Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB DOMU NA 102

tygrys200

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podział działki 2 lat i 9 miesięcy (brak planu zagospodarowania w gminie - zmienił sie kierownik referatu -więc gmina zaczeła wydawać warunki zabudowy od momentu wydania 1 miesiąc w starostwie podział, dwa tygodnie uprawomocnienie). Mapka do celów projektowych w ciągu 14 dni

pozdrawiamy

• 4 weeks później...

Również chcielibyśmy przyłączyć się do klubu sympatyków Domu na 102.

Od ponad roku przymierzaliśmy sie z żoną do zmiany mieszkania na większe, ale ceny mieszkań tak pędzą w górę, że doszliśmy do wniosku, że warto chyba wziąć sie za wybudowanie domu tym bardziej, że działkę już mamy.

Przejrzeliśmy kilkanaście katalogów, poszperaliśmy na stronach internetowych, byliśmy w Wiosce Budowlanej w Urzucie niedaleko Warszawy /wybudowany jest tam D09 szkieletowy drewniany/

i doszliśmy do wniosku, że dom ten najbardziej przypadł nam do gustu. Jednak doszliśmy do wniosku, ze dom ten chcielibyśmy wybudować metodą tradycyjną.

Mamy jednak wiele pytań a w szczególności - Ile kosztowało Was wybudowanie tego domu – nie pytam o ile zdrowia bo z pewnością też - tylko ile złoty?

Bardzo prosimy o możliwość spotkania się z kimś, kto już w domu tym mieszka. Chcielibyśmy zobaczyć /na żywo/ i usłyszeć od kogoś kto go zbudował ten dom, opinię o tym domu przed ostateczną decyzją o kupnie tego projektu.

Bardzo liczymy na pomoc w tym względzie i prosimy o kontakt osoby które dom ten pobudowały

i zechciały by pochwalić sie nam swoim Domem na 102.

Pozdrawiamy serdecznie i życzymy samych sukcesów w Nowym Roku.

M i Ż ze Skierniewic :wink:

Lonio miło nam, że dołączyliście do grona sympatyków D09 :lol: .

Jest to popularny model domku. Jak Macie fotki modelowego domku postawionego w Urzucie to wklejcie je nanaszą stronkę. Ja mam do Wa-wy dość daleko więc chętnie pooglądam fotki.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za realizację planów budowlanych.

Ps. Kiedy zaczynacie?

Co do fotek z realizacji domu D 09 w "Wiosce budowlanej" w Urzucie to poniżej podaję adres internetowy gdzie można co nieco zobaczyć:

http://www.wioskabudowlana.com.pl/pl_gale_paryszewski.php

My budowę chcielibyśmy rozpocząć w tym roku (o ile uda nam się załatwić wszelkie formalności)

W przyszłym tygodniu złożymy wniosek o zmianę warunków zabudowy działki i mam nadzieję, że w miarę szybko otrzymamy pozytywna decyzję.

Muszę dodać, że 2 lata temu złozyliśmy wniosek o uwzględnienie w projektowanym Planie zagospodarowania przestrzennego by część naszej działki uznać za budowlaną, ale mimo, że projekt ten Rada Miasta już w czerwcu 2006r. zatwierdziła to ciągle Plan ten jest nieważny z uwagi na /jak mi wyjasniają/ brak podpisu Wojewody. Oczywiście nikt w Urzędzie nie wie kiedy ten podpis sie pojawi.

Dlatego mamy dosyć czekania i wystapimy z wnioskiem o zmianę warunków zabudowy.

Pozdrawiamy i nadal czekamy na kontakt od kogoś kto dom ten już pobudowal i zechciał by się nam nim pochwalić.

Witam Wszystkich. Ja także chciałbym się przyłaczyc do klubu. :D

Dom na 102 w wersji D09b buduje niedaleko Błonia pod Warszawą.

skompletowanie wszystkich potrzebnych dokumentów wraz z otrzymanie pozwolenia na budowe zajeło o zgrozo 7 miesięcy. :evil:

Budowe zaczelismy w listopadzie 2006r.

Na dzień dzisiejszy mam wymurowane i ocieplone fundamenty, zasypane w środku piachem. W tym tygodniu planuje zrobić kanalize i zalać warstwą betonu.

Co do kosztów to narazie:

zdjecie humusu - 4 godz. praca koparki. 70 zł za godzinke.

zbrojenie - ok 1000 zł włącznie z tarasem

beton na ławy ok 9m3.

sciany fundamentowe 7 warstw z bloczka włacznie z tarasem 1400 szt po 2.90

piach do zasypania fundamentów- 16 kamazów

Witajcie,

my tez jestesmy w trakcie budowy domu na 102 D09b ,jestesmy na etapie tynkow wewnetrznych.W trakcie budowy zmienilismy strop z drewnianego na betonowy bo byl za skomplikowany dla ciesli czy tanszy nie wiem, poddasze zostalo podniesione o jeden pustak w przyszlosci mozna to zagospodarowac czy to zrobie nie wiem ,nastepnie zmienilismy nasza sypialnie z dwoch malych pokoi zrobilismy jeden duzy przez co powiekszylismy lazienke bo w sumie jest mala ,wejscie na poddasze jest z garazu ogrzewanie bedzie podlogowka ,scianka w salonie od strony lazienki bedzie na wysokosc 1,30 cm z grubym blatem , wejscie murki z klinkerowki wraz z filarami z klinkeru, toaleta dla gosci zastala zmieniona na pomieszczenie typu garderoba.

pozdrawiam

Witam, jak napisałam gdzieś powyżej również będę budować D09b. :D

Niestety zaczynam dopiero papierologię, gdyż czekaliśmy na wejście ustawy o darowiźnie, doczekaliśmy się i od 04.01.07 jesteśmy właścicielami 2ha.

Teraz będziemy występować o WZ.

I tu mam do was moi mili pytanko:

czy moglibyście powiedzieć mi jaki macie rozstaw krokwi w swoich projektach?? oczywiście z podaniem rodzaju pokrycia dachowego.

Jaką szerokość ma front domu przy garażu 2-stanowiskowym - z moich obliczeń wynika że ok 19,3m...

Już mówię dlaczego pytam, chcemy w naszym domku wprowadzić nastepujące zmiany:

- poszerzyć dom od strony dużej sypialni i łazienki o 1 rozstaw krokwi, - dzięki temu obydwie sypialnie jak i łazienka zwiększą swoją powierzchnię,

- powiększyć garaż tak by był na 2 auta,

- wejście do większej łazienki zrobić z sypialni,

- zlikwidować ściankę działową, tą naprzeciwko przedpokoju,

Chcę przed zakupem projektu wiedzieć czy moje pomysły nie zeszpecą tego jakże ślicznego domku

:wink:

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Martadela

No hej, spróbuję może ja :)

Roztaw krokwi nie pamiętam ale pozostaliśmy przy tym z projektu. Niem mam go w tej chwili przy sobie ale jest to chyba 80cm (?). Dach u nas kryty będzie (w zasadzie jest w trakcie :) ) folią (tą taką paroprzepuszczalną), łata i kontrłata i dachówka jakiś ceramiczny standardzik. Kupujey u dewelopera, więc wielkiego pola do zian nie mamy :(

Jeśli chcesz zrobić garaż dwustanowiskowy to do szerokości poprostu dodaj szerokość tego jednego stanowiska, chociaż patrząc na ten swój garaż mam czasem ochotę przesunać ściankę o parę centymetrów. ;)

Hm, wejście do łazienki od sypialni. Podoba i się pomysł tylko rozważ, czy mała nie będzie za mała dla rodzinki i czy nie będzie przeszkadzało, gdy urwisy (zależy ile ich macie ;) ) nagle jednocześnie zachcą siusiu :) Jedno do jednej łazienki, drugie do drugiej przez pokój rodziców.

A którą ściankę działową likwidujecie? Tą naprzeciwko wejścia z wiatrołapu?

Pozdrowionka

Niestety nie odpowiem Ci na to pytanie :( Jak wspomniałem wcześniej kupuję u dewelopera w stanie surowym, dlatego poprostu nie znam niektórych liczb. W momencie kiedy się decydowaliśmy był już stan zero.

