyc podlogi troche panele, troche parkiet, teraktoa ( w czesci kuchennej, przedsionku i lazience.

2. - montaz kranow, wanna narozna z hydromasazem, prysznic ( bez brodzika, tylko scianka szklana z jednej strony i zaslona, kabiny sa dla mnie za ciasne) Zamiast brodzika chce miec po prostu kafelki ( ze spadkiem w kierunku splywu)

sedes ( czy jezeli dziura jest w podlodze to chyba nie mozna sedesu podwieszanego, ktory mi sie bardo podoba, ale dziure w podlodze juz zrobili) kuchnia a wiec zlew, kuchenka, troche glazury na sciannie

3. drzwi wewnetrzne

4. kominek

5.szafy zabudowane.

Mysle aby robic kompleksowo jak np. podlogi to wszystkie, glazura i terakota tez razem, podlaczenie wanny, zlewu sedesu tez razem.

Prosze o kilka slow, moze byc tylko wpisana kolejnosc punktow ( np. 2, 3, 1 to bede wiedziala ze najpierw sanitariart, potem drzwi a potem podloge. Z gory dziekuje :D

Ja robiłem:

4./3./1./2./5.

Ważne aby mokre roboty mieć za sobą.Kominek miałem murowany,więc chlapanie zaprawą nie przeszkadzało.Na samym końcu szafy,kuchnia,krany itd.

Tez myslalam ze kominek najpierw.

Dlaczego drzwi przed podloga, wydawalo mi sie ze jak jest juz podloga to drzwi mozna dopasowac ( aby nie ocieraly o podloge ) skad moge

wiedeziec jak gruba bedzie podloga ( pod parkiet daje sie jakas warstwe )

POza tym bardzo dziekuje za odpowiedz, to juz cos na poczatek :lol:

aha, a malowanie/tapetowanie scian na koncu?

Wykonczanie samej lazienki - co najpierw -

1)glazura i terakota

a potem

2) montaz kranow , sedesu, wanny i baterii prysznicowej

czy odwrotnie,

ja nie wykonczam sama ale biore ekipy wiec nie wiem jak bedzie glazurnikom i hydraulikom latwiej

Blagam o rade szybko zanim wszyscy w miare dobrzy fachowcy wyjada zagranice

:roll:

Ja robiłem:

4./3./1./2./5.

Ważne aby mokre roboty mieć za sobą.Kominek miałem murowany,więc chlapanie zaprawą nie przeszkadzało.Na samym końcu szafy,kuchnia,krany itd.

Tez myslalam ze kominek najpierw.

Dlaczego drzwi przed podloga, wydawalo mi sie ze jak jest juz podloga to drzwi mozna dopasowac ( aby nie ocieraly o podloge ) skad moge

wiedeziec jak gruba bedzie podloga ( pod parkiet daje sie jakas warstwe )

POza tym bardzo dziekuje za odpowiedz, to juz cos na poczatek :lol:

aha, a malowanie/tapetowanie scian na koncu?

Montaż drzwi rozumiem jako montaż framug. Każde drzwi dopasowywałem indywidualnie (docinałem).Ponieważ wysokość była wymuszona wysokością otworu drzwiowego w ścianie.Po za tym wolałem wykończyć podłogą (płytkami lub panelami ) połączenie framugi z podłogą niż odwrotnie.Jednym słowem framuga wchodzi w podłogę a nie wisi nad nią. W łazience to samo.Jak już miałem framugi zamocowane to mogłem płytki ścienne dokładnie dopasować na gotowo. No cóż człowiek uczy się całe życie. Dawno temu fachowiec kładł płytki u mnie w WC ok.1,5m2. Zaczął od tyłu (z przodu wyszły mu przycinane kawałki) i od krzywej ściany (tak że płytki idą po skosie).Widać że nawet na 1,5m2 fachowiec potrafi zchrzanić robotę.