Garfield 05.08.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Witam chciałem się was spytac który system ogrzewania lepiej wybrać, Jestem akurat przed podjęciem decyzji o ogrzewaniu. Na początku chcieliśmy wybrać: 1. Ogrzewanie na paliwa stałe (Piec kostrzewa Pellets Plus) 2. Rekuperator z odzyskiem ciepła 3. przy budowie kominka DGP. ale ostatnio zaczeliśmy sie zastanawia nad innymi rozwiązaniami powiedzmy jedno z pomysłów: 1. Kolektory słoneczne do ogrzewania c.w.u. 2. Rekuperator z odzyskiem ciepła 3. Kominek z Płaszczem wodnym 4. Najtańszy piec gazowy (do dogrzewania oraz ewentualnego ogrzewania c.wu. w zie jakby kolektory nie wystarczały) Generalnie chodzi nam aby nie dużo płacić na ogrzewanie ale też aby było to wydajne... czy może macie jakies propozycje w tych tematch oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy w rozwizaniu pierwszym trzeba dokładać do pieca (nawet jeżeli jest z dużym zasobnikiem, w roz nr dwa z dużego pokoju będzie kotłownia może macie własne pomysły na ogrzewanie ja mam do ogrzania dom z poddaszem użytkowym około 200 metrów, ilośc osób do 4. byłbym wdzieczny za dyskusje i pomysły..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 06.08.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Sugerowałbym takie rozwiązanie:Kocioł na ekogroszek (pellety odpadają, są drogie) + kocioł gazowy (rozumiem, że jest gaz ziemny) + zwykły komine konwekcyjny. Z solarami to daj sobie spokój, przy węglu, długo będą się amortyzoawać (bardzo długo)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.08.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Ale takie rozwiązanie powoduje, że muszą być trzy kominy i co gorsze praktycznie dwie kotłownie, lub jedna dużo większa i dodatkwy "osprzęt". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasas 06.08.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Kocioł gazowy plus kominek z DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 06.08.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 jeśli nie boisz się węgla i ograniczeń z nim związanych wybierz ekogroszek + kominek. ja tak robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mansta 06.08.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 WitamJestem na etapie budowy domu do stanu surowego. Potrzebuję pomocy!!!Żona boi się gazu więc musimy wybrać jakieś inne rozwiązanie na ogrzewanie. Proszę o sugestie i opienie. Generalnie stawiamy na eko-groszek, proszę o opinie i rady, jaki piec, jaki producnt... Za wszystkie rady i opienie z góry dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 09.08.2006 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 odkopałem wątek zdecydowaliśmy ostatecznie że solary odpadają w każdym warjancie!jestem teraz rozerwany międzykotłem gazowym kondensacyjnym (przeważaja tu opinie że on ogrzewa a ja sie ciesze ze jest bezobsługowy) ale potem płace tak jak gazownia zaspiewalub kotłem na paliwa stałe w szczególności ekogroszek-pellety ale tu wchodza w gre wszystkie niedogodności - od brudzenia po systematycznośc, i no właśnie według moich wyliczeń to nie będzie jakaś super oszczędność! czy ktos to porównywał! według mnie jest to oszczednośc rzędu 500-600 zeta rocznie.... oczywiście moje wyliczenia opieraja sie tylko i wyłącznie na szacunkach! a może ktoś to liczył i mógłby mi doradzic na co sie zdecydować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 09.08.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Garfield podaj powierznię domu, bo to jest podstawowe kryterium do wyboru rodzaju ogrzewania. Rozwiązanie, które będzie opłacalne przy dużym metrażu, będzie bez sensu przy małym, ponieważ czas amortyzacji droższych urzadzeń będzie zbyt długi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 10.08.2006 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 no tak zapomnialem o tym metraż domu to około 120 m2 na dole plus 50 m2 garaż oraz 120 metrów na górze przypodłogowej ale użytkowej z jakieś 70-80 troche to dziwne że nie wiem jak to jest mój dom ale juz tlumaczę, u mnie góry wogole miao nie byc dopiero w trakcie budowy zdecydowalismy sie na strop teriva oraz ściankę kolankową 80 cm! a pani architekt nanosząc zmiany na projekt nie naniosła ile będzie tej powierzchni nowej. (albo ja jej nie zauwazylem) ale tak to w przybliżeniu wygląda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 10.08.