A w planach orientacyjnych ilości nie ma? Zdaje się, że na stronach muratora w dziale projektów są podane orientacyjne ilości, może to jakoś będzie pomocne.

Dzięki moominek za odpowiedź,

ten rozstaw 80cm to spory jakiś, myślałam że przy dachówce ceramicznej będzie ok 60cm.

Dzieci narazie nie mamy i chyba zbyt szybko mieć nie będziemy więc mała łazienka jest przewidziana dla gości, a ja przynajmniej, takowych przyjmując nie nadzieję się na nikogo idąc w nocy siusiu :wink: .

Ściankę chcemy zlikwidować tą naprzeciwko wiatrołapu/przedsionka, żeby uzyskać efekt otwartej przestrzeni.

A garaż zrobimy chyba dokładnie standardowy x 2, czyli 6,4 metra, szczególnie że mają się zmieścić 2 busy...

I jeszcze mój sprytny połówek życzy sobie kanał w garażu :roll: i wannę wpuszczoną w podłogę :roll: ...... a miało być tanio....... :)

Projektu jeszcze nie mam bo wymyśliliśmy że kupimy sobie romantycznie na rocznicę... a teraz i tak z papierologią gminno- powiatowo - WZ się męczymy.

Hmm, być może roztaw to właśnie 60cm :) Nie pamiętam dokładnie jak jest w planach. Sprawdzę dziś po pracy to podam dokładnie.

Garaż na dwa busy? To może jednak poszerzyć? Co do kanału w garażu to idealna sprawa, popieram "połówka" :) Jednak co do kanału są drobne przeciw. Mianowicie gaz. Jeśli autka z instalacją gazową to trzeba się zastanowić. No i ewentualny piecyk gazowy. Pomieszczenie z piecykiem jest tuż przy garażu. Gaz ma taka perfidną naturę, że jest cięższy od powietrza i kanał to dla niego idealna kryjówka. W przypadku ewentualnych, nawet drobnych, dopuszczalnych nieszczelności może się po cichu gromadzić w kanale.

Hmmm, czujnik zamontowany np. w kanale lub chociaż w pomieszczeniu z piecykiem? Czemu nie...

Sprawdziłem w planach ten rozstaw krokwi i jednak pamięc mnie nie zawiodła :) Rozstaw jest ok. 80cm... około bo nie jest on jednakowy na całej długości i szerokości dachu. Nad dużą sypialnia jest 90-90-80-80 w dalszej części budynku sa umieszczone rzadziej -> patrząc od frontu domku.

Mam teraz wątpliwość, czy poszerzenie o 1 rozstaw nie pociągnie za soba większych zmian w konstrukcji szkieletu, przynajmniej tej części nad duża sypialnią, pokoikiem i duża łazienką. Może wystarczyłoby zmniejszenie rozstawu z 90 do 80 i dołozenie tej jednej krokwi poszerzającej domek - analiza inzynierska ;) Nie wiem, czy nie konieczne byłoby wykonanie jakichś prawdziwych obliczeń.

Dziękuję bardzo za to ze sprawdziłeś w projekcie,

Hmm, miałam na myśli poszerzenie budynku o ok 60-70cm, ale wszystkie zmiany wymagające fachowca, będą wykonywane przez takowego....

Pytałam się dlatego że moja gmina w wniosku o WZ wymaga bardzo szczegółowych danych np: szer. frontu budynku, wys okapu (z rys w katalogu projektów wyszło mi 2,9m), usytuowanie planowanych zabud na działce......

A ja mam 2 ha i chcę je podzilić na mniejsze działki, więc skąd mam wiedzieć co ludzie na nich wybudują :wink:

Jutro dzwonię do gminy po dokładne wytyczne dot wyżej wspomnianego WZ, a projekt chyba kupimy wczesniej.....

Ile trwa taka adaptacja u architekta??? Bo na WZ będziemy czekali ok 4mce, i nie wiem czy mam duuużoooo czasu na adaptację, czy raczej mało....

Pozdrawiam

Martadela[/img]

• 3 weeks później...