Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PANELE CLASSEN - wątek zbiorczy: opinie, kolory, sposób montażu, uwagi

Recommended Posts

Moi rodzice mają na dole panele Classena Hikora Pasadena, są prześliczne i tak się nam spodobały że u siebie na poddaszu też będziemy mieli takie;)
  • 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zamierzam kupić panele Classena - seria Life - dąb stary.

Jakiej grubości są te panele, bo na stronie producenta nie mogę nic znależć?

Jaką grubość najlepiej kupić?

Chyba czym grubsze tym lepsze?

zamierzam kupić panele Classena - seria Life - dąb stary.

Jakiej grubości są te panele, bo na stronie producenta nie mogę nic znależć?

Jaką grubość najlepiej kupić?

Chyba czym grubsze tym lepsze?

A jakiej klasy?Jeśli AC4 to 8mm jeśli AC3 to 7 mm.

W naszym "przejściowym" mieszkaniu (przeznaczonym do zamieszkania na czas budowy domu i do sprzedania w końcówce budowy) położylismy panele Classen jakiś wzór typu Country, najgorszej klasy ,w cenie poniżej 30 zet. Traktowane bez szacunku, mokrym mopem, pazurami dużego psa itd.

I ku wielkiemu zaskoczeniu wygladają idealnie, tylko w duzym pokoju mąż przypalił w dwóch miejscach zimnymi ogniami na Boże Narodzenie. :lol: Wzór z takimi sękami i plamami jest super, bo brudu nie widać, a teraz nie mam czasu sprzątać, bo zbliża się koniec budowy domku. :D

Natomaist listwy takie z kanałami na kable są beznadziejne, tzn. dokladnie nie same listwy, tylko wciąż odpadają narożniki plastikowe i giną bo wciąga je odkurzacz. :evil:

Może ktoś wie coś o lepszych rozwiązaniach?

W domku na poddaszu też planuję panele Classen, tylko te lepsze AC4, jedynie te listwy mnie nurtują.

Upewniłam się dzięki wszystkim wpisom...."na żywo" przyglądałam się panelom z Classena i Kronopol ...kolorystycznie z obydwu da się wybrać coś ładnego....ale kupię Classen...taki ze strukturalna powierzchnią...absolutnie nie gładkie :roll:

Sposobem na wypadajace narożniki jest podklejenie ich od spodu akrylem lub silikonem. Wtedy nie odpadają.

My kupiliśmy panele w Obi. To austriacka produkcja dla sieci Obi. Mąż ukłądał i bardzo jest zadowolony z jakosci i sposobu montazu tych paneli.

Jako podkład daliśmy na górze piankę zieloną 2mm. Na dół kupiłam płyty podkładowe Barlinka 5,5mm.

Witam, a jak ostatnio również kupiłam classena "klon hartley", tak mnie urzekły że wzięłam na całą górę nowo stawianego domku. Fakturę mają super i wzór bardzo oryginalny.Testowałam je parę dni (rozłozyłam na podłodze w mieszkaniu i myłam, deptałam, brudziłam) są z lekkim połyskiem, ale nic na nich nie widać :D. W obecnym mieszkaniu mam krono, ale mam jednak wrażnie że classen zachowuje się lepiej. Pozdrawiam

Damro napisał:

A jakiej klasy?Jeśli AC4 to 8mm jeśli AC3 to 7 mm.

a o co chodzi z tymi klasami?

Pewnie ta AC4 jest lepsza?

A jakiej grubości są w ogóle panele?

pytanie ogólne do układających - czy maty wyciszające pod panelami jakoś sie mocuje? w instrukcji układania wyciszenia piszą o zachowaniu dylatacji - czy przy chodzącej podłodze dylatacja po jakimś czasie nie zaniknie?

---

pozdrawiam

Wskazane jest aby maty układać w karo, nie równolegle z biegiem paneli. My niczym ich nie mocowaliśmy. Dylatacja sama się robi bo trudno jest tak idealnie te podkłady ułożyc by te kilka mm nie było różnicy :wink: :lol:

właśnie ,co zostanie z tej tektury -a dla wyjaśnienia ,to taką in formację uzyskałam w profesjonalnym sklepie ?

może są jakieś specjalne cienkie pianki? co zastosować na podłogówce ?