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 To już będzie powierzchnia do ogrzania (w garażu też grzejniczek jest zalecany - wiem to z praktyki). Zdajesz sobie sprawe, ze każda opcja ma wady i zalety. Z komfortowych paliw gaz ziemny jest bezkonkurencyjny. Jeżeli zainstalujesz sterownik pokojowy, to możesz w ogóle nie zaglądać do kotłowni, ale na pewno będzie trochę droższy od węgla. O ile? Szacunkowo o 700zł rocznie (przy kondensacie). sam musisz ocenić ile jest warte dla Ciebie te 700zł. Jeśli chciałbyś często palić w kominku, to ma sens kominek z płaszczem wodnym. Przy sporadycznym paleniu - kominek konwekcyjny. Jeżeli jesteś skłonny osługiwać kocioł na ekogroszek, to za te 700zł może też warto.Co ja bym zrobił na Twoim miejscu?Zainstalowałbym kocioł kondensacyjny wiszący (4500 - 6000zł) + zasobnik CWU i kominek z płaszczem wodnym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 10.08.2006 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 no wlaśnie o takie rady mi chodziło! wielkie dzieki szczerze powiem że nad takim rozwiązaniem sie ostatnio zastanawialiśmy z żoną! i wychodzilo na to że sie zdecydujemy na takie rozwiązanie więc widac kalkulujemy w miarę podobnie moja zona chce miec kominek i twierdzi że będzie sie w nim palilo zobaczymy ile wytrzyma z takim postanowieniem zobaczymy tez czy uda nam sie przyłaczyc gaz w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.08.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Przy kondensacie sugerowałbym ogrzewanie w jak najwiekszej iloci podłogówki żeby te 700 zł było jak najbardziej realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 10.08.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 jesli mozna.....co radzicie przy 270m pu, parter i poddasze uzytkowe?Wstepnie myslalam o ogrzewaniu podlogowym tylko na parterze natomiast poddasze grzejniki, ale teraz sklanialabym sie do ogrzewania podlogowego na calosci. Ale mam dylemat: jak ogrzac garaz i korytarzyk w czesciowym podpiwniczeniu i jak ogrzac pokoj hobby... bo w tych pomieszczeniach chyba podlogowka odpada. Jesli tam grzejniki to i tak wychodzi mieszane ogrzewanie.Jako zrodlo ciepla planujemy: kociol kondensacyjny (gaz cielky), kominek z plaszczem wodnym i kolektory (kociol ma dzialac gdy energia do ogrzania budynku i wodu uzytkowej z dwoch ostatnich zrodel bedzie za niska).dziekuje za rade.Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.08.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 jesli mozna..... co radzicie przy 270m pu, parter i poddasze uzytkowe? Wstepnie myslalam o ogrzewaniu podlogowym tylko na parterze natomiast poddasze grzejniki, ale teraz sklanialabym sie do ogrzewania podlogowego na calosci. Ale mam dylemat: jak ogrzac garaz i korytarzyk w czesciowym podpiwniczeniu i jak ogrzac pokoj hobby... bo w tych pomieszczeniach chyba podlogowka odpada. Jesli tam grzejniki to i tak wychodzi mieszane ogrzewanie. Jako zrodlo ciepla planujemy: kociol kondensacyjny (gaz cielky), kominek z plaszczem wodnym i kolektory (kociol ma dzialac gdy energia do ogrzania budynku i wodu uzytkowej z dwoch ostatnich zrodel bedzie za niska). dziekuje za rade. Jola Skoro to ma byc wyłšcznie kocioł alternatywny to...po co pchac się w tak drogi system? Kocioł z przyłšczem , komin itp to koszt nawet kilkanacie tys zł za cos co czasem się włšczy... a nie lepiej wcisnšć tu elektryczny? Za max 3 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 10.08.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 ostateczna decyzja co do kotla jeszcze nie zapadla, tzn zastanawiamy sie nad basenem i kociol mialby go wtedy ogrzewac... ale to tylko opcja ktora musimy dokladnie przemyslec.Jak narazie to zastanawiam sie nad ta podlogowka, czy caly dom czy tylko parter? Czy robiac mieszane nie bedzie wiekszego kosztu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 10.08.2006 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Przy kondensacie sugerowałbym ogrzewanie w jak najwiekszej iloci podłogówki żeby te 700 zł było jak najbardziej realne. na poziomie dolny zakladam że podłogówka będzie w 75% domu 25 to kaloryfery na poddaszu stan się odwrócili korytarz i lazienka podłiogówka a pokoje kaloryfery.... mam rozumiec ze w takim wypadku to te 700 spada do 500.... no ale zawsze to jakaś oszczedność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.08.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Przy kondensacie sugerowałbym ogrzewanie w jak najwiekszej iloci podłogówki żeby te 700 zł było jak najbardziej realne. na poziomie dolny zakladam że podłogówka będzie w 75% domu 25 to kaloryfery na poddaszu stan się odwrócili korytarz i lazienka podłiogówka a pokoje kaloryfery.... mam rozumiec ze w takim wypadku to te 700 spada do 500.... no ale zawsze to jakaś oszczedność! No tak ale skoro wchodzimy w zakresy jak najwiekszych oszczędności to warto iść krok dalej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts