Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB DOMU NA 102

tygrys200

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

my też planujemy budowę domu w przyszłym roku. Śledzimy wszystkie informacje na temat domku. Ponieważ wybraliśmy wersję z poddaszem cały czas interesuje nas temat jakości użytkowania poddasza.

Chętnie wstąpimy do klubu - d09a to nasz dom.javascript:emoticon(':roll:')

javascript:emoticon(':roll:')

Pozdrawiamy

Edyta i Jacek

Serdeczne dzięki za wpisy teraz nie jestem tu sama.

mam pytanie dużo zmieniliście w projektach. Ja mam bez mieszkalnej góry, ale mam 2-stanowiskowy garaż. W sypialni zrobiłam wyjście na taras, a z małej łazienki pralnię.

gjazek69- my tak jak i wy zaczynamy w 2007, mam nadzieję, że będzie to dobry rok :wink: . Planu jeszcze nie mamy, od architekta, ale mamy w komputerku. Załatwiamy narazie działeczkę, a jak sprawa stoi u Was?

lidqa- a u Ciebie na jakim etapie domek?

Pozdrawiam tygrys200 :wink:

Witaj Tygrysie

nasz projekt to kilka pomysłów na drobne zmiany w projekcie D09A lustrzane odbicie: m.in. większy przedpokój (koniecznie szafy po obu stronach) kosztem likwidacji mniejszej łazienki - przecież druga będzie na poddaszu. I właśnie z powodu tego poddasza nie śpieszymy się z adaptacją projektu - wydaje nam sie, ze wysokość poddasza w standardowym projekcie będzie dla nas niewystarczająca. Próbowaliśmy kontaktować się z forumowiczami, którzy zbudowali poddasze w 102, ale bezskutecznie :( - na razie... (już jest raźniej w naszym (tak to dobre słowo) NASZYM KLUBIE). Nie należymy do niskich osób a nie chcemy nabijać sobie guzów.

Działeczkę już mamy i prąd a gaz i woda będą w przyszłym roku :p

Lidqo - witaj w naszym gronie.

ściskamy

• 2 weeks później...

Cieszę się, że jesteśmy na takim etapie budowy, chociaż wciąż jest ciężko, spełnianie niektórych marzeń wcale nie jest łatwe, ale na szczęście możliwe, jeśli patrzę wstecz do dreszcz mnie przechodzi na myśl o rozpoczynaniu budowy, ale co do projektu, to nie zamieniłabym go na żaden inny, fajnie że nie tylko mnie się podoba, że jest tak wielu ludzi którym także przypadł do gustu (nie cieszyłabym się tak, gdybyście założyły na imprezkę taką samą kieckę co ja, ale domek, to co innego :wink: )

Witam wszystkich nowych klubowiczów, im ciaśniej, tym przyjemniej

Na początku mieliśmy budować model d24, ale zrezygnowaliśmy ze względu na wielkość domu. D09 jest mniejszy i po pierwsze będzie taniej, a po drugie mniej do sprzątania, a po trzecie na stare lata będzie przytulniejszy. :wink:

Mam pytanko do Ciebie Kaaj czy da się w tym modelu upchnąć dwuskrzydłowe okna. Czy te pomieszczonka są zamałe. Chciałabym mieć np. w kuchni okno większe, a nie wiem jak się ten mój pomysł ma do możliwości d09.

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam nowych fanów d09 :D

Witam serdecznie. Pozwolę sobie ładnie się przywitać i o wstąpienie do klubu poprosić ;) Otóż właśnie dziś mury naszego D09B ruszyły w górę. Ze zmian jakie wprowadziliśmy do projektu to:

- drugie okno w dużej sypialni po stronie tarasu;

- szerokość okien 120cm zwiększyliśmy do 150cm, a okno dużej sypialni po stronie okna łazienkowego zostawiliśmy 120cm;

- dodatkowe drzwi zewnętrzne w pomieszczeniu gospodarczym przy garażu, po stronie luxfer;

- przesunięta ściana działowa pomiędzy salonem, a przedpokojem (ta naprzeciwko dużej łazienki) - salon przez to krótszy ale zamierzamy tam wstawić szafę wnękową w przedpokoju;

- wydłużony dach z prawej strony garażu - wiata na drugie auto.

I to tyle. :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Mam nadzieję, że staniemy się prężną grupą. :) A wszelkie wymiany doświadczeń byłyby mile widziane. Każdy kto rozpoczynałby budowę zgodnie z projektem D09 wiedziałby, na co uważać, co warto zmienić, z czym są trudności, a z czym nie, itp. Sam jestem ciekaw Waszych doświadczeń z budowaniem "domu na 102" :)

Zachęcam dio pisania chociażby o kącie wbicia gwoździa w więźbie dachowej ;)

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

O matko zastrzeliłeś mnie pytaniem ;) Serio, to kupujemy dom w stanie surowym od developera. Cały czas nie mniej jednak mamy pod kontrolą co się dzieje na budowie. Nie bardzo wiem, co to te silikaty, w każdym razie ściany zewnętrzne są z betonu komórkowego PREFABET (czy jakoś tak). Trochę mi się to nie podoba, bo na początku mowa była o cegle SILKA. Natomiast poczytałem conieco o gazobetonie (czy to to samo co beton komórkowy?) i wydaje mi sie, że nie będzie źle. Do tego styropian 15cm na zewnątrz.

Hmmmm, purotherm to taka cegła czerwona z komorami powietrznymi wewnątrz?

Co do zmian w projekcie to jest ich kilka (parę postów wyżej) ;)

Natomiast ze zmian wewnątrz to:

- przesunięta ściana działowa pomiędzy salonem, a przedpokojem (ta naprzeciwko dużej łazienki) - salon przez to krótszy ale zamierzamy tam wstawić szafę wnękową w przedpokoju;

- w większej łazience otwór drzwiowy przesunięty tak, aby można było wstawić brodzik 90cm przy ściance, tak jak w projekcie (w projekcie jest bodajże na 80cm),

- nie będzie zupełnie ścian pomiędzy kuchnią, a salonem.

Acha, zamierzam zagospodarować w jakiś sposób poddasze. Chciałbym zrobić tam pokoik do pracy. Nie mam jeszcze zbytnio pomysłu :(

Pozdrowionka

Poddasza w tej wersji (D09b) nie można zabudować na część mieszkalną, kąt dachu 25 stopni, więżba dachowa wykonana jest z dźwigarów. Ja na poddaszu położyłem tylko deski na dolnym pasie dźwigara w najwyższym punkcie dachu, aby można było w przyszłości wykorzystać strych na magazynek. :D

o! o! i o to mi właśnie chodzi :) czyli tą najwyższą część można wykorzystać organizując tam np. stryszek. Nie mam jeszcze więźby ale przyglądałem się na nią w innym D09 i zdaje się, że jakiś "namiocik" da sie z tego zrobić. Głównie chodzi mi po głowie zrobienie np. pokoiku do pracy przy kompie.