Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

myśle, że najpierw ościeżnice, a potem dochodzi sie płytką do ościeżnicy; niestety przy obecnych terminach oczekiwania na drzwi 8-10 tyg musze najpierw położyc płytki. Czy zostawić miejsce na dołożenie płytki po zamontowaniu ościeżnicy czy zaryzykować i montować teraz płytki na styk?
https://forum.murator.pl/topic/58829-co-pierwsze-p%C5%82ytki-w-%C5%82azience-czy-o%C5%9Bcie%C5%BCnice-regulowane/

Ościeżnice regulowane stawia się na gotowej podłodze - płytki, parkiet.

Jeśli będziesz mieć dwa rodzaje płytek - np. łazienka/ hol, dowiedz się u producenta drzwi, gdzie skończyć jedne a zacząć drugie, aby ich połączenie wypadło Ci pod skrzydłem drzwiowym.

U nas płytki łazienkowe musiały "wyjść" 1cm poza ścianę węgarkową.

Najpierw płytki. Ościeżnice osadza się na płytce.

Grubość muru + grubość płytki z warstwą kleju powinna być znana już przed zamówieniem określonego typu(szerokości) oscieżnicy.

Taka jest zasada.

Jeśli zrobisz odwrotnie - czyli dojedziesz z płytką do brzegu ościeżnicy zamiast schowac płytkę pod ościeżnicą to stracisz cały efekt jaki daje profil ościeżnicy.

Przypuszczam, że Twoje oscieżnice mają (jak jest w większości przypadków) półokrogły profil zewnętrzny. Jak chcesz zlicować z taki profilem płytkę z warstwą kleju?

Sprawdz, jaki wymiar zamowiles. U mnie byla liczona oscieznica z plytka, a i tak przy montazu okazalo sie, ze jest za mala i trzeba bylo ja podcinac. Ale sie dalo, wiec nie musisz od razu panikowac, ze masz za maly rozmiar.